Háy János: „Úgy játszanám, ahogy Máté játssza”

Háy János: „Úgy játszanám, ahogy Máté játssza” olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

25. előadását ünnepli májusban A bogyósgyümölcskertész fia az Átriumban A pandémia…

A teljes cikk itt olvasható:
Háy János: „Úgy játszanám, ahogy Máté játssza”

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • 25. előadását ünnepli májusban A bogyósgyümölcskertész fia az Átriumban

A pandémia alatt készült, de csak 2021 májusában lehetett bemutatni az Átrium Bisztrószínpadának első előadását, a Háy János kultikus novellafűzéréből készült monodrámát, A bogyósgyümölcskertész fia című produkciót. Alig egy évvel később már a huszonötödik előadásnál jár a produkció, amit májusban nem csak az Átriumban, hanem Szegeden is műsorra tűznek, nyáron pedig a THEALTER Fesztiválra is ellátogat.

Az előadást Kovács Máté játssza, aki az Átriumban többek között Az Őrült Nők Ketrecében, az Isteni végjátékban, és a színház legutóbbi bemutatójában, A trianoni csatában is szerepel. A fiatal színész bravúros teljesítményt mutat az előadásban: ő alakítja valamennyi felbukkanó karaktert, miközben átmegy mindazon vágyakon és reményeken, amin egy fiatal fiú a nagyvilágba való kilépés előtt átmehet: rock’n’roll, csajok, fájás – ahogy az előadás színlapján is szerepel. Mindez a ’70-es évek bezárt, a kitörés reményére nehezen okot adó atmoszférájával fűszerezve, amely nem is tűnik olyan távolinak 2022-ben sem. 

„Ha volna tehetségem, hogy eljátsszam azt, amit írtam, mondjuk a Bogyóst, úgy játszanám, ahogy Máté játssza, de nincs ilyen tehetségem, úgyhogy csak örülhetek annak, hogy láthatom őt és hallhatom” – mondja az előadásról Háy János, A bogyósgyümölcskertész fia című kötet szerzője.

Kocsis Gergely, a Katona József Színház művészének rendezése huszonötödik alkalommal Szegeden, a Régi Zsinagógában lesz látható május 26-án, ezt követően dupla előadással az Átriumban is látható május 28-án, szombaton délután és este is. 

Az előadáshoz külön oktatási segédanyag is készült, hiszen témájában alkalmas arra, hogy a középiskolás közönség is megtalálja a kapcsolódást a produkcióhoz, amely a színház honlapján érhető el.

Fotók: Lakatos Péter

Tovább az eredeti cikkre: Háy János: „Úgy játszanám, ahogy Máté játssza”

Vélemény, hozzászólás?