Nem csak szép, de fenntartható élményforrások – Zöldutazás Németországban

Nem csak szép, de fenntartható élményforrások – Zöldutazás Németországban olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Háborítatlan természeti tájak, regionális és egészséges gasztronómiai különlegességek, zöldszemléletű szálláshelyek. Ez…

A teljes cikk itt olvasható:
Nem csak szép, de fenntartható élményforrások – Zöldutazás Németországban

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Háborítatlan természeti tájak, regionális és egészséges gasztronómiai különlegességek, zöldszemléletű szálláshelyek. Ez Németország másik arca, ami a bakancslistás látnivalók helyett természetközeli élményekkel várja az országba érkezőket. Mondván, aki fenntartható módon utazik, nem csak a környezetének tesz jót, hanem mindenekelőtt saját magának.

Az eddig sem volt kérdés, hogy Németország csodás látnivalókkal, páratlan szépségű természeti értékekkel várja a felfedező kedvű utazókat. De vannak, akik másra vágynak, és a városokban járva, a megszokott kényelemre várva is azt szeretnék, hogy természetközeli, zöldélményekben legyen részük. Amihez a zöldközlekedési eszközöktől, az EcoCampingtől a luxusszállodákig 1300 minősített szálláshelyet felvonultató kínálatban egy zöldutazás minden elemét megtalálhatja az utazó. Nézzünk mindebből néhányat!

A fenntarthatóság jegyében természetesen vonattal érdemes útra kelni, hiszen a Deutsche Bahn a legkörnyezetbarátabb közlekedési eszköz Németországban, ahol minden távolsági vonat 100 százalékban zöldáramú energiával közlekedik. A vasúttársaság ráadásul 2030-ra több mint a felére csökkenti a CO2-kibocsátását, 2038-ra pedig a vontatási áramot is száz százalékban zöldáramra állítják. 2050-re pedig a Deutsche Bahn teljes mértékig klímasemleges lesz. Izgalmas és fenntartható látnivalók:

Bréma

Irány Bremerhaven, a Klimahaus, vagyis a több emelet magas Klímaház, ahol a tervező építész, Axel Werner utazását követhetjük végig a föld körül, Bremerhavenből indulva a 8°34′ hosszúsági fok mentén. Eljutva olyan helyekre, mint Alaszka, Niger vagy Samoa, átsétálva a jéghegyek közül a sivatagba vagy éppen az esőerdőbe, ahol az egyik pillanatban még az éjszakai fények és hangok vonzásában járunk, majd már fagyott tájon szaporázzuk a lépteinket egy valóságos jéghegy mellett elhaladva. Találkozva az adott helyeken őshonos, élő állatokkal, beszámolókat nézve az ott élő emberek életéről.

Az épület természetes tervezéssel büszkélkedhet, a felhasznált villamos energia megújuló forrásokból származik, az ott felszolgált kávé és tea méltányos kereskedelem terméke. Emellett a Klímaház többféle, kritikusan veszélyeztetett állatot tenyészt a biológiai sokféleség védelme érdekében.

A Németország legzöldebb városának tartott Bréma, ahol minden lakosra 44,9 négyzetméternyi zöld felület jut, sűrű kerékpárút-hálózatával a harmadik legbiciklibarátabb város Európában. A biciklisták egy ingyenes, többnyelvű kerékpáros navigációs alkalmazást tölthetnek le az útjukhoz, amely a turisztikai látványosságok mellett a legközelebbi bankautomatát is megmutatja. A Zöld Város támogatja a helyi bioélelmiszer-termelőket is: évente biopiacot szervez, ahol a tisztességes kereskedelemmel és az egészséges táplálkozással kapcsolatos rendezvényeket is tartanak.

Bad Dürrheim

A Baden-Württembergben található Bad Dürrheim természeti környezete a Fekete-erdőben már önmagában is egészségügyi hotspottá teszi a várost, amely a tiszta levegő mellett természetes sós vízzel és Sebastian Kneipp vízkúráival is büszkélkedhet. A gyógyító természet védelme érdekében a város holisztikus fenntarthatósági stratégiát dolgozott ki, amelyért elnyerte a fenntartható úti cél minősítést.

A Solemar gyógyfürdő és egészségügyi központ például teljes energiáját vízenergiából nyeri, miközben folyamatosan csökkenti CO2 -kibocsátását. A látogatókat arra ösztönzik, hogy a KONUS-vendégkártyával környezetbarát módon, a helyi tömegközlekedést használva közlekedjenek: a kártya birtokosai a Fekete-erdő egész területén ingyenesen szállhatnak fel a buszokra és vonatokra. A régió legtöbb szállásadója a kártya árát a szobaárakba is beszámítja. Az utazó a várost körülölelő vidék számos túraútvonalán és kerékpárútján is fitten tarthatja magát, vagy kihasználhatja a helyi elektromoskerékpár-kölcsönző lehetőségeit.

