Pannonhalma: gyógynövénykert, illatmúzeummal – Új élményforrások az itthon utazóknak

Pannonhalma: gyógynövénykert, illatmúzeummal – Új élményforrások az itthon utazóknak olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja,…

A teljes cikk itt olvasható:
Pannonhalma: gyógynövénykert, illatmúzeummal – Új élményforrások az itthon utazóknak

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Aki az elmúlt években úgy döntött, hogy a hazai nyaralást választja, örömmel tapasztalhatta, hogy sokkal több élményforrás várja a honi utazókat, mint ahogy azt a felületes szemlélő gondolta. Jó hír, hogy mindeközben a már meglévő, vonzó úticélok mellé újabbak is felsorakoztak az elmúlt időszakban.

Kevéssé ismert, de a világ első ismert, feljegyzett parfümje magyar volt, amelyet Károly Róbert ajándékozott a feleségének. Sok más titokról is fellebben a fátyol, ha ellátogatunk Pannonhalmára, ahol a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében található az ország első illatmúzeuma, ahol kiállítás keretében adnak betekintést az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába.

A séta a gyógynövénykertben kezdődik, ahol a helyben termesztett növényekkel és alapanyagokkal találkozhatnak a látogatók, akik ezután a lepárlóban nézhetik meg, hogyan nyerik ki vízgőz-desztillációval az illóolajokat. Ezt követően a különféle tárolókban illatolhatják meg az úgynevezett szakrális illatokként nyilvántartott ámbrát, pézsmát, pacsulit, rózsát, rozmaringot, mirhát és a tömjént.

Pannonhalma – apátság, gyógynövénykert Fotó: mtu.gov.hu

A múzeumban a 17-18. századi szerzetesi gyógyászat hagyományai is megtekinthetők a receptgyűjteményekkel, valamint a korabeli tárgyakkal, eszközökkel együtt. Az ide érkezők beleszippanthatnak a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényébe is, a borsmentába, az orvosi zsályába, a kakukkfűbe, a citromfűbe és a levendulába, majd látogatást tehetnek a Főapátság szemet gyönyörködtető levendulamezőinél is. Végezetül pedig azt is megtudhatják, hogy mikként hogyan lehet egyszerűen, akár otthon is, olyan gyógynövény kivonatokat készíteni amelyek nemcsak illatosak, hanem egyben hasznosak is lehetnek, illetve azt is, hogy ezeket mire és hogyan használták egykor a szerzetesi gyógyászatban.

Kocsis Erika

Tovább az eredeti cikkre: Pannonhalma: gyógynövénykert, illatmúzeummal – Új élményforrások az itthon utazóknak

Vélemény, hozzászólás?