ArcheON ATHU121 projektzáró rendezvény

ArcheON ATHU121 projektzáró rendezvény olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

2022. június 30-án zárul az ArcheON- régészeti- turisztikai projekt. A Savaria…

A teljes cikk itt olvasható:
ArcheON ATHU121 projektzáró rendezvény

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

2022. június 30-án zárul az ArcheON- régészeti- turisztikai projekt. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szervezésében 2022. június 21- 22. között került sor a 3 éves együttműködés zárórendezvényére, ahol a partnerek bemutatták az osztrák- magyar határtérségben folytatott régészeti kutatások eredményeit és azok turisztikai hasznosítását.

A zárórendezvény első napján konferencia keretében ismertették a múzeumi és turisztikai partnerek a projekt céljait és eredményeit. Másnap pedig gyakorlatban tekintették meg a résztvevők az ásatási helyszíneket, valamint az ArcheON infopontokat (kerékpáros pihenők és információs táblák).

Tekintettel arra, hogy a határtérség számos további feltáratlan és izgalmas kincseket rejt még, és a projekt nyilvános eseményei rendkívül népszerűek voltak nemcsak a turisták, hanem a helyben élők körében is, ezért a partnerek feltétlenül szeretnék folytatni az együttműködést. Egyik kiemelt céljuk, hogy minél pontosabb képet nyerjenek a határtérség közös történelmi múltjáról. A másik fontos célkitűzés a szemléletformálás, hogy régiónk történelmét, a régmúltból fennmaradt régészeti értékeket a mai modern kommunikációs eszközök segítségével minél szélesebb körben népszerűsítsék, minél több látogatót csaljanak a múzeumokba. 

A 2022. június 21-én tartott sajtótájékoztatón Harald Popofsits (Tourismusverband Südburgenland), a projekt vezető partnere hangsúlyozta, hogy az ArcheON egy hosszútávra szóló elképzelés kezdő lépése, hiszen a régészeti értékek turisztikai bemutatása számos lehetőséget rejt magában.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője az érzékenyítésre hívta fel a figyelmet. Az ArcheON projekt során nagy öröm volt látni, hogy a fiatal, középkorú és idősebb generációt egyaránt izgalomba a régészet, így a jövőben is nagy hangsúlyt kell fektetni a szemléletformálásra. Mindezt pedig modern eszközökkel, például kiterjesztett valóságtartalmakkal kommunikálhatjuk a leghatékonyabban az érdeklődők számára.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója kiemelte a régészeti kutatások fontosságát. A projekt keretében három lelőhelyen is folytathattak műszeres feltárásokat és ásatásokat, amik lehetővé tették számukra, hogy még pontosabb képet kapjanak az adott korszak itt élő emberéről.

Gert Polster, a burgenlandi Landesmuseum igazgatója is szorgalmazza az ArcheON folytatását. Fontosnak tartja, hogy a ma államhatárral elválasztott, ám egykor közös történelmi egységet továbbra is a partnerek együttműködésében kutassák és mutassák be a nagyközönségnek.

ArcheON projektadatok:

A projekt neve egy szójáték, ami az archeológia és az online jelenlét összekapcsolásából ered, de hűen tükrözi a közös osztrák-magyar elgondolást. A régi korok tudománya találkozik a legmodernebb technikával, melyek segítségével a kutatások során előkerülő történelmi emlékekre turisztikai kínálatot építenek az osztrák- magyar határtérségben. 

Projekt cím: „Történeti és régészeti kínálat közös fejlesztése és turisztikai hasznosítása az osztrák- magyar határtérségben”

Rövidített projektcím: ArcheON

Projektazonosító: ATHU121

A projektmegvalósítás időtartama: 2019. június 1- 2022. június 30.

