Megszületett Mandel Róbert, a régi zene kutatója, tekerőlant-művész, az electrotary nevű hangszer feltalálója. (65 éve)

Megszületett Mandel Róbert, a régi zene kutatója, tekerőlant-művész, az electrotary nevű hangszer feltalálója. (65 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Hangszerkészítő és hangszer-restaurátor, hangszereit múzeumokban fellehető eredeti példányok hű másolataként maga…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett Mandel Róbert, a régi zene kutatója, tekerőlant-művész, az electrotary nevű hangszer feltalálója. (65 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Hangszerkészítő és hangszer-restaurátor, hangszereit múzeumokban fellehető eredeti példányok hű másolataként maga készítette. Restaurátori tanulmányait a Deutscher Musikrat jóvoltából a nürnbergi Germanisches Nationalmuseum hangszergyűjteményében végezte 1981-ben Dr. John Henry van der Meer és Dr. Friedemann Hellwig irányításával. Tekerőlantjával az 1980-as évek elején a világon elsőként koncertezett az USA-ban, Ausztráliában és Izraelben. A hangszer „újrafelfedezőjeként” olyan neves hangversenytermekben adott önálló esteket mint a londoni Purcell Room, a stockholmi Musikmuseet vagy a budapesti Zeneakadémia, de vendége volt olyan nagyhírű TV- és rádióműsoroknak is, mint a New York-i NBC Today Show, a WQXR „Listening Room”, a chicagói WFMT „Studs Terkel Show”, a londoni BBC-TV „Pebble Mill at One” és a „Blue Peter” showműsorok, valamint az angol-ausztrál SKY-NEWS „Beyond 2000”.

2003-ban 25 éves sikeres zeneművészi pályafutása és művészeti-szervezői munkája elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett Mandel Róbert, a régi zene kutatója, tekerőlant-művész, az electrotary nevű hangszer feltalálója. (65 éve)