Újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak az Európai Unió

Újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak az Európai Unió olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Újabb pályázati kör nyílik meg az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,…

A teljes cikk itt olvasható:
Újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak az Európai Unió

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Újabb pályázati kör nyílik meg az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-programja keretében, idén közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet – közölte Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő, a program mentora.

A program idei első kiírásában 35 500 ingyenes bérletet oszt ki az Európai Unió, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak. A magyar fiataloknak járó kvóta későbbi megemelése idén is várható, köszönhetően annak, hogy Magyarországon rendszeres a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre – közölte a képviselő.

A kedden megnyíló pályázati forduló részleteit ismertetve Ujhelyi István elmondta: az érintett fiataloknak április végéig le kell adniuk jelentkezésüket az Európai Bizottság erre a célra készített online felületén. Ebben a pályázati körben azok a fiatalok pályázhatnak, akik 2005. július 1. és 2006. június 30. között születtek, ezt a két dátumot is beleértve. Az uniós tagországok állampolgárai mellett ezúttal is pályázhatnak az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országokban élő fiatalok is, így például Észak-Macedóniából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Szerbiából vagy Törökországból.

Azok, akiket ebben a pályázati körben kiválasztanak és ingyenes InterRail-bérletet nyernek, legfeljebb harminc napig utazhatnak majd Európában a 2024. július és 2025. szeptember közötti időszakban.

Ujhelyi István elmondta, ez lesz a kilencedik pályázati forduló. Eddig több mint egymillió európai fiatal élt már a lehetőséggel, Magyarországról pedig közel harmincezren pályáztak, és a kvóta alapján eddig valamivel több mint hatezren utaztak is már a vonatbérlettel.

Az uniós program keretében kiválasztott fiatalok legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak, a fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők kísérőket is vihetnek magukkal. Annak érdekében, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak az Európai Unió

Vélemény, hozzászólás?