Aranyosra festem – Útravaló Halmos Bélától

Aranyosra festem – Útravaló Halmos Bélától olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Halmos Béla prímás, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, 2021-ben lett volna…

A teljes cikk itt olvasható:
Aranyosra festem – Útravaló Halmos Bélától

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Halmos Béla prímás, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, 2021-ben lett volna 75 éves. Halmos emléke előtti tisztelgésként Aranyosra festem címmel jelent meg egy új lemez, melyet Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jantyik-testvérek – Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba és a PG Csoport – készítettek. A lemez anyaga alapján azonos címmel a közeljövőben egy előadás is készül.  

Halmos Béla (1946-2013) prímás, Széchenyi-díjas népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, 2021-ben lett volna 75 éves. Halmos emléke előtti tisztelgésként Aranyosra festem címmel jelent meg egy új lemez, melyet Pál István Szalonna és Bandája, valamint a Jantyik-testvérek – Jantyik Zsolt és Jantyik Csaba és a PG Csoport – készítettek. 

A lemezre bonus track-ként rákerült a “Szent Karácsony szép meséje” c. dal, melyen Halmos Béla felvételről közreműködött (ének, hegedű). Ezt a dalt vették fel újra közösen Halmos Béla tiszteletére és emlékére: Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Fábián Éva, Ferenczi György, Jantyik Zsolt, Jantyik Csaba és a PG csoport tagjai. A technikának köszönhetően együtt énekelnek a felvételen Bélával egykori munkatársai, barátai. A lemez anyaga alapján azonos címmel a közeljövőben előadás is készül.

A PG Csoport zenekar és alapító tagjai, a Jantyik testvérek (Zsolt és Csaba), 2006 és 2013 között voltak zenésztársai, barátai és munkatársai Halmos Bélának. Halmos, – ahogy ő fogalmazott – „beállt egy rock-bandába”, ahol jó emberi és szakmai közösséget és a muzsikálásban is új lehetőségeket, irányokat talált. A PG dalok, a zenekar egész felfogása a zenélésről átalakult Halmos hegedűjátékával és ötleteivel, a 7 év alatt számtalan koncerten és utazáson vettek részt együtt, utolsó koncertjét is velük adta Esztergomban, halála előtt néhány nappal. A közös munkák sohasem csupán a zenélésről szóltak. Keresték a lehetőségeket, hogy tágíthassák szemléletüket, zenei gondolkodásukat jobbá, teljesebbé tegyék – Halmossal pedig a népzene kézenfekvő eszközévé vált ennek. Amit Halmos Béla és a PG Csoport együtt hozott létre, az nem táncházi zene volt, de műsorai ugyanolyan közösséget építettek.

Jantyik Zsolt – eMRton és Artisjus díjas szövegíró, kulturális szakember, a PG-dalok zeneszerzője, a zenekar énekese – népzenei és saját motívumokra írt és ír szövegeket, amik a népdal, népzene adta keretek megtartásával a mai korhoz, a fiatalokhoz is tud szólni. Halmos Béla temetésén egy ilyen, Zsolt által szerzett dallal búcsúztak tőle.

„Sokat, nagyon sokat köszönhetünk neki, sok tervünk volt együtt! Hitvallásunk és életfeladatunk is, hogy amit lehet, valósítsunk meg az ő (és közös) egykori elképzeléseinkből. Mivel a PG Csoport zenekar 35 éves 2021-ben, úgy gondoltuk, hogy Bélának, s ami fontosabb, az ő elképzeléseinek szentelünk egy anyagot. Ezzel tisztelgünk előtte, munkásságát ünnepeljük! Ez egy olyan lemezanyag, aminek néhány dalát még Bélával kezdtük el átgondolni. Mint egykori zenésztársai, az évfordulóhoz méltónak tartjuk és az egyik jó válasznak arra a 21. századi kérdésre, hogy a hagyomány hogyan élhet tovább, hogyan segítheti a táncházas, vagy bármilyen közösség jövőjét a maga módján.” – mondta Jantyik Zsolt.

Különleges lehetőség volt, hogy Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek olyan lemezt készítsenek, amiben Pál Istvánék szakmai hozzáértése megadja a népzenei keretet, a stílus-helyességet, a táncrendet, Jantyik Zsolt szövegeivel, zenéjével, Jantyik Csaba zenei és tartalmi ötleteivel, szerkesztési munkájával pedig „új népdalokként” tudnak működni. Minden „új rész” a régiek természetességével hat, folyamatot képez. Ez lehetőség és feladat: a 21. század néptáncosainak és népzenészeinek is szeretnének adni mai, őket inspiráló halmosi gondolatokat: énekelhető, játszható, táncolható formában. Ehhez a munkához a nemrég elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező adott még erős bíztatást, hogy nyúljunk bátran közismert népzenei motívumokhoz és figyeljünk a használhatóságra – ez is beépítésre került a zenei anyagba. Béla gondolataival élve: „Mi nem csinálunk ezzel semmi új dolgot, csupán folytatjuk a hagyományt, a jó népdalok sorát, mert a mai világban ennek újra fontos szerepe van.” 

Az lemez megjelenéséhez kapcsolódó előadás nem egy emlékműsor, hanem a halmosi gondolatokat tükröző, élő est, tele a Bélára jellemző életerővel, humorral és szeretettel, felmutatással! Nem csupán megidézi Halmos Bélát (képben, hangban is), hanem a Jantyik testvérekkel közös ötleteire épülő mai produkció. 

Szereplők: Pál István Szalonna és bandája, Jantyik Zsolt és Csaba, valamint a PG Csoport tagjai. Béla egykori zenésztársai, barátai, néptáncosok. A műsor koreográfusa: Kovács Norbert “Cimbi”, producere: Jantyik Csaba.

 

„Hisz, nem csinált az a Hagyomány semmi rosszat,

hogy őrizni kelljen.

Hanem ÁT KELL ADNI!” – Halmos Béla

A kiadványt a Halmos Béla Program támogatta.

Tovább az eredeti cikkre: Aranyosra festem – Útravaló Halmos Bélától

Vélemény, hozzászólás?