Erfurt

A kereskedelemnek Erfurtban történelmi hagyományai vannak, hiszen a középkorban az európai kereskedelem fontos útvonala az óvárosban található ikonikus kereskedőhídon át vezetett. Európa leghosszabb lakott hídja a Krämerbrücke ma apró galériáknak és független butikoknak ad otthont. Vehetünk itt szuvenírnek helyi kézműves termékeket – például Blaudruck-nyomatokat, vagyis kékfestést –, kézzel festett kerámiákat, lauschai üvegeket, kézzel készített ékszereket és fafaragásokat, vagy a közeli Saale-Unstrut borvidékről származó kiváló borokat.

A bio- és méltányos kereskedelmet folytató város célja az, hogy a város intézményei és vendéglátóhelyei minél több, a környékről származó bioélelmiszert kínáljanak. Ennek keretében a kiskereskedőket arra ösztönzik, hogy gondolják át, hogyan készülnek az általuk forgalmazott termékek és termékek.

Wernigerode

Szász-Anhalt tartomány pisztrángjairól is híres városa, Wernigerode színes, fakeretes épületeivel, csúcsíves tornyú történelmi városházával és a Schloss Neuschwansteinhez hasonlóan romantikus kastélyával már önmagában vonzó úti cél. De a Harz Nemzeti Park ékessége, természethez való szoros kötődése a város arculatában is tükröződik: a városi vadvilág megőrzésében többszörösen díjazott város például a patakok és folyók vándorlási akadályait eltávolítva biztosította, hogy a pisztrángok a városon keresztül úszhassanak a patakok felső szakaszán lévő ívóhelyeikre.

A város erdejét fenntartható módon kezelik, a réti gyümölcsösökben pedig régi és ritka helyi almafajták teremnek. Azért, hogy ne keletkezzen műanyaghulladék, sok helyen ingyenesen lehet az üres palackokat ivóvízzel feltölteni. A városban számos kerékpárút található, hogy egészségesebben és környezetkímélőbben jussunk el A-ból B-be. A turisták ingyenesen használhatják a tömegközlekedést.

Celle

Alsó-Szászország izgalmas történelmi települése, Celle, ötszáz szeretettel felújított és műemlékvédelem alatt álló fagerendás épületével, Európa legrégebbi, még ma is előadásokat tartó barokk színházával és számos jól karbantartott Bauhaus-épületével jól ismeri a kulturális örökség védelmét. Ehhez is tartozóan a város 2017-ben minősített fenntartható úti cél lett.

Az elektromos vonaton, lovas kocsin, segwayen, elektromos kerékpáron vagy gyalogosan tett városnéző túrák során azt is megérthetjük, miért sorolhatjuk a várost nyugodt szívvel a fenntartható úti célok közé. Ha kedvünk van, találkozhatunk a helyi beszállítókkal, felfedezhetjük a hagyományos kézművesmesterségeket, megismerkedhetünk a Méhészeti Intézetben a méhészet fontosságával, vagy éppen meglátogathatjuk a helyi folyami halászokat is. A közeli Südheide Naturpark pedig mindig a természet szépségével csalogat, de a legizgalmasabb élményre akkor számíthatunk, amikor augusztusban–szeptemberben virágzik a kender.

Frankfurt

Frankfurt kapcsán ugyan elsőre a minimetropolisz felhőkarcolói jutnak eszünkbe, de kevesen gondolnák, hogy Frankfurt a passzívháztervezés német fővárosa is egyben. Ennek köszönhetően pedig minden köztulajdonban emelt új épületnek a lehető legsemlegesebbnek kell lennie az energiafelhasználás szempontjából. A Történeti Múzeum például 2017-ben épült passzívházelemek felhasználásával, és ma már építészeti mérföldkőnek számít ezzel a megoldással. Amikor pedig az elmúlt években a frankfurti óvárosban 15, korhűen rekonstruált épületet emeltek, az épületek energiafogyasztását a hagyományos szint harmadára csökkentették, anélkül hogy a külvilág ebből bármit is észrevenne.

A város a hulladék elleni háborút is frontálisan kezeli olyan kezdeményezésekkel, mint a műanyagmentes, újrafelhasználható #MainBecher pohár az elviteles kávékhoz. Sok üzlet pedig a „zero waste” (hulladékmentes) üzemmód jegyében eleve nem is termel szemetet. Azok a látogatók, akik ennél is többet szeretnének megtudni a város fenntarthatósági koncepciójáról, akár egy frankfurti klímatúrán is megismerhetik a tényeket.

Regensburg

A csodás Regensburg nem csak az UNESCO-világörökség része: a Duna-parti város széles körű fenntarthatósági kampányt indított a környezetbarát turizmus jövője érdekében. A végeredmény egy olyan turisztikai kínálat, amely lehetővé teszi a természeti erőforrások felelősségteljesebb és takarékosabb felhasználását.

