Autócsodák és vulkán-nap – hétvégi programajánló

Autócsodák és vulkán-nap – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Miocén Ősvilági tematikus túra indul az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, újra…

A teljes cikk itt olvasható:
Autócsodák és vulkán-nap – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Miocén Ősvilági tematikus túra indul az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, újra megnyitja kapuit hazánk legnagyobb autóshowja és családi programok lesznek a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán.

Vulkánnap és Múzeumok Világnapja az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

Az Ősvilági Pompeji május 26. és június 5. között érdekes programokkal és tematikus túravezetésekkel – pl. Vulkán-nappal – csatlakozik az Európai Geoparkok Hálózatának Geopark Hetéhez. E hálózat minden évben, tavasz végén, nyár elején megemlékezik öreg kontinensünk földtani örökségéről.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen a BNPI szakértői által vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai. Földünk dinamikus élete és az éghajlatváltozások mellett az Ősvilági Pompeji legújabb őslénytani felfedezéseivel is megismerkedhetnek a résztvevők a geológiai tanösvényen. De az Európai Geoparkok Hete tiszteletére egyéb speciális, tematikus programokat is szervez a terület, melyeken érdemes részt venni.

Május 28-án a fogadóépülettől induló Miocén Ősvilági tematikus túrán a résztvevők a Pannon-tó bükkábrányi fáitól, a vulkáni katasztrófán keresztül, az őstengeri cápákig búvárkodhatnak a múltban, átélve az éghajlatváltozások megpróbáltatásait is. A tematikus túrán csak az előre regisztráltak vehetnek részt, a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre május 27-ig beérkezett levélben lehet jelezni.

Autóshow a Hungexpon

A benzingőzé – és persze az amperhangé – lesz a főszerep a teljesen felújított Hungexpón május 27 és 29 között: újra megnyitja kapuit hazánk legnagyobb autóshowja, az Automobil és Tuning Show!

Ízelítő a látnivalókból: a felhozatalban ott lesz többek között a világhírű Volkswagen ID. R, számos hazai premier, nemzetközi sztárvendégek, vadonatúj adrenalindús programok, egy soha nem látott, komplett elektromobilitási expo és egy különleges nyereményautó is szerepel.

Kétszer nagyobb területen nyit újra a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása

Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása Kőbányán. A Közlekedési Múzeum leendő otthonában, az egykori Északi Járműjavító területén tavaly nagy sikert aratott kiállítással mutatkozott be – idézi fel az intézmény által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény. Mint írják, szombaton ismét megnyílik az ipari helyszínt és a magyar vasút történetét bemutató, “Volt egyszer egy Északi. a történet folytatódik” című kiállítás, emellett pedig most először lesznek láthatók a múzeum gyűjteményének legújabb szerzeményei.

“Tavaly alig három hónap alatt több mint 30 ezer látogató keresett fel bennünket Kőbányán, a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. Ez a tavalyi pandémiás helyzetben kiemelkedő számnak számít, és jól mutatja, hogy a Közlekedési Múzeumra milyen óriási igény van” – idézi a közlemény a Közlekedési Múzeum főigazgatóját. Vitézy Dávid hozzátette, most kétszer nagyobb tárlattal várják a látogatókat, a legendás mozdonyok mellett kiállítják eddig jórészt sosem látott, legújabb gyűjteményi kincseinket is.

A vasúti járművek mellett látható lesz faros Ikarus, két világháború közötti teherautó, Ford T-modell, illetve szovjet luxusautó is, vagyis a magyar közlekedés és a hazai járműipar számos kiemelt értéke” – emelte ki a főigazgató.

A gyereknapi nyitóhétvégén a múzeum egész napos családi programokkal, szakmai és családi tárlatvezetéssel, felfedező hátizsákkal, alkotósarokkal várja a látogatókat, akik egy VR-szemüveges installáció segítségével “143 méter magasból” körbenézhetnek a Lágymányoson épülő MOL-toronyból is.

Szombaton belülről is megtekinthetők lesznek az Ikarus 66 és Ikarus 556 autóbuszok, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen megvalósított program során pedig a tömegközlekedés és az irodalom világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Vasárnap a gyerekeké a főszerep: felfedező sétákkal, mese- és alkotósarokkal várják a legkisebbeket. A kerékpárral érkezőknek külön túra mutatja be a kiállítás tágabb környezetét, a Jancsi-telepet, a Népligetet és a Ganz-MÁVAG ipari területeit.

A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás teljes ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, integrált múzeumi órákkal és rendezvényekkel készülnek a szervezők – áll a közleményben. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Autócsodák és vulkán-nap – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?