Csak a bizonytalanság biztos most az IT piacon

Csak a bizonytalanság biztos most az IT piacon olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A Gartner tavasszal megjelent elemzése azt mutatta, hogy idén 5,1 százalékos…

A teljes cikk itt olvasható:
Csak a bizonytalanság biztos most az IT piacon

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A Gartner tavasszal megjelent elemzése azt mutatta, hogy idén 5,1 százalékos növekedés várható a globális IT piacon, ami így akár a 4454,4 milliárd dollárt is elérheti. Ez a növekedés főként a pandémia hatására felgyorsult digitalizációnak, és a hibrid munkavégzéshez szükséges beruházásoknak köszönhető. Ezt az előrejelzést azonban némiképp árnyalja a világgazdaságban jelenlévő turbulencia, amely egyrészt az orosz-ukrán háború okozta bizonytalan kilátásokra vezethető vissza, másrészt a gazdaságokban jelentkező recesszióra, illetve inflációra. Az egymásnak feszülő gazdasági folyamatok és események IT iparra gyakorolt hatásáról az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó INSPYRE készített egy áttekintést.

“A jelenlegi gazdasági helyzet egyik legnagyobb kihívása a felmerülő problémákra adott válaszreakciók hatásának kiszámíthatatlansága. Ez a fajta bizonytalanság pedig rányomja a bélyegét a vállalatvezetők döntéseire, illetve az árak alakulására is. Az árakat befolyásoló tényezők mögött megbújó folyamatok megismerése segíthet a megfelelő döntési stratégia dolgozásában” – hívja fel a figyelmet Borzák Péter az INSPYRE ügyvezetője.

Árakat növelő tényezők

Az egyik ilyen tényező, a távoli munkavégzési formának köszönhetően, az amerikai technológiai cégek nagy számban való megjelenése a kelet-európai piacon, amellyel tovább emelték az egyébként is feszes informatikai munkaerőpiac béreit, illetve beszerzési árait. Ennek következtében pedig a hazai cégeknek már nemcsak a hazánkban jelenlévő multinacionális cégekkel kell versenyeznie a szakképzett, tehetséges munkaerőért, hanem egyik pillanatról a másikra a Szilícium-völggyel is. Mindez pedig a forint gyengülésével párosulva önmagában is hatalmas árnövekedést indukál.

A munkaerőpiacnál maradva Európa legnagyobb IT nearshore piacai az orosz, belorusz és ukrán piacok voltak, amelyek a háború közvetlen hatásai miatt, illetve a bevezetett szankcióknak köszönhetően, gyakorlatilag megszűntek, ezzel pedig szintén felhajtották az árakat.

Természetesen az infláció árgerjesztő hatását sem hagyhatjuk figyelmen kívül, amely ezen a területen magasabb bérigényként jelentkezik.

A közelmúlt hazai gazdaságot érintő intézkedései közül a kata, mint egyszerűsített adózási forma, korlátozása szintén árnövelő tényezőként hat, hiszen nagyon sok IT szakember szabadúszóként dolgozott, így a más vállalkozási formára való áttéréssel járó magasabb adóteher növelni fogja a beszerzési árakat.

Az IT piacot ért hatások teljes körű megismerése érdekében a fentiekben részletezett tényezők mellett érdemes megvizsgálni az árcsökkenést okozó komponensek mögött rejlő eseményeket, folyamatokat is.

Árcsökkentő tényezők

A jelenleg is zajló világgazdasági események alapján már nem az a kérdés, hogy a lesz-e recesszió vagy válság, hanem az, hogy mikor és az mekkora mértékű lesz. Egy ilyen időszakban pedig a cégek visszafogják a nem termelő beruházásokat, amely pedig csökkenő keresletet, és ezáltal csökkenő árakat eredményez. Magyarországon az állami megrendelések számottevő súlyából kifolyólag a jelenlegi költségvetési szigor is hűti a piacot. Árcsökkenést eredményeznek továbbá a hatalmas technológiai cégek, mint a például a Netflix, Google, Facebook, esetében már az amerikai piacon elkezdődő fűnyírószerű elbocsátási hullámok, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján 3-5 hónappal később éreztetik hatásukat a hazai IT piacon.

“Összességében jelenleg ezek a hatások ismertek, ezekről lehet tudni, és egyedül csak a bizonytalanság biztos. Az viszont egyértelműen látszik, hogy egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki mostanság próbál egy több éves informatikai projektre bármilyen költségvetést tervezni. Ez pedig nagyban megnehezíti megrendelői oldalon a költségek tervezését, szolgáltatói oldalon pedig a vállalkozások hosszútávú stabil működésének biztosítását.” – emeli ki Borzák Péter.

A Csak a bizonytalanság biztos most az IT piacon bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Csak a bizonytalanság biztos most az IT piacon

Vélemény, hozzászólás?