BRIT SZÍNÉSZNAGYSÁGOK VITTÉK FILMRE AGATHA CHRISTIE LEGKERESETTEBB REGÉNYÉT

BRIT SZÍNÉSZNAGYSÁGOK VITTÉK FILMRE AGATHA CHRISTIE LEGKERESETTEBB REGÉNYÉT olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Világszerte több mint 100 millió példányt adtak már el belőle, és…

A teljes cikk itt olvasható:
BRIT SZÍNÉSZNAGYSÁGOK VITTÉK FILMRE AGATHA CHRISTIE LEGKERESETTEBB REGÉNYÉT

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Világszerte több mint 100 millió példányt adtak már el belőle, és egyes listák szerint minden idők hatodik legsikeresebb könyve. Az eredeti, 1939-es regény Tíz kicsi néger címen jelent meg, később átkeresztelték Végül egy se maradt-ra (az írót inspiráló gyerekdal nyomán), majd Tíz kicsi indián-ra, az Epic Drama tévécsatorna pedig Tíz kicsi katona címmel hozza képernyőre Agatha Christie szerzeményének adaptációját. A kétrészes minisorozat augusztus 6-án és 7-én (hétvégén) 21 órakor mutatkozik be.

Tíz idegen egy tengerparti szigeten reked, majd egymás után sorban hullani kezdenek. Elszabadul a pokol, senki sem bízik senkiben, a kérdés pedig már csak az, hogy vajon közöttük kell keresni a gyilkost, vagy megbújt még valaki az elszigetelt sziklán? 

A történetből számos filmadaptáció készült, némelyik az eredeti, sötétebb végkifejletű művet veszi alapul, mások pedig a színpadra átdolgozott, boldogabb befejezést (ahol nem hal meg mindenki). Az Epic Drama műsorára kerülő változat nem riadt vissza a könyv borúsabb tónusaitól, és valószínűleg jól tette, mert egy 100 országot érintő felmérés során ezt a kétrészes minisorozatot szavazták meg minden idők legjobb Christie-feldolgozásának.

Az alkotást Agatha Christie születésnapjának 125. évfordulója alkalmából rendelték meg a BBC-nél. A forgatókönyvet író Sarah Phelpset, aki olyan klasszikusokat adaptált tévére, mint a Twist Olivér vagy A vád tanúja, lenyűgözte az eredeti regényből áradó reménytelenség: „Egy Mrs. Marple- vagy Poirot-történetben mindig van valaki, aki megoldja a rejtélyt, és ez biztonságérzetet ad, mert előre sejthető, mi fog történni. De ennél a könyvnél senki se jön, hogy megmentsen, vagy hogy értelmezze a történéseket.”

Az alkotáshoz olyan sztárokat sikerült megnyerni, mint a négyszeres Primetime Emmy-jelölt Charles Dance (Trónok harca) és a kétszeresen jelölt Sam Neill (Zongoralecke), vagy a BAFTA-díjas és két Oscar-jelölést is magáénak tudható Miranda Richardson (Végzet). A Büszkeség és balítéletből Douglas Booth, a 007-Halj meg máskorból Toby Stephens és Noah Taylor, a nagysikerű Poldark sorozatból pedig Aidan Turner képviseli magát egy-egy szerepben, de a kritikusok által sokszorosan méltatott Halál a mocsárban főszereplője, Maeve Dermody alakítását is nyomon követhetjük.

Tudta?

A Tíz kicsi néger valószínűleg Agatha Christie legtöbbet parodizált műve – a történet magja Superman- és Pókember-képregényekben egyaránt felbukkant, de a Remington Steele és a Family Guy is megidézte már.

Tovább az eredeti cikkre: BRIT SZÍNÉSZNAGYSÁGOK VITTÉK FILMRE AGATHA CHRISTIE LEGKERESETTEBB REGÉNYÉT

Vélemény, hozzászólás?