Elég kulturális tőkével rendelkezik a roma színház?

Elég kulturális tőkével rendelkezik a roma színház? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál 2022. május 5-9.…

A teljes cikk itt olvasható:
Elég kulturális tőkével rendelkezik a roma színház?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál
  • 2022. május 5-9. Budapest

Az 5. alkalommal megrendezésre kerülő Roma Hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál szervezői május 5-9. között várják a közönséget az RS9 Színházba. Az inspiráló nemzetközi előadások mellett, a megnyitó apropóján, számos roma színházi alkotó csatlakozik a közös nyilatkozathoz, ami egy sarkalatos kérdést feszeget: Van-e elég kulturális tőkéje a roma színháznak ahhoz, hogy odafigyeljenek rá? Az Európai Roma Színházi Hálózatba tömörülő alkotók egy fontos kiáltványt olvasnak majd fel, amelyben azt követelik, hogy a roma színház érdemei és értékei szerinti méltó elismerést kapjon Európa-szerte. A Független Színház Magyarország, fennállásának tizenötödik évfordulójának alkalmából, május 5-én mutatja be a Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama elnevezésű színházi gyűjteményt. A Gyűjteménynek köszönhetően mindenki számára elérhetővé válnak az európai roma alkotók alkotásai és így még gazdagabb lesz az európai kulturális örökség. 

Az Európai Roma Színházi Hálózat képviselői május 5-én azért érkeznek Budapestre, hogy egy közös nyilatkozatban osszák meg a jövőről alkotott képüket, és egyúttal láthatóságot, támogatást és egyenlő esélyeket követeljenek a roma művészeknek. A Hálózat több, mint húsz tagot számlál, akik eltökéltek abban, hogy közösen lépjenek előre a cél érdekében: az eseményen minannyian egyéni vállalásokat tesznek majd. Hisznek abban, hogy összefogásukkal képesek lesznek változást elérni, és hogy a roma kultúra nagy mértékben gazdagítja az európai kultúrát. Sajnálatos módon, az Európai Unióban szinte egy olyan állam sincs, amelyik támogatná a roma színházat saját országában. Éppen ezért a fesztivál nyitó ünnepségén számos roma színházi alkotó és színész áll majd ki a roma színház ügye mellett, mert ahogy Balogh Rodrigó, a Független Színház Magyarország igazgatója összegzi: „Szerintünk a cigány színház nem kisebbségi, hanem többségi ügy!”

A Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama azzal a céllal született, hogy hiányzó űrt töltsön be a színművészet világában. A romáknak és a nem romáknak egyaránt megmutatja, milyen gazdag a roma színházi kultúra és hogy fontos ennek dokumentálása is. A látogatók különböző művészeket, színtársulatokat és színdarabokat találnak itt angol nyelven Írországtól Bulgáriáig, Spanyolországtól Ukrajnáig. „Olyan alkotásokról van szó, amelyek segítenek átvészelni a mindennapi életünk viharait, azokat, amelyek körülöttünk Európában és Magyarországon kavarognak.”, mondja Balogh Rodrigó. Minden egyes ország roma színháztörténeti összefoglalója megtalálható a Gyűjtemény honlapján. Ugyanakkor a honlap további párbeszéd helyszínéül is szolgál, hiszen a szervezők esszépályázatot hirdettek, és az Európa különböző szegletéből beérkezett pályamunkák most már a gyűjtemény részét képezik. 

A Roma Hősök Fesztivál fő célja mindig is az volt, hogy roma szerzők által írt, hiteles történeteket osszanak meg romákról, amiket romák és nem romák együtt visznek színpadra. Idén a család témája áll fókuszban, és az 5 öt produkció – beleértve a cseh, ír, szlovák és két magyar darabot – ezt a témát vizsgálja, ahogy azt a fesztivál mottója is tükrözi: “Családok és harcok”. Az idealizált, képkeretekből ránk mosolygó reklám-család helyett hús-vér kapcsolatok érzelmi labirintusa tárul elénk miközben az előadásokat nézzük.

Íme néhány kérdés, amit az idei fesztiválon a roma alkotók tovább gondolásra érdemesnek találtak: Miről mesélnek a színes kerámia békák Portugáliában az üzletek bejárata előtt és miként kapcsolódnak a cigánysághoz? (Független Színház Magyarország); Mitől különleges az ír travellerek élete, és miért nem áll ki a többségi társadalom mellettük még tragédiák idején sem? (Traveller Wagon Wheel Company, Írország); Miért sújtják a világpolitikai változások és a diszkrimináció nagyobb mértékben a (roma) nőket, mint a férfiakat? (ARA Art Társulat, Csehország); Hogyan őrizhetjük meg belső integritásunkat, és képesek vagyunk-e egymásba kapaszkodni szeretteinkkel, amikor körülöttünk minden széthullik a háborúban? (Divadlo Actor Košice, Szlovákia); Hogyan futhat be egy roma nő világraszóló karriert a 18. század második felében és tarthat a kezében hegedűt fakanál helyett? (Független Színház Magyarország).