A projekt összköltségvetése: 600 000,- euró

Projektpartneri struktúra:

Vezető partner: Tourismusverein Region Oberwart

Projektpartnerek: Landesmuseum Burgenland 

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 

Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Stratégiai partnerek:

  • Institut für Urgeschichte und Historische Archäologie der Universität Wien
  • Universalmuseum Joanneum GmbH.
  • Römerstadt Carnuntum
  • Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
  • Göcseji Múzeum
  • Magyar Nemzeti Múzeum
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem – Régészettudományi Intézet

A projekt célja:

A projekt fő célja római kori leletek feltárása és bemutatása a határtérségben, turisztikai értékteremtés és a vendégéjszakák számának növelése. A pályázat során római kori, neolit és bronzkori leltek nyomában végeznek ásatási munkálatokat és műszeres leletfeltárásokat az eisenstadti Landesmuseum, valamint a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum régészei az osztrák- magyar határtérségben. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. és a Tourismusverband Region Oberwart feladata, hogy a projekttérségben feltárt leleteket turisztikai szempontból hasznosítsa, élményszerű módon elérhetővé tegye és népszerűsítse a potenciális turisták körében.

A projekt tartalma:

A projekt által érintett térség – Dél-Burgenland és Vas megye területe – történelmi és régészeti értékekben az egyik leggazdagabb régió. Ez a terület, amelyet közel egy évszázada államhatár oszt ketté, korábban egységes közös térség volt, már a kőkor óta. A régészeti értékek feldolgozása mindig állami szinten zajlott, anélkül, hogy tekintetbe vették volna az egykori teljes közös territóriumot, és egyes régészeti lelőhelyeket soha nem dolgoztak fel határon átnyúló együttműködés keretében. Annak érdekében, hogy ezt a történelmileg kialakult, de ma egy országhatár által kettévágott egységet megjeleníthessék, a nagyközönség számára ismertté tehessék, és közös turisztikai kínálatot alakíthassanak ki, a muzeológiai és turisztikai partnerek határon átnyúló együttműködésére van szükség. Ezáltal a közös történeti és régészeti értékek turisztikai szempontból történő láthatóvá/érzékelhetővé tétele valósulhat meg. A programterületen meglévő szerteágazó tudást ötvözve a projektpartnerek és bevont stratégiai partnerek “módszertantárt/kézikönyvet” fejlesztettek, majd ennek felhasználásával a projekttérség mai ismeretek szerinti összesen 6 legjelentősebb ásatási lelőhelyének feltárása és közös tudományos feldolgozása történt meg. 5 régészeti ásatási helyszínen ún. infópontok létesülnek. Közös bilaterális tudományos munkacsoport jött létre, amely monitorozza, értékeli a szakmai munkát, és hosszú távú szakmai alapú együttműködési megállapodást köt. Az új ismeretekre/eredményekre, és már meglévő helyszínekre, régészeti, történelmi kincsek bemutatóhelyeinek kínálatára alapozva kincsestérkép & útikalauz, valamint ehhez kapcsolódó idegenvezető applikáció készül, majd ezekre épülve többnapos, történeti és régészeti közös élménykínálati csomagot kialakítanak ki. A projekt eredményességéhez a történeti és régészeti értékekkel kapcsolatos különféle célzott ismeretterjesztő tevékenységek is hozzájárulnak.

Ásatási helyszínek:

  1. Szombathely- Járdányi Paulovics István Romkert: Mercurius- szentély feltárása
  2. Sé: neolitikus településrészlet feltárása
  3. Dozmat: római vízvezeték feltárása
  4. Schandorf: halomsírok feltárása
  5. Burg: A burgi hegyen található vár belső részének régészeti feltárása
  6. Weiden bei Rechnitz: rézkori, késő bronzkori és korai vaskori település nyomainak feltárása a Große Plischa (Nagy-tarkő) és a Brotriegel környékén.

Megvalósított feladatok:

Marketing- a projekt céljainak és eredményeinek népszerűsítése: 

Közös háromnyelvű kommunikációs stratégia, egyedi molinók és roll-upok, célcsoportspecifikus projekt infó-flyer és gy facebook oldal készült, amelyek célja a projekt és eredményeinek népszerűsítése

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. a 2019. évi budapesti Utazás Kiállításon, a 2019. évi Megyenapon, a 2019. évi Savaria Történelmi Karneválon, valamint a 2021. évi Savaria Napokon népszerűsítette az ArcheON projekt céljait és eredményeit.

