Bor, álmok, Millenáris

Bor, álmok, Millenáris olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Örökség a hívószava az idei, jubileumi Gourmet Fesztiválnak, amely duplán kapcsolja…

A teljes cikk itt olvasható:
Bor, álmok, Millenáris

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Örökség a hívószava az idei, jubileumi Gourmet Fesztiválnak, amely duplán kapcsolja az eseményt az azonos helyszínen megvalósuló Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok kiállításhoz. A bor- és péksüteménykínálat talán másképpen festene a seregszemlén, ha a magyar feltalálók és tudósok fejlesztései nem alakítják a szőlőtermesztést és malomipart – derül ki a tárlaton, amelyen a magyar tudósok a jövő kihívásaira is megoldásokat mutatnak az élelmezés területén.

Nemcsak a Tokaji borvidéket mentette meg Mathiász János a filoxéra járvány idején, de a világ legtöbb borvidékére eljutottak az általa nemesített tőkék, amelyek ellen tudtak állni a kártevőnek. Ha nincs a magyar szőlész, akkor talán másképpen alakul a borkultúra – nem véletlenül szentel a tárlat egy nagyobb részt a járványnak és a vész elhárításában óriási szerepet játszó Mathiásznak, aki mellett a magyar borászat minden fontos alakja, fejlesztése és momentuma feltűnik a metszőollótól a fröccsig. Utóbbi másik hozzávalójához és annak térhódításához is kellettek a magyarok: a kiállítás arra is választ ad, hogy miképpen indult el a szikvízgyártás Jedlik Ányosnak köszönhetően és hogy miként lett a fröccs a gasztrokultúránk szerves része.

Habár egy finom péksüteményt megízlelve ritkán jut eszünkbe a malomtechnológia, tény, hogy a lisztfinomítás fejlődése fontos szerepet töltött be a jó minőségű alapanyag elérésében – ebben pedig szintén kiemelkedőt alkottak a magyar szakemberek. Az Álmok Álmodói 20 kiállításon a Mechwart-féle hengerszéktől Hankóczy Jenő farinográfjáig sorakoznak az egykor Európa malomnagyhatalmaként nyilvántartott Magyarország újításai.

A legújabb magyar élelmiszeripari találmányokkal már az űrkutatási szekcióban találkozhatunk: a debreceni egyetem munkatársai egy bioreaktorban termesztenek zöldséget, azt bizonyítva, hogy természetes fény és termőföld nélkül is egészséges zöldségek termeszthetők, ráadásul nagy mennyiségben – akár a Marson is.

Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállítás tudományterületek szerint rendezve összesen 600 magyar találmányt, felfedezést ötletet mutat be 6000 négyzetméteren, a Millenáris területén 2023. január végéig. 

További információ és jegyvásárlás: almokalmodoi.hu

www.millenaris.hu

Tovább az eredeti cikkre: Bor, álmok, Millenáris

Vélemény, hozzászólás?