Csodás látnivalók Made in Hungary 2.

Csodás látnivalók Made in Hungary 2. olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ha már végre útra kelhetünk a pandémia okozta másfél éves bezártság…

A teljes cikk itt olvasható:
Csodás látnivalók Made in Hungary 2.

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ha már végre útra kelhetünk a pandémia okozta másfél éves bezártság után, érdemes először szétnézni a saját házunk táján, hiszen Magyarország is ezernyi csodával várja az utazókat. Ehhez kínálunk egy csokorra való látnivalót, a teljesség igénye nélkül bemutatva egy-egy régió, város érdekességeit, fontos látnivalóit. Útra fel! (Sorozatunk első része itt olvasható.)

Természetes lett a mesterséges élményforrás a Tiszánál

Különleges élményt kínál a Tisza-tó, amely Magyarország legnagyobb mesterséges tava. Érintetlensége, természetes bája felnőttnek és gyermeknek egyaránt remek kikapcsolódást kínál. A Tisza-tavi Ökocentrum feledhetetlen tárháza a családi programoknak. Interaktívan, játékosan mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, a folyót és gazdag élővilágát. Fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, a Tisza összes halfajával.

Fotó: mtu.gov.hu

Élőben is meg lehet csodálni ezt a gazdag növény- és állatvilágot, ugyanis az ökocentrum kikötője a bemutató vízitúrák és a kishajós kirándulások kiindulópontja. Különös élmény a vidraetetés, de simogathatunk dámszarvast, vagy felmászhatunk a hét emelet magas kilátóba, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátni. A tó csodáit nemcsak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük. A Tisza-tavi Vízi Sétány másfél kilométer hosszú fahídrendszerét bejárva – amely körbefut egy kis belső tavon, és elvezet két madárvártához és egy megfigyelőtoronyhoz – a látogató úgy érezheti, mintha a vízen járna, miközben megismerheti a tó növény- és állatvilágát.

Pécs a mediterrán életérzéssel

Aki Pécsre készül, annak ugyancsak körültekintően kell összeállítania a programját. Mert Pécsett rengeteg a látnivaló. Ókori római emlékek, ókeresztény sírkamrák, török-mohamedán, szecessziós és modern. Nem véletlenül kapta meg az Európa Kulturális Fővárosa címet. Pécs valóban Magyarországon a leggazdagabb város a török építészet szempontjából, Memi pasa fürdőjének romjai és Idris Baba csodatevő mauzóleuma, a Yakovali Hasan pasa dzsámija ma is aktív imádkozóhely.

Pécsi Székesegyház Forrás: mtu.gov.hu

De ott a híres-neves Zsolnay negyed, benne a rendkívül gazdag Gyugyi-gyűjteménnyel, a Vasarely múzeum, a Csontváry-gyűjtemény, a szecessziós Palatinus szálloda. S a Mecsek lábánál elterülő városból csak egy ugrás a természet, a jó levegő, a környező borvidékek. A tettyei dombok különlegessége a mésztufa barlangok üregrendszere. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is szolgáltak. A Mecsek déli lejtőin, egészen Mohácsig terül a mediterrán klímájú pécsi borvidék, amely forró és száraz nyarairól, valamint a sok napsütésről ismert. Világfajták és ritka magyar szőlőfajták egyaránt megtalálhatók ezen a különleges területen.

Dunay Csilla

Tovább az eredeti cikkre: Csodás látnivalók Made in Hungary 2.

Vélemény, hozzászólás?