Mindez már a megérkezéskor érezhető, hiszen az autónkat le kell tenni az óváros bejáratánál álló parkolóházban. De semmi gond, a történelmi negyed gyalog is kényelmesen bejárható, miközben az e-biciklik és e-scooterek közvetlenül a regensburgi vasútállomáson bérelhetők, és az e-busz végigviszi az utazót Regensburg óvárosán. A házigazdák megújulóenergia-forrásokból nyerik az áramot, és főként regionális és szezonális termékeket szolgálnak fel. Az üzletek öko-, bio- vagy fair trade termékeket kínálnak, és folyamatosan nyílnak új second-hand vagy újrahasznosított cikkeket árusító upcycling boltok. Ezenkívül minden turisztikai látványosság szigorú fenntarthatósági kritériumoknak felel meg.

10 tipp a fenntartható németországi utazáshoz

  1. Érdeklődjünk előre! Németország rendkívül változatos célállomás. Ahhoz, hogy biztosan megtaláljuk az ízlésünknek megfelelő úti célt, érdemes előre tájékozódni a germany.travel oldalon, az útikönyvekben vagy egy utazási irodában. Ha pedig az utazás előtt sikerül felfrissítenünk német nyelvtudásunkat – vagy beszélünk angolul –, a legjobb esélyünk van arra, hogy egy-két bennfentes tippet is kapunk a helyiektől.
  2. Tervezzünk hosszabban! Ha az utazásra több idő áll rendelkezésre, nem érdemes egy helyben maradni. Németország a fenntarthatóság iránt elkötelezett utazóknak is számtalan feledhetetlen élményt kínál.
  3. Válasszunk tanúsított szolgáltatókat és úti célokat! A fenntarthatóság összetett kérdés, és vendégként nehéz megkülönböztetni a Greenwashing, a „zöldre mosás” gyakorlatát a fenntarthatóság iránti valódi elkötelezettségtől. Ezért az üdülési szolgáltatók kiválasztásakor az elismert tanúsítványok alapján érdemes tájékozódni a teljeskörűen fenntartható utazási élmény érdekében.
  4. Élvezzük a fenntarthatóságot útközben! Kíméljük erőforrásainkat és a környezetet: utazás közben használjunk például újrahasználható ivópalackokat. Németországban a Refill-Deutschland.de oldalon keresztül könnyedén találhatunk olyan pontokat, ahol ingyen juthatunk tiszta ivóvízhez. Több helyütt már az elviteles kávét is újrahasznosítható pohárban szolgálják fel, míg számos termelői piacon és egyes szupermarketekben is műanyagmentesen árulnak friss gyümölcsöt és zöldséget.
  5. Szerezzünk élményt testközelből! Gyalog, kerékpárral olcsóbban és alaposabban ismerhetjük meg a városokat és a természeti tájakat, mint ha autóval rohannánk egyik helyről a másikra. Több régióban a helyi TouristCarddal a tömegközlekedés használata is ingyenes. Ha pedig kocsit kell bérelnünk, az elektromos autóra szavazzunk, amit sok helyütt autómegosztás keretében is használhatunk.
  6. Élvezzük a régió konyháját! Németország konyhája éppoly változatos, mint a tájak. Sok étterem gondosan válogatott, szezonális, bio- vagy kisüzemi gazdálkodásból származó termékeket is felhasznál az ételeihez. Így a rövidebb szállítási útvonalak révén kímélik a környezetet, és új ízélményeket garantálnak, miközben támogatják a regionális mezőgazdaságot. Németországban már vegetáriánus és vegán éttermekből is szép számban találhatunk.
  7. Éljünk úgy, mint a helyiek! A helyi emberekkel való találkozások tesznek minden nyaralást különleges élménnyé. Ne féljünk tehát megszólítani az embereket, és ha tehetjük, vegyünk részt a hagyományos, kulturális és vallási eseményeken. A legjobb persze, ha előre megismerkedünk a helyi szokásokkal, mert akkor biztosak lehetünk abban, hogy viselkedésünkkel semmilyen illemszabályt nem sértünk meg.
  8. Keressünk egyedi szuveníreket! A nyaralási célpontot valóban reprezentáló szuveníreket a helyi piacokon és a kis egyedi üzletekben találhatjuk meg a legbiztosabban. Olcsó utánzatok helyett vásároljunk eredetit – ezzel is támogatva a helyi kézművességet, és igazi örömet okozva az otthoniaknak. Semmiképpen se vigyük haza különleges állat- vagy növényfajok példányait vagy védett kulturális tárgyakat.
  9. Osszuk meg a fenntartható utazás iránti elkötelezettségünket! Meséljünk barátainknak és ismerőseinknek a fenntartható utazás élményeiről, hátha ők is kedvet kapnak hozzá. Osszuk meg ehhez kapcsolódó németországi tapasztalatainkat a közösségi médiában.
  10. Utazzunk tiszta lelkiismerettel! Minden utazás károsanyag-kibocsátással jár. Hogy ökológiai lábnyomunkat a lehető legkisebbre csökkentsük, az elkerülhetetlen CO2-kibocsátást többféle módon kompenzálhatjuk a világméretű programok valamelyikének támogatásával.

Tovább az eredeti cikkre: Nem csak szép, de fenntartható élményforrások – Zöldutazás Németországban

Vélemény, hozzászólás?