Bécsben megszületett I. Rudolf magyar király, akit a politikánál jobban érdekelt az asztrológia. (470 éve)

Bécsben megszületett I. Rudolf magyar király, akit a politikánál jobban érdekelt az asztrológia. (470 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

II. Rudolf néven német-római császár és cseh király. A politika helyett…

A teljes cikk itt olvasható:
Bécsben megszületett I. Rudolf magyar király, akit a politikánál jobban érdekelt az asztrológia. (470 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: II. Rudolf néven német-római császár és cseh király.
A politika helyett az asztrológia, az alkímia és a művészetek érdekelték. Prágai udvarában tette legfontosabb csillagászati felfedezéseit Johannes Kepler.

I. Miksa magyar király (II. Miksa néven német-római császár és cseh király) és Mária spanyol hercegnő fiaként 1563-tól 1571-ig nagybátyja, II. Fülöp spanyol király udvarában nevelkedett. 1572. szeptember 8-án koronázták magyar királlyá Pozsonyban, 1575-ben cseh és római királlyá, 1576-ban pedig német-római császárrá. 1583-tól a prágai Hradzsinban élt, ahová áttette a birodalom kormányzati székhelyét is. Fokozatosan romlott az elmeállapota, gyűlölték a rokonai és összeesküvéseket szőttek ellene. Szembe kellett néznie a birodalmat fenyegető törökökkel és a vallási megosztottsággal. 1606-ban a Bocskai István vezette felkelők a bécsi béke megkötésére kényszerítették, amelyben le kellett mondania Erdélyről, biztosítania kellett a protestánsok szabad vallásgyakorlatát és megerősítenie a rendi alkotmányt Magyarországon. 1608-ban II. Mátyásnak részben sikerült kiszorítania a hatalomból az osztrák, a magyar és a morva rendek segítségével. Minden tényleges hatalomtól megfosztva, bezárkózva élt a Hradzsinban, ahová meghívta a kor neves művészeit és tudósait. Korának legnagyobb műgyűjtője volt. 1612. január 20-án halt meg, a prágai Szent Vitus-székesegyházban temették el.

Tovább az eredeti cikkre: Bécsben megszületett I. Rudolf magyar király, akit a politikánál jobban érdekelt az asztrológia. (470 éve)

Vélemény, hozzászólás?