Busók, fánkok meg egy kis középkor – hétvégi programajánló

Busók, fánkok meg egy kis középkor – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Itt a mohácsi busójárás, Nagykanizsán fánkfesztivál lesz, Zsámbékon pedig középkori hagyományokat…

A teljes cikk itt olvasható:
Busók, fánkok meg egy kis középkor – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Itt a mohácsi busójárás, Nagykanizsán fánkfesztivál lesz, Zsámbékon pedig középkori hagyományokat elevenítenek fel a Fékomadta Fesztiválon.

2000 maskarás űzi a telet

Gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatóival, farsangi felvonulással kezdődik meg csütörtökön délután a mohácsi busójárás, amelyen keretében hat napon át 64 busócsoport minden eddiginél több, 2000 maskarása űzi a telet a Duna-parti városban. Az ország egyik legnagyobb hagyományőrző eseményét tizenöt helyszínen csaknem másfél száz programmal rendezik meg február 24. és március 1. között. Csütörtökön délután kettő órakor kezdődnek az események: a busójárás nyitórendezvényét a Széchenyi téri színpadon tartják kisiskolások és óvodások bemutatkozásával, polgármesteri köszöntővel, majd gyermek néptánccsoportok és busócsoportok lépnek a deszkákra.

Busó egy korábbi mohácsi busójáráson MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezt követően gyermek maskarások, kisbusók farsangolnak a város utcáin és terein, az érdeklődők busójárási eszközöket tekinthetnek meg, bemutatkozik a Klepetalo busócsoport és táncházat is rendeznek, emellett megnyitják a mohácsi busójárásról és a bajai maszkajárásról szóló időszaki kiállítást a Kanizsai Dorottya Múzeumban. A híres népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók így február 27-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a busójárást 2009-ben.

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a www.mohacsibusojaras.hu oldalon és a rendezvény hivatalos közösségi oldalán olvashatóak további részletek. (MTI)

Nagykanizsai fánkfesztivál – Kóstolás és karnevál is lesz idén

Tavaly csak online követhette a közönség a nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztivál programjait, idén azonban már lesz kóstolás és karnevál is, de a koronavírus-járvány miatt csak kisebb rendezvények várják a fánkkedvelőket a dél-zalai városban. A sorrendben tizennegyedik nagykanizsai fánkfesztivált február 24. és 26. között rendezik a város több pontján – közölte Kámánné Szép Terézia fesztváligazgató, a szervező VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója. Kóstolás, vásárlás, adománygyűjtés és véradás is lesz, a rendezvényeken mindenben követik a járványügyi szabályokat.

A nagykanizsai önkormányzat által támogatott háromnapos rendezvénysorozatot csütörtökön kiállítással nyitják a művelődési házban, ahol a korábbi fesztiválok emlékeit, képeit tekinthetik meg a látogatók. Pénteken karneváli hangulattal, jelmezbállal készülnek, amelyen előzetes regisztrációval, maszkban és védettségi igazolvánnyal, korlátozott számú vendég vehet csak részt. Szombaton véradást szerveznek a Kanizsa Centrumban, továbbá álarcos futás is lesz, a jelentkezők Zalakarosról futják majd körbe a Kis-Balatont.

A fesztiváligazgató jelezte: a járványveszély miatt idén nem szerveznek versenyt a fánksütő csapatoknak, de Nagykanizsa több vendéglátóhelyén és intézményében is lehet majd mindhárom nap fánkot kóstolni és vásárolni, az egyes helyszínek között pedig Vágó János, a guruló zongorista is feltűnik kerekekre szerelt hangszerével. A fánkárusításból származó bevétel ezúttal is jótékony célt szolgál, a Kanizsai Dorottya Kórház Covid-osztályát támogatják a szervezők. A XIV. Országos Farsangi Fánkfesztivál eseményeit a www.farsangifankfesztival.hu oldalon követhetik az érdeklődők. (MTI)

Télbúcsúztató fesztivált rendeznek Zsámbékon

Fotó: Fékomadta Facebook-oldal

Középkori hagyományokat elevenít fel a télbúcsúztató Fékomadta Fesztivál, amelyet február 26-án tartanak Zsámbékon. A megszokott farsangi időszakban várja a családokat a Fékomadta Fesztivál, amelyet ezelőtt négy évvel zsámbéki hagyományőrzők, helyi művészek és alkotók hívtak életre. A programok betekintést engednek a település középkori múltjába, hagyományaiba, megidéznek rég elfeledett szokásokat, mesterségeket – közölték a szervezők az MTI-vel.

Lesznek óriásbábosok és gasztronómiai különlegességek, de középkori csata és boszorkányégetés is szerepel a programban. “A Fékomadta igazi sátoros ünnep. Égnek a tüzek, sülnek a pecsenyék, felfújják a dudákat, nem fellépők és nézők vannak, hanem mindenki része a mulatságnak” – idézte Fejér Mátét, a rendezvény művészeti vezetőjét a közlemény.

Az események egyik kiemelkedő résztvevője a 10. és a kora 11. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozó Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület.

Az este tánccal és táncházzal lesz teljes, idén is a Kontárossal. Ott lesz a Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori- és világzenei produkciójával, valamint a Csángálló, amelynek zenéjében a gyimesi és moldvai csángók világa találkozik a balkáni népzenével. A rendezvény látogatása nem kötött védettségi igazolványhoz. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Busók, fánkok meg egy kis középkor – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?