Szakmai feladatok:

A projektben megvalósuló tudományos munka megalapozásaként, közös módszertani kézikönyvet (történeti és archeológiai módszertani kézikönyv) dolgoztak ki a partnerek. A szakmai anyag a projektbe bevont projektpartnerek és stratégiai partnerek egyedülálló és szerteágazó tudását/ismereteit integrálja.

  1. őszén ásatások zajlottak a Romkertben. A cél a Mercurius- szentély kutatása volt.

2019.09.26-án a gyerekek számára, 2019.09.27-én a felnőttek számára szervezett a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ArcheON ásatási nyílt napot, ahol a résztvevők betekinthettek a Romkert őskori és ókori, valamint középkori múltjába, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum régész- muzeológusai bemutatták számukra a régészeti munkát, amit ki is próbálhattak.

  1. június 24-én a Savaria Múzeumban, míg 2020. június 25-én a Smidt Múzeumban tartottak ArcheON múzeumi nyílt napot, ahol 200 főt is meghaladó látogatószám mellett az érdeklődők Vas megyei régészeti és történeti értékeibe nyerhettek bepillantást.

5 történeti és régészeti információs rendezvény valósult meg Szombathelyen: tematikus szakmai előadások, valamint tárlatvezetések során a résztvevők közelebbről is megismerkedhettek Savaria és a régió jelentősebb történeti és archeológiai eseményeivel/értékeivel. Az 5 ArcheON rendezvényt összesen több, mint 150 résztvevő kereste fel.

  1. októberében Sében és Dozmaton került sor az ArcheON projekt ásatási munkálataira. A két helyszín közül ki kell emelni a Sében talált archeológiai eredményeket. Az 1970-es évek óta ismert és kutatott, európai jelentőségű Sé – Malomi-dűlő lelőhelyen nyitott szelvénnyel egy olyan épület maradványait célozták meg, mely szerkezetét tekintve inkább a korábbi, középső neolitikus időszakok hagyományait őrzi. Az előkerült régészeti jelenségekben változatos, késő neolitikus, a lengyeli kultúra korai időszakába sorolható, nagyjából 7 000 éves leletanyagot találtak. Az egyik legkiemelkedőbb felfedezés, hogy a neolitikus település egyik jellegzetessége, a korábban kettősnek vélt körárokrendszer valójában négyes körárokkal bír
  2. október 06- án és 07-én szervezte meg a második ArcheON ásatási nyílt napot a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. a séi ásatásokhoz kapcsolódóan idén két helyszínen, a felnőtt korosztály számára az ásatás helyszínén Sé-ben, a gyermekek számára a Savaria Múzeum őskori kiállításának Sé-termében. Éppen a nyílt napon került elő egy jelentős régészeti lelet, egy idoltöredék, ami egy emberszobrocska részlete, szertartások során használták. Ezeket a leleteket közelről megtekinthették, sőt kezükbe foghatták a résztvevők, valamint kipróbálhatták a régészeti eszközök használatát.
  3. őszén zajlottak az ásatási munkálatok Burg-ban (Pinkaóvár). Az ArcheON projekt keretében a temetőtől délre eső mintegy 120 négyzetméternyi terület régészeti feltárása valósult meg. A burgi hegyen található vár belső részének régészeti feltárása során a neolitikum korabeli település/épületelemek maradványira, köztük egy őrtoronyra bukkantak. A további középkori leletek mellett színesfém feldolgozására utaló leleteket is találtak. 

A burgi ásatási munkálatok során, minden feltárási hét pénteki napján egy ún. ásatási nyílt nap keretében nyerhettek betekintést az érdeklődők a régészeti feltárás részleteibe és szigorú szakmai felügyelet mellett ki is próbálhattak egyes munkafolyamatokat. Ezen felül az ún. ArcheON iskolai roadshow akció keretében számos iskolai program valósult meg különböző az ásatásokhoz kapcsolódó ügyességi feladatokkal.

