Az európai zene szívében játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar 

Az európai zene szívében játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Ismét kiemelkedő programokkal várja a látogatókat a klasszikus zenei fesztivál a…

A teljes cikk itt olvasható:
Az európai zene szívében játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Ismét kiemelkedő programokkal várja a látogatókat a klasszikus zenei fesztivál a dél-németországi Bad Kissingen városában. A bemutatásra kerülő művek jelentős hányadát adják a magyar, vagy magyar vonatkozású alkotások. Ahol július 2-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép. 

A rendezvénysorozatnak az „Európai zene szíve” (Herz der europäischen Musik) címet adták, mely idén június 17-től július 17-ig várja a látogatókat. A szervezők szerint a magyar zenei hagyományok, zeneszerzők és alkotások, illetve a magyar muzsikusok jelentős hatással bírtak és bírnak az egész európai régióra, Csehországgal és Ausztriával együtt a közép-európai zene szerves részét képezzük. A történelemben a magyar zenei élet és hagyományok mindig irányadóak voltak és befolyásolták, inspirálták az egész földrész kulturális életét. 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar július 2-i koncertjén a népzenétől és a cigányzenétől kapott sokrétű motiváció kerül reflektorfénybe a zeneirodalom klasszikusain keresztül. Kezdésként a zenekar az egyik legnépszerűbb repertoár darabjával, Bartók Román népi táncaival teszi le névjegyét a fesztivál nemzetközi közönsége elé.  

Ezután nagyzenekarrá bővül a formáció és a két világklasszis magyar művész, Várdai István és Baráti Kristóf tolmácsolásában szólaltatják meg Brahms Kettősversenyét.

A koncert második fele igazi fesztiválhangulatot ígér: Brahms op. 18 szextettjének magyaros ihletésű második tétele után csatlakozik a fellépőkhöz ifj. Sárközy Lajos és zenekara. Előadásukban improvizatív elemekkel bővítve szólaltatják meg Weiner Leó divertimentoját, amelyet igazi cigányzene követ és Várdai Istvánnal előadják Popper Dávid híres Magyar rapszódiáját is. A koncert igazi örömzenéléssel zárul: Brahms három magyar tánca (1, 5, 6) minden közreműködő részvételével szólal meg. 

A rendezvénysorozat programjában száz körüli eseményen a legkiválóbb német zenekarok mellett világhírű karmesterek és nemzetközi szólisták lépnek fel, a közreműködők között a Liszt Ferenc Kamarazenekaron kívül a fesztivál színvonalát olyan magyar művészek emelik, mint Fischer Ádám, Schiff András, vagy Roby Lakatos és együttese. A nemzetközi művészek között olyan fellépők lesznek, mint Janine Jansen és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, Patricia Kopatchinskaja, Magdalena Kožena, Isabella Faust, Julia Fischer, Daniil Trifonov, a Wiener Symphoniker és még sokan mások.

Tovább az eredeti cikkre: Az európai zene szívében játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar 

Vélemény, hozzászólás?