Átadták a SIÓ telephelyén a méhek védelmét jelképező méhlegelőt

Átadták a SIÓ telephelyén a méhek védelmét jelképező méhlegelőt olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az utolsó tő levendulát Dr. Nagy István agrárminiszter ültette el A…

A teljes cikk itt olvasható:
Átadták a SIÓ telephelyén a méhek védelmét jelképező méhlegelőt

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Az utolsó tő levendulát Dr. Nagy István agrárminiszter ültette el

A Sió-Eckes Dr. Nagy István agrárminiszter és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökének közreműködésével adta át új méhlegelőjét a vállalat siófoki telephelyén. A méhek szempontjából kiemelten fontos zöldfelület a gyümölcslégyártó és az OMME hosszútávú együttműködésének egyik első lépése a magyar méhek védelmének érdekében.

Május 20-án, a méhek világnapján jelentette be a SIÓ, hogy stratégiai együttműködésbe lép az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel a hazai méhek megóvásáért. A megállapodás keretében a gyümölcslégyártó többek között azt is vállalta, hogy saját siófoki telephelyén létesít egy méhlegelőt. A száz négyzetméter alapterületű zöldfelület ünnepélyes átadásán a SIÓ és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke mellett Dr. Nagy István, hazánk agrárminisztere is részt vett.

„A SIÓ számára a fenntarthatóság egy stratégiai pillér, melynek középpontjában a természet megóvása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem áll. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra és célunk, hogy a gyümölcs teljes életciklusát lefedjük, melynek szerves részét képezik a méhek is. Nekünk itt a SIÓ-nál a méhek egyet jelentenek a gyümölccsel, nélkülük nem élvezhetnénk a zamatos gyümölcsleveket. Ezt a gondolkodásmódot és szemléletet tudatosítjuk a kollégáinkban is. A gyárunk bejáratánál telepített méhlegelő minden nap emlékeztetni fog minket, hogy mennyire függünk a természettől és mennyire fontos a fenntarthatóság” – mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

„Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott azon termések és élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól. A méhek földi ökoszisztémánk meghatározó fontosságú élőlényei, nélkülük nem teremne sokunk kedvelt gyümölcse, például a málna, az eper, a kajszi, vagy éppen a dinnye. De nem sorakoznának a boltok polcain a cseresznye-, meggy-, barack-befőttek és természetesen a gyümölcslevek sem” – tette hozzá Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

„Örömmel tölt el minket, ha a kormány által stratégiai ágazatként kezelt élelmiszeripar egyik szereplője mutatja meg, hogy milyen lépéseket tehet azon az úton, amely a méhek tevékenységének támogatásán keresztül az utóbbi időszakban felértékelődő élelmezésbiztonság megerősítését is segíti. A hazai termelésű alapanyagok feldolgozása szempontjából fontos szerepet játszó gyümölcs- és zöldséglégyártó szakágazat kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes Kft. rálépett erre az útra: telephelyén méhlegelőt hozott létre, emellett pedig közvetlen támogatást nyújt a méhészeti ágazat védelmére, érdekképviseletére szerveződött Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek” – összegezte Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere.

SIÓ-Eckes/Rácz Tamás

Tovább az eredeti cikkre: Átadták a SIÓ telephelyén a méhek védelmét jelképező méhlegelőt

Vélemény, hozzászólás?