Különböző korosztályok számára 4 db E-kiadványt készített a Savaria Múzeum. A kiadványok különböző korosztályokat megcélozva mutatják be Vas megye és Burgenland régészeti értékeit. 

2021.03.27-én a bronz és vaskorszaki nyersanyagok és azok feldolgozása Schandorf és Burg térségében címmel tartottak múzeumi nyílt napot. A látogatók betekintést nyerhettek a vas és bronzkészítés technikáiba, valamint megismerhették a Schandorfban feltárt leleteket.

  1. májustól június közepéig régészeti ásatások zajlottak Schandorf-ban, egy halomsír feltárására került sor. Számos közönségprogram és szakvezetés várta az érdeklődőket, gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

A Savaria Múzeum 8 alkalomból álló múzeumpedagógiai gyakorlatokat felölelő roadshow-t valósított meg. A roadshow-hoz egy különböző tematikus eszközöket tartalmazó úgynevezett régészeti koffert szerzett be. A programon közel 200 gyermek vett részt, akik megismerkedhettek a különböző régészetben használt eszközökkel és ki is próbálhatták azokat.

A Nagy- Tarkő és a Brotriegel feltárása során számos rézkori, késő bronzkori és korai vaskori (Hallstatt-korszak) edénymaradvány került elő viszonylag kis ásatási területen. Mivel állattartás nyomai nem voltak fellelhetők, ezért vélhetően bányászatból tartották fenn magukat az itt élők.

Az összesen 6 ásatás során feltárt leletek teljes körű szakdokumentációi elkészültek. Ezt követően a Savaria Múzeum koordinálásában elkészült a restaurálási- és konzerválási dokumentáció. Ezen felül úgynevezett 3D-rekonstrukciók is készültek a feltárt leletekről.

A Romkertben, Sében, Dozmaton, Burgban és Schandorfban ArcheON infopont létesült kerékpáros pihenővel és információs táblákkal. Az információs táblák hívják fel az arra járók figyelmét, hogy az adott helyszínen milyen régészeti feltárás zajlott, milyen kincseket rejt a föld. A táblákon elhelyezett QR kódok segítségével lesz letölthető a régészeti kincskereső applikáció.

A határtérségben zajlott ásatok eredményeit vándorkiállítás ismerteti, mely egyrészt a szombathelyi Képtárban, másrészt Burgban, a régi községházán tekinthető meg.

A régészeti kutatások eredményeinek turisztikai hasznosítása:

ArcheON kincsestérkép, útikalauz és mobil applikáció: a már meglévő régészeti attrakciókról, és az ArcheON kutatások eredményeiről a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. gondozásában készül egy kincses térkép, útikalauz és egy hozzá kapcsolódó mobil applikáció, így, ha valaki érdeklődik a határtérség múltja iránt, akkor végig tudja követni a régészeti szempontból jelentős állomásokat és azok feltárását, valamint történetét. A térkép és útikalauz elektronikus és nyomtatott változata is elérhető lesz. A mobil applikáció pedig interaktív, élő modulokkal, panoráma fotókkal és AR (kiterjesztett valóság) tartalmakkal teszi izgalmassá az archeológiai attrakciók felfedezését. A kiterjesztett valóság tartalom azokon az ásatási helyszíneken segít a látogatónak elképzelni az adott régészeti lelet elhelyezkedését, ahol jelenleg szabad szemmel nem láthatunk semmit, mivel az ásatások végeztével a földet visszatemették.

Élménykínálati csomagok létrehozása: a Tourismusverband Südburgenland és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. közösen hoznak létre határon átívelő ArcheON élménykínálati csomagokat, amik a régészeti attrakciókra építő túrajavaslatok szállással és vendéglátással kiegészülve. A csomagokról a szombathelyi Tourinform Irodán keresztül kaphatnak információt az érdeklődők.

