Amerikai zöld vállalatba fektet a Wizz Air

Amerikai zöld vállalatba fektet a Wizz Air olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A Wizz Air jelentÅ‘s összeggel támogatja a fenntartható repülÅ‘gépüzemanyag (SAF) fejlesztésével…

A teljes cikk itt olvasható:
Amerikai zöld vállalatba fektet a Wizz Air

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A Wizz Air jelentős összeggel támogatja a fenntartható repülőgépüzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait.

A zöld start-up cégbe összesen 50 millió dollárt fektetett be az Indigo Partners konzorcium, melynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja. A pénzösszeg a CleanJoule technológiának fejlesztését segíti, amelynek célja, hogy mezőgazdaságból származó maradványokból és egyéb hulladék biomasszából költséghatékonyabban állíthasson elő nagy teljesítményű fenntartható üzemanyagot.

Mi az SAF?

A fenntartható repülőgép-üzemanyag (Sustainable Aviation Fuel, azaz SAF) egy új generációs repülőgép-üzemanyag, amely fenntartható módon előállított, megújuló hulladékokból és maradék nyersanyagokból készül. A Neste MY Sustainable Aviation Fuel tiszta formában és az életciklusa során akár 80%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a fosszilis repülőgép-üzemanyag használatához képest.

A befektetés fontos fejezetet jelent az olyan globális összefogások terén, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését és az éghajlatváltozás elleni érdemi fellépést tűzték ki célul. A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség szerint a kereskedelmi repülőgépek meghajtására használt, de kisebb szénlábnyomú SAF üzemanyag akár 65 százalékkal is hozzájárulhatna ahhoz, hogy az ágazat 2050-re elérje a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást. Az alapanyagtól és az előállításához használt technológiáktól függően a SAF a hagyományos repülőgép-üzemanyaghoz képest drasztikusan csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A konzorcium beruházásának részeként a Wizz Air, a Frontier Airlines és a Volaris kötelező érvényű megállapodásokat írt alá legfeljebb 90 millió gallon SAF megvásárlására. Az Indigo Partners vezetői helyet kapnak a CleanJoule igazgatótanácsában is.

Tovább az eredeti cikkre: Amerikai zöld vállalatba fektet a Wizz Air

Vélemény, hozzászólás?