Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a társasházi parkolóhelyek adásvétele

Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a társasházi parkolóhelyek adásvétele olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Májusi hatállyal jelentős változás lépett életbe a teremgarázsokban található parkolóhelyek nyilvántartása,…

A teljes cikk itt olvasható:
Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a társasházi parkolóhelyek adásvétele

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Májusi hatállyal jelentős változás lépett életbe a teremgarázsokban található parkolóhelyek nyilvántartása, illetve azok sokszor nehézkes és bonyolult adásvétele tekintetében. Lehetőség nyílt egy-egy parkolóhely önálló ingatlanná minősítésére „álláshely” néven, amelyre esetleges értékesítési szándék esetén – a társasházi alapító okirat eltérő rendelkezése hiányában – már nem vonatkozik a garázstulajdonosok elővásárlási joga. Ezzel párhuzamosan az osztatlan közös tulajdonban álló teremgarázsokban található, önálló ingatlanná nem minősített parkolóhelyek adásvételének folyamata is könnyebbé és gyorsabbá válhat azzal, hogy a jogalkotó a tulajdonostársakat megillető elővásárlási jog vonatkozásában jogszabályi szintre emelte az eddig csak a gyakorlatban alkalmazott hirdetményi értesítés lehetőségét. Tóth Angéla és Kasza-Tóth Krisztina, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szakértői mutatják be a korábbi szabályozás problémáit és a közelmúltban életbelépő módosítás részleteit.

Az elmúlt évek egyik gyakori problémája volt a társasházakhoz tartozó, osztatlan közös tulajdonban lévő teremgarázsokban található parkolóhelyek adásvétele. A közös tulajdonra tekintettel ugyanis a teremgarázs tulajdonosait elővásárlási jog illeti meg, amennyiben valamely tulajdonostársuk kívülálló részére értékesíteni kívánja a tulajdoni hányadát, azaz a parkolóhelyét. Többnyire a parkolóhely adásvételére az eladó társasházban található lakásával együtt kerül sor, így az elővásárlási jog miatti értesítési kötelezettségből fakadó időigényes eljárás jelentősen lassítja a teljes ingatlanra vonatkozó adásvétel lebonyolítását.

A folyamat meggyorsítása érdekében – nagy számú tulajdonostárs esetén – szokássá vált, hogy az elővásárlási jog jogosultjait kizárólag hirdetőtáblára kitűzött irattal értesítették az eladók. Ez a földhivataloknál eltérő reakciót váltott ki: egyes esetekben elfogadásra került a kifüggesztésről szóló igazolás, míg máshol elvárás volt a jogosultak közvetlen, tértivevényes értesítése.

Egy bírósági ítélet szerint, ha nem került sor az elővásárlásra jogosultak külön-külön postai értesítésére, viszont az egyik jogosult más forrásból három éven belül értesült az adásvételről, az megtámadhatja az adásvételt, és gyakorolhatja elővásárlási jogát. A döntés eredményezett némi bizonytalanságot a megtámadási határidőn belül köttetett szerződéseket, valamint a felek értesítést pótló nyilatkozatának alkalmazását illetően.

Tisztább és hatékonyabb keretek

A május 2-án hatályba lépett szabály többek között az így kialakult kérdéses eljárást tisztázza, ugyanis a módosítás lehetővé teszi a hirdetményi közlést garázsok esetében. Tértivevény vagy átvételi elismervény helyett a garázsként nyilvántartott ingatlanokban fennálló tulajdoni hányad értékesítésénél ezentúl elegendő lesz az adásvételi szándékról szóló értesítést kifüggeszteni a társasház közös használatú helyiségében.

„Az új szabályozás jelentősen megkönnyíti az adásvétel lebonyolítását: megrövidíti az elővásárlásra jogosultak tájékoztatásának folyamatát, hiszen nem szükséges az eladónak akár hónapokat eltöltenie azzal, hogy egy-egy tulajdonostárs címét felkutassa és őket egyesével értesítse. Ez nem csak felgyorsítja az adásvételt, de az adminisztratív és pénzügyi terhek is jelentősen csökkennek” – mondta el Kasza-Tóth Krisztina, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának ügyvédjelöltje.

Fontos, hogy a hirdetményi értesítés csak a garázs tekintetében elfogadható, a többi társasházi albetét esetében nem. Ezzel előfordulhat, hogy a lakás miatt minden tulajdonostársat köteles megkeresni az eladó tértivevényes levél útján, míg a lakáshoz tartozó parkolóhely tekintetében elegendő egy hirdetményi értesítés – ez lényeges időbeli eltolódást jelent egy adásvételi szerződés megkötésekor.

Az álláshely mint önálló ingatlan

Az új jogszabályban bevezetésre került az „álláshely” fogalma is, amely a parkolóhelyet már önálló ingatlannak, azon belül nem lakás céljára szolgáló helyiségnek minősíti.

„Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a parkolóhelyek külön-külön helyrajzi számot kapjanak, azaz a teremgarázs nem szükségképpen kerül közös tulajdonba. Ez megkönnyíti és meggyorsítja a parkolóhelyek adásvételének folyamatát, hiszen – amennyiben az alapító okirat eltérően nem rendelkezik – ebben az esetben elővásárlási jog sem illeti meg a társasházi tulajdonostársakat” – emelte ki Tóth Angéla, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának szenior ügyvédje.

Az újítás elsődlegesen a jelenleg és a jövőben épülő társasházak esetében könnyíti meg a tulajdonosok helyzetét, ugyanis nekik már az ingatlan-nyilvántartásba való felvételekor lehetőségük lesz arra, hogy az álláshelyeket önálló ingatlanokként jegyeztessék be.

A jelenleg is közös tulajdonban álló teremgarázsok esetében megoldás lehet a társasházi alapító okirat módosítása: a tulajdonostársak dönthetnek arról, hogy különálló albetéteket (álláshelyeket) hoznak létre az osztatlan közös tulajdonban álló teremgarázs egyes állóhelyeiből (amennyiben azok a törvényi feltételeknek megfelelnek), az ezen álláshelyek megközelítésére szolgáló területek pedig feltételezhetően a tulajdonostársak közös tulajdonába tartozó épületrészek lesznek. Nehézséget jelenthet ugyanakkor, hogy az alapító okirat módosításához valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges.

További részletek az új szabályozás részleteiről az alábbi linken olvashatóak.

Tovább az eredeti cikkre: Egyszerűbbé és gyorsabbá vált a társasházi parkolóhelyek adásvétele

Vélemény, hozzászólás?