Meghalt Barényi Béla mérnök, feltaláló, az autós törési teszt és a gyűrődési zóna kifejlesztője. (26 éve)

Meghalt Barényi Béla mérnök, feltaláló, az autós törési teszt és a gyűrődési zóna kifejlesztője. (26 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

„Egész életemben csak racionálisan próbáltam gondolkodni.” Bécs mellett született, a bécsi…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Barényi Béla mérnök, feltaláló, az autós törési teszt és a gyűrődési zóna kifejlesztője. (26 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: „Egész életemben csak racionálisan próbáltam gondolkodni.”
Bécs mellett született, a bécsi műszaki egyetem szerzett diplomát, s a 20-as évek elején kezdett az autóiparban dolgozni. Összesen 2500 (!) találmány és technikai vívmány fűződik nevéhez, melyek javarésze ma is megtalálható a legtöbb gépkocsiban.
Barényi a passzív biztonság atyja. 1925-ben találta fel a biztonsági kormányművet, amely ütközés esetén megvédi a sofőrt a felnyársalódástól.
Kevesen tudják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a bogárhátút Barényi alkotta meg és nem Porsche. Igazát a bíróság előtt is bizonyította, majd jelképes, 1 német márkás kártérítést kért. Barényi már a húszas évek vége felé előállt egy farmotoros, léghűtéses boxer elrendezéses, két ajtós, és olcsón gyártható autó tervével. Porsche gyakorlatilag ugyanezt csak jó pár évvel később tette meg. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy Porsche tudott-e Barényi terveiről, avagy sem.
„Uraim, Önök mindent rosszul csinálnak!” volt az első mondata, mikor a Mercedeshez jelentkezett 1939-ben. Felvették, s innentől kezdve érdemelte ki a Mercedes a világ legbiztonságosabb autója kitüntető címet. Az 1940-es években ő vezette be a törésteszteket, amely nélkül ma már nem készülhet el egyetlen új típus sem.
Legfontosabb találmánya az 1951-ben szabadalmaztatott gyűrődési zóna, mellyel egészen napjainkig meghatározta a karosszéria tervezési elvét.
1959-ben az első biztonsági karosszériarendszerrel ellátott típus a 180-as Ponton Mercedes volt. A kocsi utas cellája nagyon kemény- ám a túlnyúlásai jóval puhábbak, így azok karambol esetén összegyűrődnek, ezáltal elnyelik az ütközési energiát.
Nem csoda, hogy bekerült a detroiti Autóipar Halhatatlanjainak Csarnokába 1994-ben elsőként és mindmáig egyedüliként még élete folyamán. Sőt, már 1987-ben utcát neveztek el róla Németországban és Olaszországban, csak Magyarországon nem…

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Barényi Béla mérnök, feltaláló, az autós törési teszt és a gyűrődési zóna kifejlesztője. (26 éve)

Vélemény, hozzászólás?