Új magyar film debütál a mozikban

Új magyar film debütál a mozikban olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Április 7-től látható a hazai mozikban a témáját és hangulatát tekintve…

A teljes cikk itt olvasható:
Új magyar film debütál a mozikban

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Április 7-től látható a hazai mozikban a témáját és hangulatát tekintve is egyedülálló magyar film, a Szelíd. A sokak számára idegen testépítés és még inkább különösnek tartott női testépítés világába kalauzoló dráma, ennek az évszázados hagyománnyal bíró, de jellemzően ma is tisztes távolságtartással kezelt sportágnak a legdicsőbb és legnehezebb pillanataira egyaránt rávilágít.

A Szelíd főszereplője Csonka Eszter testépítő világbajnok, akinek a személyes története számos ponton párhuzamba állítható a filmbeli karakterével. A többszörös magyar bajnok Eszter vállaltan anorexiával küzdött, így a mentális és fizikai egészsége megmentése érdekében is az egész életét meghatározó döntésre szánta el magát 17 évesen. „Alkotnom kellett egy olyan testet, amire büszke lehetek és amelyben el tudom képzelni az életemet, függetlenül attól, hogy mások erről mit gondolnak.” Eszter a forgatókönyvet először olvasva sok helyen találkozott önmagával: „nem kellett megjátszanom magam, az elkeseredettség, a csalódottság az én életemben is jelen volt. Az érzéseimre, emlékeimre hagyatkozva bújtam bele a kamerák előtt Edina testébe. A forgatás egyik számomra legmeghatóbb pillanata is egy ilyen párhuzamhoz fűződik: én is elvesztettem édesanyám, így az édesanyjára ruháival emlékező Edina jelenete mély nyomokat hagyott bennem.”

A Szelíd ugyanúgy szól a testépítés elképesztően kemény világáról, mint az önmagukat és a boldogságot kereső emberek küzdelmeiről. Eszter a főhősnő szerelmi háromszög történetén keresztülvezető Szelídet leginkább azoknak ajánlja, akik abban a téves sztereotípiában gondolkodnak, hogy a testépítéssel foglalkozók csak teleszúrják magukat kémiai szerekkel és semmi, senki más nem számít nekik. „Ez a világ azonban ennél sokkal több. Nemcsak a testünk, de a lelkünk is változik, fejlődik. Alázat, céltudatosság, következetesség, akarat… Nekem ez a sport lett a mentsváram. Ez hozott vissza az életbe.”

Az alkotás az idei Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, amelynek kapcsán rengeteg pozitív visszajelzésben részesültek a készítők, köztük a főszereplőket megformáló Csonka Eszter, a többszörös magyar bajnok testépítő, illetve a filmbeli párját megformáló Turós György, testépítés – fitnesz edző, a doppingmentes sport kiváló képviselője, aki karrierje során már öt testépítő világbajnokot nevelt ki.

„Eszterrel és Györggyel, akik most álltak először kamerák elé, felemelő élmény volt együtt dolgozni. Egyrészt, mert személyes élményekből építkeztek, amikor a figuráikat megformálták. Másrészt, mert a sport világából érkeztek, ahol a fegyelem, az együttműködés, az alázat és a maximalizmus alapvető értékek és ezek mind elengedhetetlenek számítottak a felvételek során is” – mondta a Szelíd rendezőpárosa, Nemes Anna és Csuja László. Hozzátették, hogy bár fikciós szerelmi háromszög történetet vittek vászonra, de már a forgatókönyv megírásakor, a figurák kitalálása során sok inspirációt merítettek a testépítők világából és a két főszereplőjük életének valós, korábbi tapasztalataiból.

Fotó: Vertigo Média

A Új magyar film debütál a mozikban bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Új magyar film debütál a mozikban

Vélemény, hozzászólás?