Diákok figyelem: így lehet a használt mobiltelefonból nyeremény

Diákok figyelem: így lehet a használt mobiltelefonból nyeremény olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Országos visszagyűjtő verseny indul a Fenntarthatósági Témahét keretében, hogy felhívják a…

A teljes cikk itt olvasható:
Diákok figyelem: így lehet a használt mobiltelefonból nyeremény

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Országos visszagyűjtő verseny indul a Fenntarthatósági Témahét keretében, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára

A Fenntarthatósági Témahét keretében használt elem, akkumulátor és mobiltelefongyűjtő verseny indul általános iskolai diákok és iskolák részére. Az évről-évre egyre népszerűbb megmérettetésen tavaly országszerte 183 iskola vett részt, a diákok több mint 9 ezer mobiltelefont és e-kütyüt, valamint közel 23 ezer kilogramm elemet gyűjtöttek újrahasznosítási célból. Az idei verseny 2022. április 25. és május 25. között zajlik.

 Egy átlagos okostelefont 2 évig használunk. A már nem használt mobilok sok háztartásban a fiók mélyén lapulnak ahelyett, hogy megfelelő módon visszagyűjtésre kerülnének. A Kék Bolygó Alapítvány statisztikái alapján a mobilok többsége otthon, a fiókban kallódik, nagy részüket elajándékozzák és csupán 20 százalékuk kerül gyűjtőpontra, újrahasznosító helyre vagy a mobilszolgáltatók és gyártók által visszavett készülék közé.

A mobiltelefonok értékes nyersanyagokat – többek közt tantált, aranyat, palládiumot, ezüstöt, kobaltot, rezet és vasat – tartalmaznak; egyes számítások szerint 200 kilogramm készülék nyersanyagértéke nagyságrendileg 630 ezer forint. A nyersanyagok az új készülékek gyártásához is nélkülözhetetlenek, ugyanakkor csak drágán és környezetszennyező módon lehet őket újra kitermelni. Ezért is kiemelten fontos, hogy a használt készülékek begyűjtésre kerüljenek, mert így még van arra esély, hogy a részeit megfelelő feldolgozás útján újra hasznosíthassák, és elkerüljük a nem kívánt környezetkárosító hatást.

A Fenntarthatósági Témahét keretében használt elem, akkumulátor és mobiltelefongyűjtő versenyt hirdet iskoláknak a PontVelem Okos Program az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Kék Bolygó Alapítvány, a ForeGo és a Yettel támogatásával, 2022. április 25. és május 25. között.

A verseny részleteiről az alábbi oldalon lehet tájékozódni: https://www.pontvelem.hu/szelektiv-hulladekgyujtes/gyujtoverseny

Tovább az eredeti cikkre: Diákok figyelem: így lehet a használt mobiltelefonból nyeremény

Vélemény, hozzászólás?