Csodás látnivalók Made in Hungary 5.

Csodás látnivalók Made in Hungary 5. olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ha már végre útra kelhetünk a pandémia okozta másfél éves bezártság…

A teljes cikk itt olvasható:
Csodás látnivalók Made in Hungary 5.

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ha már végre útra kelhetünk a pandémia okozta másfél éves bezártság után, érdemes először szétnézni a saját házunk táján, hiszen Magyarország is ezernyi csodával várja az utazókat. Ehhez kínálunk egy csokorra való látnivalót, a teljesség igénye nélkül bemutatva egy-egy régió, város érdekességeit, fontos látnivalóit. Útra fel!

Storno után poncichter Sopronban

Fotó: mtu.gov.hu

Sopron mindig lenyűgöző. Akárhányadszor járjuk is a várost, mindig van valami újdonság, amit addig még nem hallottunk. Hiszen Budapest után itt található a legtöbb műemlék jellegű épület, a belváros utcáin járva mintha a középkorba térnénk vissza. Sopron egyike a középkori Magyarország hét legfontosabb szabad királyi városának, koronázóváros. Történelmi városmagja a 17. századtól csaknem teljes egységként, eredeti formájában maradt fenn. Azóta jelképe a Tűztorony.

Ez a barokk hagymakupolájú, 58 méter magasra törő torony sokféle feladatot látott el. Hajdani őreinek figyelmeztetniük kellett a város lakóit, ha tűz ütött ki valahol, vagy ha ellenség közeledett, de akkor is, ha idegenek bort akartak hozni a városba. Mert a Soproni borvidék hazánk egyik történelmi borvidéke, melynek gyökerei egészen a római időkig nyúlnak vissza. Sétánk kihagyhatatlan úti célja valamelyik tradicionális poncichter borkimérő legyen. S aki szereti a régiségeket, csodálja meg a híres Storno-gyűjteményt. Storno Ferenc kéményseprőként kereste a kenyerét, de értő szemmel felfedezte a padlásokon megbúvó régi tárgyakat, különleges bútorokat.

A budai vár régi-új ékessége

A budai Várba látogatók örömmel tapasztalhatják, hogy elkészült a művészettörténészek által sok vitát kavart Budavári Lovarda. Ez az első olyan eset, hogy egy fényképekkel részletesen dokumentált, háborúban elpusztult épületet hitelesen újjáépítettek. Az újjáépített Lovarda megújult funkcióval, közel 1500 négyzetméteren 21. századi multifunkcionális rendezvénytérnek és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló tereknek ad majd otthont. Előtte állították fel Vastagh György Csikós című szobrát, amelyet kiutaztattak az 1900-as párizsi világkiállításra. A szobor nyomán az alsó teraszt Csikós udvarnak nevezték el. A Lovardát viszont belülről is rekonstruálták.

Fotó: mtu.gov.hu

Az épület szíve a napfényes, tágas lovaglóterem, a funkcióváltást jelzi, hogy homokos porond helyett fapadló készült a terembe. A terem két rövidebb oldalán gazdagon díszített erkélyek nyílnak, egykor az egyiket a zenekar használta, a másik mögött a királyi páholy helyezkedett el. A Főőrség impozáns épülete is elkészült. Ennek különlegessége, hogy a Hunyadi udvar felől egyemeletesnek látszik, a Csikós udvar irányából azonban megfigyelhető, hogy valójában négyszintes, hiszen az egykori várfal vonalára épült.

Dunay Csilla

Tovább az eredeti cikkre: Csodás látnivalók Made in Hungary 5.

Vélemény, hozzászólás?