Dübörög a használtautó-import

Dübörög a használtautó-import olvasható a mmonline.hu weboldalán.

2022 első félévében a Datahouse adatai szerint 68 965 import használt…

A teljes cikk itt olvasható:
Dübörög a használtautó-import

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

2022 első félévében a Datahouse adatai szerint 68 965 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 62 836 darabhoz képest 9,8 százalékos növekedést jelent.

„A használtautó-behozatalt továbbra is a szűkös újautó-kínálat tartja viszonylag magas szinten: az első félévben mindössze 57 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, 11 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Azonban a használtautó-import is egyre komolyabb korlátokkal szembesül: a beszerzési országokban is egyre kevesebb az elérhető minőségi használt autó, mivel az ellátási gondok miatt az ottani vásárlók is a korábbinál nagyobb keresletet generálnak. A magyar importőrök helyzetét ráadásul tovább rontja a 400 forint körüli értéken ragadt euróárfolyam is.”

A változó trendet jelzi, hogy a második negyedévben közel 5 százalékkal kevesebb használt autót hoztak be az országba, mint az első negyedévben. Idén június volt az első hónap, amikor a behozott autók volumene nem érte el az egy évvel korábbi szintet: az elmúlt hónapban 10 712 használt személyautó kapott magyar rendszámot, szemben a tavaly júniusi 11 851-es értékkel.

A behozatalt visszafogó tényezők ellenére a JóAutók.hu várakozása szerint az importált használt autók mennyisége éves szinten meghaladja majd a tavalyi 132 ezres szintet. Az újautó-piacon ugyanis a következő hónapokban is fennmarad a hiány, a megrendelt új autókra vonatkozó várakozási listák csak fokozatosan kezdenek majd rövidülni, ami továbbra is fokozott igényt támaszt a használt autók iránt.

A 2022 első félévében behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka: a Volkswagen (11,6%), az Opel (10,2%) és a Ford (8,6%) gyártmányai teszik ki. A fenti márkákat egyenként 5-6 százalékos részesedéssel a Toyota, az Audi, a Hyundai, a BMW és a Mercedes követte a listán.

 

A Dübörög a használtautó-import bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Dübörög a használtautó-import

Vélemény, hozzászólás?