Az idén lelassulhat az irodaházak fejlesztése

Az idén lelassulhat az irodaházak fejlesztése olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Szakértői kommentár a KSH 2021. decemberi építőipari gyorstájékoztatójához Az elmúlt év…

A teljes cikk itt olvasható:
Az idén lelassulhat az irodaházak fejlesztése

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Szakértői kommentár a KSH 2021. decemberi építőipari gyorstájékoztatójához

Az elmúlt év utolsó hónapjában gyorsulva folytatódott az építőipari termelés növekedése, így decemberben a kibocsátás volumene a nyers adatok szerint már 29%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, az év egészében pedig 13,3%-kal múlta felül a 2020. évi alacsony bázist – derül ki a KSH ma közzétett friss adataiból.

„Bár a korábbi időszakot mutató adatokból még nem kivehető, az építőipar egyik meghatározó szegmensében, vagyis az irodapiacon az idén a fejlesztések lassulása várható” – emelte ki Tatár Tibor, az Etele Plaza bevásárlóközpontot és a Budapest ONE irodaházat is jegyző Futureal Development vezérigazgatója. A várható lassulás oka az, hogy miközben a tovább növekvő építési és a szintén emelkedő finanszírozási költségek miatt a bérbeadók bérletidíj-emelési kényszerben vannak, addig számos bérlő kivár azzal, hogy új irodaházba költözzön. Ez utóbbinak egyrészt az a magyarázata, hogy sok bérlő bizonytalan abban, hogy miként is alakulnak saját bérlői igényei, mert még nem hozott döntést arról, hogy a jövőben milyen arányban akarja alkalmazni a home office-t és az irodai munkát. Mindemellett várhatóan nő azoknak a bérlőknek a tábora is, akik új bérlemény választása helyett átmenetileg – 2-3 évre – hosszabbítanak a jelenlegi helyükön.

Ami a kereskedelmi ingatlanok fejlesztését illeti, kulcskérdés a meglévő létesítmények forgalmának alakulása. A fővárosban az Etele Plaza megnyitását követően nem maradt sok hely a további, hasonló fejlesztésekre, de a Futureal várakozásai szerint a meglévő bevásárlóközpontok jól fognak teljesíteni. Ennek egyik oka, hogy a járványhelyzettől megfáradt vevők továbbra is részben vásárlással kárpótolják magukat (ún. revenge shopping), másrészt pedig – új jelenségként – a gyorsuló inflációtól való félelem előre hozott vásárlásokat generálhat, de az idei szja-visszatérítések és extra nyugdíjkifizetések is növelhetik a vásárlókedvet. „Az utcai üzlethelyiségek esetében az elmúlt év nagyon nehéznek bizonyult, ám a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása után – amint újra fellendül a turizmus és a belvárosi forgalom – gyorsan helyreállhat e szektor működése. A kérdés itt csupán az, hogy ez az idén megtörténik-e” – hangsúlyozta Tatár Tibor.

Tovább az eredeti cikkre: Az idén lelassulhat az irodaházak fejlesztése

Vélemény, hozzászólás?