Az elektronikus eszközök kezelése: a szülők több mint 60%-a szeretne jobb példát mutatni 

Az elektronikus eszközök kezelése: a szülők több mint 60%-a szeretne jobb példát mutatni  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A #ShareAware Hub információs platformmal támogatja a Kaspersky 2022-ben a Biztonságos…

A teljes cikk itt olvasható:
Az elektronikus eszközök kezelése: a szülők több mint 60%-a szeretne jobb példát mutatni 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • A #ShareAware Hub információs platformmal támogatja a Kaspersky 2022-ben a Biztonságos internet napját 

Legyen szó akár iskoláról, akár munkáról vagy barátokról, a digitális összeköttetési lehetőségek – például a távkapcsolatok, az üzleti jellegű videokonferenciák vagy az új dolgok e-tanulási platformokon történő elsajátítása – manapság már lényegében korlátlanok. Az online térben töltött idő növekedése azonban kihívásokkal is jár, különösen az informatikai biztonság és az adatvédelem tekintetében. A Biztonságos internet napja (Safer Internet Day (SID)) [1] 2022-ben február 8. lesz. Ebből az alkalomból a Kaspersky a #ShareAware Hubján [2] található hasznos tippekkel és trükkökkel kíván segítséget nyújtani a szülőknek és a gyerekeknek az online biztonságuk növeléséhez.

A Biztonságos internet napját minden évben februárban ünneplik, ma már nagyjából 200 országban és területen. Az idei év nemzetközi mottója az „Együtt egy jobb internetért”, az esemény fókuszában pedig elsősorban a gyerekek és a fiatalok internetes biztonsága, valamint az adatbiztonsághoz való tudatos hozzáállás aktív ösztönzése áll.

A Kaspersky 2021-es tanulmányának [3] eredményeiből megtudható, milyen mértékben formálja a családok mindennapi életét a „digitális szokások” kérdése: a felmérésben részt vevő szülők 39%-a szerint a gyermekeik hét évesen, vagy annál is fiatalabban kapják meg az első digitális eszközüket. Mindeközben tízből hét gyerek napi több mint két órát tölt a digitális eszköze előtt, és nagyjából tízből ketten több mint öt órán át használják azt.

A szülőknek a gyerekeik digitális szokásaira gyakorolt hatását gyakran alábecsüljük. A Kaspersky tanulmányából azonban kiderül, hogy ez a hatás számokban mérhető: azok a gyerekek, akiknek a szülei még evés közben sem tudnak meglenni az okostelefonjuk nélkül, naponta 39 perccel többet töltenek az elektronikus eszközeik használatával. Ha a szülők gyakran telefonálnak hangosan nyilvános helyeken, ez további 53 perccel növeli a gyerekeik eszközhasználati idejét. Bár szinte minden szülő szeretné szabályozni a gyermekei készülékhasználatát, a felmérésben részt vevők egyértelmű többsége (61%-a) bevallotta, hogy ők sem mindig jártak elöl jó példával a digitális eszközök használata terén. 

„Tekintettel az online térben töltött idő megnövekedett voltára és a közösségi média kiemelt jelentőségére, szeretnénk a közönség figyelmébe ajánlani a Kaspersky #ShareAware Hubot, azt az online teret, ahol a családok különféle módokon mélyedhetnek el a kiberbiztonság és az adatvédelem témájában. Egy kvíz kitöltésével például játékos módon nyerhetünk képet a saját digitális szokásainkról” – mondta Miroslav Koren, a Kasperskytől. 

A Kaspersky Hub támogatást nyújt a családoknak a készülékhasználathoz 

Hogyan támogathatják a szülők a gyerekeiket a digitális média tudatos használatának elsajátításában? És hogyan fokozható hatékonyan az online biztonság és az adatvédelem a folyamat közben?

A Kaspersky biztonsági szakértőinek alábbi javaslatai némi kezdeti tanáccsal szolgálhatnak:

  • Legyen ott a gyermekével már a kezdetektől: Minél fiatalabb korban kerül a gyermek az online térbe, annál fontosabb, hogy szülői kíséretet kapjon. Ez a legjobb módszer arra, hogy kellő időben, példát mutatva elmagyarázza neki, hol leselkednek rá veszélyek az interneten, és hogy miért jobb bizonyos dolgokat, például a személyes adatokat nem megosztani online.
  • A közösségi média használatakor alkalmazzon józan mérlegelést: Mind a szülőknek, mind a gyerekeknek a következő arányszabályt kell betartaniuk: „használd a fejed, mielőtt posztolsz”. Posztolás előtt mindig el kell gondolkodni azon, hogy ki férhet hozzá az információkhoz, amelyeket megosztani készülünk, és hogy milyen benyomást keltenek azok másokban.
  • Szabjon határokat, állítson fel korlátokat: A gyerekeknek rendszerre van szükségük. Ebbe beletartozik a korának megfelelő korlátok felállítása a digitális eszközök használatára vonatkozóan, legyen szó akár az időtartamról, akár a tartalmakról. A szülői felügyeleti alkalmazások, például a Kaspersky Safe Kids [4] értékes segítséget nyújthatnak ebben.
  • Mutasson Ön is jó példát: A szabályoknak csak akkor van értelmük, ha mindenki betartja őket, még a felnőtt családtagok is.
  • Az online lét nem az egyetlen dolog az életben: Ha a távoktatás vagy a távmunka állandó erőfeszítést követel, akkor különösen fontos „internetszüneteket” beiktatni – legyen együtt a családdal, és ezt az időt lehetőség szerint töltsék mozgással a friss levegőn. Ez segít kitisztítani a fejet, és az ellazulást is elősegíti.

A Kaspersky #ShareAware Hubon a családok még számos további tippet és praktikus információt találhatnak a közösségi médiával és az adatvédelemmel kapcsolatban. A szülők és a gyerekek például elsajátíthatnak olyan szokásokat, amelyek elősegítik a mértékletes internethasználatot [5], vagy megtudhatják, hogyan szervezhetik jobban a távtanulást [6]. Azt is megtudhatják, hogyan használhatják a közösségi médiát, például a TikTokot tanulásra [7], hogyan korlátozhatják a saját közösségimédia-használatukat [8], és hogyan védhetik meg magukat az olyan klasszikus kiberveszélyektől, mint az adathalászat [9].

A #ShareAware kvízből [10] megtudhatják magukról, hogy inkább „offline emberek” vagy pedig „fellegekben járó online posztolgatók”-e, aztán pedig javaslatokat találhatnak arra vonatkozóan, hogyan igazíthatják a digitális média használatát az egyéni erősségeikhez és gyengeségeikhez.

A Kaspersky #ShareAware Hub itt található: https://www.kaspersky.de/blog/shareaware-hub/

Tovább az eredeti cikkre: Az elektronikus eszközök kezelése: a szülők több mint 60%-a szeretne jobb példát mutatni 

Vélemény, hozzászólás?