Újabb vizes élőhelyek válnak turista attrakciókká

Újabb vizes élőhelyek válnak turista attrakciókká olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a…

A teljes cikk itt olvasható:
Újabb vizes élőhelyek válnak turista attrakciókká

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a Nagyszéksós-tónál információs pont jött lére a vizes élÅ‘helyek természeti értékeinek bemutatására – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetÅ‘je.

Kiss Mónika elmondta: a projekt négy olyan helyszínen valósult meg, ahol eddig hiányzott a természeti értékek bemutatását szolgáló infrastruktúra. A Kolon-tó természeti értékeinek megismerését segíti az Izsákon megépült Kolon-tavi Fürkésző Oktatóközpont. A közvetlenül a tó mellett található épület rendhagyó természetismereti órák és foglalkozások megtartására készült, de szakvezetéses túrák is indulnak majd innen. Az épület tetején kialakított kilátópontról szinte az egész Kolon-tó belátható. A Fürkésző legkülönlegesebb eleme a hét állomásból álló digitális tanösvény, amely bemutatja a Kolon-tó tájtörténetét, állat- és növényvilágát, különleges élőhelyeit, valamint a tó körüli tanösvényekről és túraútvonalakról is tájékoztatást ad.

A Császártöltés melletti Vörös-mocsár terepi bemutatóhelyen fedett pihenőhelyek, madármegfigyelő tornyok, halászati bemutatóhely létesült, valamint új információs táblákat kapott a most már 8,5 kilométer hosszúságúra bővült Vörös-mocsár tanösvény. Az új építmények rövid előadások és bemutatók megtartására is alkalmasak.

A Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely kiindulópontja a terepi programoknak, helyszínt biztosít a térség hasznosításával, az élőhelyek fenntartásával kapcsolatos szakmai találkozóknak, képzéseknek és ökoturisztikai programoknak.

A Nagyszéksós-tó Fotó: knp.hu

A projekt keretében a mórahalmi Nagyszéksós-tón megvalósult Natura 2000 információs pont tájékoztatást ad a helyszínhez közeli Natura 2000 területek természeti értékeiről, élővilágáról. A fejlesztés részeként a bivalyrezervátum körül kerítést építettek, valamint kültéri padokkal, asztalokkal és kerékpártorolókkal pihenőhelyeket alakítottak ki.

A Duna-Tisza közén elhelyezkedő, ökoturisztikai szempontból kiemelt helyszíneket érintő fejlesztést a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága 527 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg.

Tovább az eredeti cikkre: Újabb vizes élőhelyek válnak turista attrakciókká

Vélemény, hozzászólás?