Az ötórai tea “etikett” Máltán

Az ötórai tea “etikett” Máltán olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Több mint 150 év brit uralom nem múlt el nyomtalanul. Az…

A teljes cikk itt olvasható:
Az ötórai tea “etikett” Máltán

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Több mint 150 év brit uralom nem múlt el nyomtalanul. Az angol mint hivatalos nyelv, a jobboldali közlekedés, az oktatási rendszer mellett számos apróbb szokás is fennmaradt és a máltai élet szerves részeként él tovább a hétköznapokban. Ilyen hagyomány a délutáni, vagy ahogy mi ismerjük, az “ötórai” tea. 

Mint minden rituálé, az ötórai tea szertartása is meghatározott viselkedési szabályokhoz, etiketthez kötött. Vannak teendők és elkerülendők szép számmal.
Ez nem uzsonna.Az uzsonna egy kicsit más, inkább kiadós étkezés egy hosszú munkanap végén. A délutáni tea könnyed, vidám társas együttlét sós és édes falatkákkal és „scone”-nal.

  • Öltözzünk fel elegánsan! A délutáni teában az a jó, hogy egy kicsit különleges. A hagyomány szerint ez egy kiváló alkalom arra, hogy a megjelenésünkre is adjuk egy kicsit, szóval hagyjuk otthon a „mackónadrágot” és bújjunk valami csinosba.
  • Ne a tej legyen az első! Sokan úgy vélik, hogy először tejet kell önteni a csészébe (angolszász szokás szerint) majd rá a teát. Ez azért volt így anno, mert a tea olyan forró volt, hogy a porcelánt meg sem lehetett fogni, de a mai modern világban, a ma használt anyagok mellett ez már nem jelent gondot. Tehát először öntsünk teát a csészékbe és utána a vendégek annyi teát adnak hozzá, amennyit szeretnének.
  • Legyünk igazi házigazdák! Vendéglátóként használjuk ki az alkalmat és gondoskodjunk vendégeinkről. A kiválasztott helyszín nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy mindenkiről megfelelően gondoskodjanak, de ettől függetlenül maradnak teendőink, mint például a tea kitöltése és az edény feltöltése, ami a mi feladatunk. Magunknak mindig utoljára töltsünk és ügyeljünk rá, hogy a tejnek, citromnak maradjon elég hely a csészékben.
  • Nyugodtan együnk kézzel. Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet, de attól még így szabályos. Délutáni teánál a szendvicseket és az édes pogácsákat (a scone-okat) kézzel is megfoghatjuk. Természetesen a krémhez és a lekvárhoz szükség lesz késre, de az már mindegy, hogy milyen sorrendben kenjük fel a pogácsára. Először a lekvár és rá a tejszín vagy fordítva, egyaránt teljesen elfogadható.
  • Ne csattogtassuk az evőeszközt! „Hallgatni arany” – különösen igaz ez az ötórai tea idején, már ami az evőeszköz használatát illeti. Figyeljünk rá, hogy ne kocogtassuk a kést a tányérhoz vagy tálakhoz, mikor a pogácsákra kenjük a lekvárt vagy a tejszínhabot és a kiskanalat se a csészéhez, amikor a teát és a tejet kavarjuk.
  • Élvezzük a pillanatot! Igen, a délutáni teának vannak illemszabályai, de ez ne rontsa el egy csodálatos délutáni szórakozás élményét. Kerüljön a hangsúly a „hogyan kellene viselkedni” helyett inkább a baráti beszélgetésekre és a finom ételekre. Akkor minden olyan lesz, amilyennek lennie kell!

A délutáni tea brit hagyománya mind a mai napig nagyon fontos szerepet játszik a máltaiak életében. Nem véletlen, hogy számos szálloda és étterem kínál speciális délutáni-tea csomagokat, de szép számban találunk teázókat is a szigeten. A hűvösebb téli napokon igazán jól esik betérni egy teázóba és kényeztetni magunkat és barátainkat miközben megvitatjuk az élet fontosabb és kevésbé fontos eseményeit. Íme néhány tipp, amikben biztosan nem fogunk csalódni.

Tovább az eredeti cikkre: Az ötórai tea “etikett” Máltán

Vélemény, hozzászólás?