Régészeti leletek:

A 6 ArcheON ásatási helyszínen 4074 darab tárgyat vagy töredéket, 724 tételszámon közel 217 oldalon határoztak meg, datáltak leltároztak a Savaria Múzeum restaurátorai.

A tárgyakat és a régészeti jelenségeket a katalogizálás során a következő időszakokba és régészeti kultúrákba sikerült beosztani: neolitikum (lengyeli I kultúra), későrézkor (bádeni kultúra), későbronzkor (BzD-HaA), koravaskor (hallstatt kultúra – HaC2), római kor (1-4. század), népvándorláskor (7-8. század), későközépkor (15-16. század), későközépkor és koraújkor átmenete (16-18. század) valamint újkor (19. század). Így a leleteken keresztül a szűken vett régió közel 7000 éves folyamatos időszakát sikerült megismerni: az i.e. 4800-as évektől egészen a 19. század végéig.

Jelentősebb régészeti leletek:

neolitikum (lengyeli kultúra)- Sé: idoltöredékek, kerámiatöredékek, pattintott kőeszközök és állatcsontok. A kerámia töredékek között plasztikus állatapplikációkkal (bika, madár) ellátott és festett töredékeket is feltártak. A lengyeli kultúra korai szakaszára jellemző töredékek durván soványított kézzel formázott kihajló peremű gömbös testű, valamint enyhén S-profilú fazekak és mélyhasú tálak, oldalukon vagy vállukon rátett dudorral vagy kettős púppal.

hallstatti kultúra: a schandorfi halomsír feltárása során valószínűleg még a halotti máglyán megégett bronztöredék, többek között egy karperec töredéke került elő. Az összeillesztett tárgyak alapján a sírba a halottal együtt egy nagyobb, meanderekkel díszített vörös urnát, egy sötétfekete, a fémedényeket utánzó felszínnel ellátott napkoronggal és erőteljes bordákkal díszített urnát, valamint két kisebb rátett bordákkal díszített tálat helyeztek be. A halom hatalmas földkúpja a későbbi időszakokban is mindig felkeltette az erre haladó kultúrák figyelmét. Így történhetett meg, hogy a halom feltöltött földjébe utólagosan, egy egymásba rakott edényt helyeztek el, valószínűleg rituális célzattal, még valamikor a népvándorláskor utolsó évszázadaiban.

A halomsírból egy gyermek csontváza is előkerült, amit AR- kiterjesztett valóság technológiájával az ArcheON mobil applikáción keresztül megtekinthetünk. 
A burgi ásatások során is feltártak egy csontvázat, ami AR tartalommal szintén megtekinthető a mobil applikáció segítségével az ásatási helyszínen. 

A szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkert területén feltárt nagyszámú lelet egyik legérdekesebb darabja a 4. szelvény korai, Kr.u. 1-2. századi feltöltési rétegéből előkerült nyakba akasztható bronz amulett, fallosz alakú medál. A római korban élt emberek számára természetes volt, hogy a világ tele van látható és láthatatlan veszélyekkel. A balesetek, betegségek, szerencsétlenségek mögött gyakran természetfölötti hatalmak neheztelését, emberi rosszakaratot, szemmel verést, vagy akár ártó varázslatokat sejtettek. Az ilyen veszélyek ellen már a születéstől kezdve védekezni kellett. Az újszülötteket és kisgyermekeket különösen veszélyeztetetteknek tartották, ezért nyakukba csontból, fémből vagy borostyánból készült bajelhárító amuletteket, nyakláncokat helyeztek. Ezeken az ékszereken gyakoriak a fallosz alakú medálok, amelyeket különösen hatékonynak véltek az ártó szándékú lények elűzésre és a szemmel verés elleni védekezésben.

Fotó: Mészáros Zsolt/ Savaria Turizmus Nonprofit Kft

Tovább az eredeti cikkre: ArcheON ATHU121 projektzáró rendezvény

Vélemény, hozzászólás?