fbpx
Biró Benjamin

Biró Benjamin

Újságíró és író vagyok. Irodalmi tevékenységemet megelőzően a logisztika területén vettem részt belső-kommunikációs programok kidolgozásában és szervezésében. Ezeket az éveket is végigkísérte az írás iránti vonzódásom, majd elvégeztem a Magyar Újságírók Országos Szövetségének magazin-újságírói tanfolyamát. Azóta több nyomtatott és online magazinnak írok szabadúszó újságíróként, elsősorban logisztikai, technikai és gazdasággal kapcsolatos cikkeket.

Elektromos járművek egy vállalati flottában? Ez ma már egy valós lehetőség!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Számos vállalat komolyan mérlegeli, hogy elektromos járművekkel bővíti a flottáját. A károsanyag-kibocsátás csökkentése és a fenntarthatóságra fektetett nagyobb hangsúly egy olyan trend a szállítmányozó vállalatok körében is, amely többféle előnnyel járhat. Ugyanakkor a vállalatok bizonytalanok, hogy mennyire lehet sikeres a flották elektromos járművekkel való bővítése.

Az uniós jogszabályok szigorú kibocsátás-csökkentést írnak elő a közúti fuvarozás számára. Az Európai Parlament és a Tanács 2019/631/EU rendelete előírja, például, hogy a személygépjármű-flottáknak 37,5 a furgonflottáknak pedig 31 százalékkal kell csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátásukat 2030-ig. Az európai zöld „New Deal”-ben pedig az Unió kitűzte, hogy 2050-re Európa a világ első éghajlatsemleges kontinense legyen. A terv 90%-os kibocsátás-csökkentést vár a közlekedéstől, amelyet főleg alternatív üzemanyagokkal és elektromos járművekkel kívánnak elérni.

Súlyos büntetésekre számíthatnak majd azok a vállalatok, akik nem tartják be a kibocsátási határértékeket. A célok elérésének egyik kulcsa a flották elektromos járművekkel való bővítése. A közelmúltban ehhez a törekvéshez társult még a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem is, amit egyértelműen pozitívan ítél meg a közvélemény.

Átfogó flottakövetés

Hogyan lehet hatékonyan alkalmazni az elektromos járműveket a flottában? A piacon már több megoldás is megjelent. Az egyik legújabb és legfejlettebb az Eurowag eFleet Management szolgáltatása.

Az eFleet Management egy innovatív megoldás, amely egy kisméretű, az elektromos gépjárműbe telepített hálózati eszközből és egy szoftveres háttérből áll. Az eszköz kiolvassa a gépjármű adatait és a szoftveres rendszernek továbbítja azokat, hogy átfogó információt lehessen nyerni az elektromos flotta teljesítményéről, így az operátorok hatékonyan optimalizálhatják a működést.

A felhasználók minden információt megkapnak egyetlen képernyőn (Fleet Dashboard) Ezen látható az aktuális helymeghatározás, a sebesség, a még megtehető kilométerek száma, az akkumulátor állapota, parkolási idő, stb. A rendszer kijelzi a legközelebbi töltőállomásokat, és lehetővé teszi egyedi töltési preferenciák beállítását, amihez töltési költségelemzést is biztosít. A mobil alkalmazás valós idejű flottakövetést biztosít, és segít a gépjárművezetőknek az útvonal optimalizálásában.

A fejlett telematikai szolgáltatás lehetővé teszi az elektromos járművek integrálását a meglévő flottába, és hatékony megoldást kínál mind a fosszilis üzemanyagot használó, mind az elektromos meghajtású, valamint a plug-in hibrid járművek kezeléséhez. A minden gépjárműtípusra kiterjedő, átfogó nézet többféleképpen, többek között nagy fokú rugalmassággal és kényelemmel segíti a flottakezelők munkáját.

A technológiai jövőkép része

Az Eurowagnél e-mobilitásra szakosodott szakértők és tanácsadók dolgoznak, akik flottahasznosítási elemzést készítenek az ügyfelek számára, és segítenek a megfelelő elektromos járművek kiválasztásában. Az elemzés számos tényező figyelembe vesz, például az átlagos futásteljesítményt, a napi futásteljesítményt, a töltőállomások rendelkezésre állását stb. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen vállalkozás megkezdheti az e-mobilitásra történő átállást.

Az Eurowag stratégiájának része a tiszta mobilitás elősegítése és az innovatív technológiák támogatása. Az Eurowag jövőképe, hogy a technológiai forradalom segítségével mindenki számára elérhető legyen a közúti szállítmányozás, és olyan fenntartható pénzügyi és technológiai megoldások szülessenek, amelyek az iparágunk, a társadalom és a környezet javát is szolgálják. Szerző: David Nurkovič, Eurowag e-Mobility e-Fleet Product Owner

További cikkek

Újra volt Telekom VOLT Fesztivál

Újra volt Telekom VOLT Fesztivál olvasható a bdpst24.hu weboldalán. Egy hatalmas bulival indította be a fesztiválszezont a Telekom VOLT Fesztivál… A teljes

Vélemény, hozzászólás?

Kedves Látogató! Mielőtt tovább lépsz az oldalra, arra kérünk, hogy oszd meg velünk három szóban: mi a látogatásod célja?