A tizenötéves Független Színház Magyarország különböző művészeti ágakat ötvöző fesztiválprogramja mindazokhoz szól, akik azért járnak színházba, hogy megszokott nézőpontjukat megkérdőjelezzék. Az új színházi gyűjtemény megnyitóját és a roma színházi szakemberek nyilatkozatát május 5-én 18 órától élőben közvetíti a társulat. A fesztivál összes előadását rögzítik, és a rendezvény után megtekinthetővé teszik a Független Színház Magyarország YouTube csatornáján.

A fesztivál programja

Megnyitó

A Független Színház Magyarország 2017 óta rendezi meg a Roma Hősök – Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált. A társulat fennállásának 15. évfordulója alkalmából bemutatják az Európai Roma Színház és Dráma Roma Heroes Digitális Gyűjteményt, amelyet az Európai Roma Színházi Hálózat nyilatkozata követ. Az esemény fényét tovább emeli, hogy Katalin Lábán, az RS9 Színház igazgatója mond köszöntőt. Ezután Szűcs Tamás, az Európai Unió Oktatásért, Ifjúságért, Sportért és Kultúráért felelős főigazgatója mondja el megnyitó beszédét, végül Balogh Rodrigó, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője osztja meg gondolatait arról, miért fontos a roma színház. A nyitóesemény második részében roma színházi alkotók reflektálnak az európai roma színház helyzetére és egymás művészi munkásságára, valamint interjúkból és előadásokból készült rövid videók szórakoztatják majd a közönséget

Időpont: 2022. május 5. 17:30-20:00 

Helyszín: RS9 Színház, Színházterem (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.) 

Békamesék / Frogtales

A Békamesék című punk opera énekelve, humorral fűszerezve mutatja be egy család három generációjának életét, egy béka-metaforán keresztül. Portugáliában a kihelyezett kerámia békák jelzik, hol nem kívánatosak a romák. A darabban szereplő ’béka család’ azért harcol, hogy kitörjenek a nekik rendelt ’mocsárból’, és elfogadja őket a többségi társadalom. Sokat küzdenek és tesznek a kitörésért, generációról generációra egyre többet változnak, míg a legfiatalabb családtagnak sikerül: zenei tanulmányai és tehetsége révén ismert sztárrá válni. 

Az előadás magyar nyelven és angol felirattal lesz látható. 

Író – Balogh Rodrigó és Illés Márton

Rendező – Balogh Rodrigó

Szereplők – Babindák István, Balogh Orsolya, Nemcsók Nóra, Oláh Norbert, Varga Dávid

Zene – Babindák István, Kovács A. Máté

 

Bemutató: 2022. május 5., 20:00

Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9. 

Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

 

Helver éjszakája/ Helver’s Night

A kassai Actor Színház a híres lengyel szerző, Ingmar Villqist Helver éjszakája című darabját hozza el fesztiválunkra. Az előadás Helver és Klára közös estéjét mutatja be az 1930-as évek Európájában, miközben körülöttük éppen polgárháború dúl. Ellentmondásosan szép és titkokkal teli kapcsolatuk az egyetlen kapaszkodó mindkettejük számára. A nő gondoskodik a mentális problémákkal küzdő férfiról, és miközben odakint forrong a tömeg, ők csapdába esnek biztos menedéknek tűnő konyhájukban. Fokozatosan egyre többet tudunk meg arról, kik ők, és mi köti őket össze valójában.

Az előadás szlovák nyelven és magyar és angol felirattal lesz látható.

Ír – Ingmar Villqist

Rendező -Anton Korenčí

Előadják – František Balog, Diana Semanová 

Díszlet – Silvia Korenčiová

 

Bemutató: 2022. május 6., 19:00; 

Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9. 

Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

 

Mama/Dajori 

A cseh ARA Art társulat Mama című előadása négy generáció sorsán keresztül tárja elénk, mennyire igazságtalanul nagy terhet rónak a roma nőkre a történelem viszontagságai. Négy történet, négy korszak, különböző írónők tollából, személyes interjúk alapján. Az elsőben megismerjük a 2. világháború előtti Csehszlovákia ellentmondásos, de kiszámítható hétköznapjait, ezt követi a kommunizmus időszaka. A ’70-es években játszódó harmadik rész azt mutatja be, miként emelték ki erőszakkal a roma gyerekeket családjukból és helyezték őket állami gondozásba. Végül a záró történet a ’80-as években jogtalanul sterilizált asszonyok máig cipelt traumáit meséli el. A társulat ezzel az előadással próbálja felhívni a figyelmet a téma fontosságára egyúttal segíteni akar az áldozatoknak, hogy hozzájuthassanak kártérítésükhöz, mely 2022-től már törvényesen jár nekik. 

Az előadás cseh nyelven, magyar felirattal látható.

Rendező – David Tišer 

Előadja – Pavlína Matiová, Michal Žolták

Dramaturg – Líza Zima Urbanová

Zenekar: Roman Horváth, Milan Kroka, Tibor Žida

 

Bemutató: 2022. május 7., 18:00; 

Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.

Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

 

Roma Hősök koncert 

Szeretnétek bepillantást nyerni a hősök világába a zenén keresztül? Ha velünk tartotok, megtudhatjátok kiket látnak hősnek a hazai roma zenészek. Ha érdekelődtök a hősök világa iránt és részt szeretnétek venni egy utazásban, ahol a leghíresebb cigány zenészek műveit mutatjuk be, tartsatok velünk.

Zenekarvezető: Kovács A. Máté

Zenekar tagjai: Babindák István, Balogh Gusztáv, Sárközi Lili

Bemutató: 2022. május 7., 20:00; 

Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9. 

 

Gyászolt Írország? / Ireland Shed a Tear?

A Traveller Wagon Wheel Company előadása egy 2015-ös írországi tűzvész elmesélésén keresztül mutatja be, hogy a többségi társadalom és az ír állam hogyan viszonyul a travellerekhez a mai napig. A darab egyúttal emléket állít a Carrickmines-i tragédia tíz áldozata előtt: 5 gyerek és 5 felnőtt vesztette életét a telepen, köztük egy várandós anya. De a tragédia megelőzhető lett volna, ami számos kérdést vet fel a travellerek élethelyzetével és az állam ellentmondásos magatartásával kapcsolatban. Michael Collins, fiával Johnnyval közösen, dalok és versek segítségével meséli el milyen embertelen körülmények között kellett élniük a travellereknek, akiket a tűzvész után végképp földönfutóvá tettek.

Az előadás angol nyelven és magyar felirattal lesz látható. 

Írta: Michael Collins

Rendezte: Anthony Fox

Közreműködők – Michael Collins, Johnny Collins, Catherine Collins

 

Bemutató: 2022. május 8., 19:00; 

Helyszín: RS9 Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9. 

Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

 

Czinka Panna – Boszorkánycsárdás / Czinka Panna- The Dance of the Witch

A Boda-Novy Barnabás által írt Czinka Panna – Boszorkánycsárdás című előadás a legendás női cigányprímás életét és bátorságát mutatja be. Panna nem félt szembeszállni a kor konvencióival, miszerint egy nő feladata a gyermekek nevelése és a háztartás vezetése. Tehetségének és földesúri támogatásnak köszönhetően virtuóz hegedűsként nagy karriert futott be, megalapította az első cigánybandát, pipázott és férfiruhában járt. A romantikus, autentikus zenével kísért darab azt a nőt mutatja be, aki évszázadokra meghatározta a magyarországi cigány zenét, és a roma kultúra meghatározó alakja lett. 

Az előadás magyar nyelven és angol felirattal látható.

Rendező – Boda-Novy Emília

Író – Boda-Novy Barnabás

Producer – Balogh Rodrigó

Szereplők – Babindák István, Baranyi Zoltán, Farkas Ramóna, Pásztor Máté, Vidák Béla

Bemutató: 2022. május 9., 18:00; 

Helyszín: RS9 Színház, Színházterem, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 9.

Az előadást követően közönségtalálkozó az alkotókkal.

Tartsatok velünk idén is, hiszen tudjátok: „A színház mindenkié!”

Jegyrendeléssel kapcsolatos információk itt érhetőek el.

A fesztivál az Európai Unió Kreatív Európa alprogram részfinanszírozásával valósul meg.
A fesztivált a Budapesti Ír Nagykövetség támogatja.

Az eseményt a Visegrád Fund, a Szlovák Intézet, a Goethe Intézet és a Cseh Intézet támogatja.

Bővebb információk: independenttheater.hu 

Tovább az eredeti cikkre: Elég kulturális tőkével rendelkezik a roma színház?

Vélemény, hozzászólás?