Digitális megoldásokkal javíthatjuk a vízhelyzetet

Digitális megoldásokkal javíthatjuk a vízhelyzetet olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Bár az elmúlt években javult a helyzet, becslések szerint a Föld…

A teljes cikk itt olvasható:
Digitális megoldásokkal javíthatjuk a vízhelyzetet

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Bár az elmúlt években javult a helyzet, becslések szerint a Föld lakosságának mintegy negyede még mindig nem jut biztonságosan kezelt ivóvízhez. A Xylem az idei müncheni IFAT nemzetközi kiállításon bemutatta digitális megoldáscsomagját, amely támogatja a költséghatékonyabb és környezetbarát vízgazdálkodást.

Az elmúlt években ugyan javult valamelyest a helyzet az ivóvíz ellátás és a tisztálkodási lehetőségek kapcsán, azonban még bőven akad tennivaló ezen a területen – derül ki az ENSZ idei vízügyi jelentéséből, a World Water Development Report 2022 kiadványból. Az elsősorban a felszín alatti vizek állapotával és hasznosításának lehetőségeivel foglalkozó tanulmány szerint 2020-ban a világ lakosságának 74 százaléka jutott hozzá biztonságosan kezelt ivóvízhez. Ez az öt évvel korábbihoz képest 4 százalékpontos javulást jelent, azonban az mindenképpen elgondolkodtató, hogy az emberiség negyede számára a tiszta ivóvíz még nem mindig érhető el.

Még rosszabb a helyzet, ha a tisztálkodási lehetőségeket vizsgáljuk. A Föld népességének mindössze 53 százaléka számára biztosított, hogy biztonságos forrásból származó vízzel tisztálkodhasson, igaz 2015-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. A WHO és az UNICEF közös jelentése szerint 2021-ben a világ lakosságának 71 százaléka tudott otthonában vízzel és szappannal kezet mosni, ami komoly előrelépést jelent, és nagy mértékben a COVID-járvány hatásának tudható be, hiszen a kézmosás fontos szerepet játszik a vírus terjedésének megelőzésében. 

A biztonságos ivóvíz ellátás és szennyvízkezelés megteremtése hatalmas beruházásokat igényel, azonban a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával mind a költségek, mind a környezet szempontjából jóval fenntarthatóbb projektek valósulhatnak meg. A Xylem víztechnológiai vállalat a víz- és szennyvízkezelési, hulladékgazdálkodási és nyersanyagmenedzsment szektorok meghatározó rendezvényén, az idei müncheni IFAT szakkiállításon, május 30. és június 3. között mutatta be Vue nevű megoldásportfólióját.

Az okos, hálózathoz kapcsolódó technológiákat és intelligens rendszereket és szolgáltatásokat tartalmazó csomag támogatásával a víziközmű szolgáltatók és szennyvízkezelő cégek úgy valósíthatják meg a saját digitális transzformációjukat, hogy közben gyors fejlődést érnek el a teljesítményükben, csökkentik költségeiket és lépnek a fenntarthatóság felé. 

A Xylem korábban kiadott, a szennyvízkezelési infrastruktúrával foglalkozó „Powering the Wastewater Renaissance” című tanulmánya szerint az ágazat áramfelhasználásával kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátás 50 százaléka már a most rendelkezésre álló technológiákkal – mint az intelligens szivattyúrendszerek, adaptív forgatóberendezések és valósidejű döntéstámogató rendszerek – elkerülhető lenne. 

A Xylem Vue a vállalat által kínált vízügyi berendezéseket kiegészítve az adatvezérelt intelligencián alapuló digitális megoldásokat egyesíti a vízkezelés teljes ciklusában, beleértve a szennyvízhálózatokat, a tisztítóműveket, az ivóvízhálózatokat és az eszközgazdálkodást.

A Xylem Vue digitális megoldásai világszerte már most is segítenek a közműszolgáltatóknak a nagyhatású eredmények elérésében, mint például a németországi Cuxhavenben működő EWE WASSER GmbH-nak, ahol évi 1,2 millió kWh megtakarítást értek el, vagy a portugál EPAL-nak, amelynél 1,7 millió köbméterrel csökkent az olyan víz kezelése, amely nem hoz bevételt. 

A Xylem Vue megoldáscsomagról bővebb információ itt érhető el

Tovább az eredeti cikkre: Digitális megoldásokkal javíthatjuk a vízhelyzetet

Vélemény, hozzászólás?