Sajtószabadság: továbbra is problémás állam Magyarország

Sajtószabadság: továbbra is problémás állam Magyarország olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A tavalyi 92. helyről a 85-re lépett előre Magyarország a Riporterek…

A teljes cikk itt olvasható:
Sajtószabadság: továbbra is problémás állam Magyarország

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A tavalyi 92. helyről a 85-re lépett előre Magyarország a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezett sajtószabadság rangsorában, ez azonban részben módszertani változásnak, részben más európai országok még rosszabb helyzetének tudható be és nem annak, hogy javult a sajtó helyzete itthon.

Az RSF összesen 180 országban vizsgálta meg a sajtószabadság helyzetét. A rangsor első három helyén skandináv országok találhatók – sorban Norvégia, Dánia és Svédország -, az első tízben pedig 9 európai állam van. Magyarország a 85. helyen a problémás országok között található.

A hvg.hu beszámolója szerint az Európai Unióban csak két államban, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a sajtószabadság, előbbi a 91., utóbbi a 108. helyen található, ráadásul Görögország egy év alatt 38 pozíciót rontott.

Az RSF közleményében kihangsúlyozták: Magyarország előbbre lépését a listán nagyrészt az magyarázza, hogy változott az index összeállításának módszertana; a most alkalmazott a korábbihoz képest jobban figyelembe veszi a sajtó szabadságát az interneten – írja összeállításában a hvg.hu. Emellett olyan európai országok csúsztak hátrébb a listán mint Görögország és Albánia, az uniós intézmények pedig erőfeszítéseket tesznek a sajtószabadság megóvására az olyan országokban mint Magyarország azzal, hogy Európa-szerte reményt adó intézkedéseket hagynak jóvá vagy jelentenek be. Ilyennek nevezték például a kötelezettségszegési eljárás megindítását a Klubrádió elnémításának ügyében.

 

Az RSF jelezte, hogy Orbán Viktor áprilisi választási győzelmét már nem vették figyelembe a lista összeállításakor, annak esetleges hatásai a jövő évi indexben mutatkoznak majd meg.

Nemzetközi jelentésében az RSF a hírek és az információs káosz katasztrofális következményeire világított rá, megállapításuk szerint a globalizált és szabályozatlan online információs tér a fake news és a propaganda terjedését segíti elő – olvasható a hvg.hu beszámolójában.

A Sajtószabadság: továbbra is problémás állam Magyarország bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Sajtószabadság: továbbra is problémás állam Magyarország

Vélemény, hozzászólás?