Akár több tíz millió forint gazdasági hasznot is hozhat az oltalomszerzés

Akár több tíz millió forint gazdasági hasznot is hozhat az oltalomszerzés olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Az oltalomszerzés fontosságára hívják fel a figyelmet A szellemitulajdon-védelem fontosságára és…

A teljes cikk itt olvasható:
Akár több tíz millió forint gazdasági hasznot is hozhat az oltalomszerzés

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Az oltalomszerzés fontosságára hívják fel a figyelmet

A szellemitulajdon-védelem fontosságára és annak gyakorlati előnyeire hívja fel a figyelmet IP Hősök című kampánysorozatában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Első körben hazai gasztrovállalkozásokat szólít meg a szervezet: felkérésükre sikeres élelmiszeripari vállalatok infografikákon, kampányvideókon és podcasten keresztül mutatják be, mit tettek saját szellemi tulajdonuk (IP) védelméért, ezzel is ösztönözve cégeket az oltalomszerzésre. 

Az IP Hősök kampánysorozat első, gasztrotematikus részének célja szellemitulajdon-tudatos, hazai vállalkozások segítségével felhívni a figyelmet az élelmiszeripari oltalmak fontosságára, rajtuk keresztül megszólítva ezzel a többi élelmiszeripari kis- és középvállalkozást. A kampány nagykövetei – a PICK, a Szerencsi Bonbon, az Etyeki Kúria Borászat és a Szarvasi Mozzarella – mind olyan vállalkozások, amelyek a megszerzett oltalmaknak is köszönhetik a piacon betöltött részesedésüket. Igazi IP hősök az élelmiszeriparban, akik évek óta tudatosan használják a szellemitulajdon-védelem adta lehetőségeket a brandépítésében. A kampány során ezek a vállalkozások segítik a hazai élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat, ismertetik az oltalomszerzés előnyeit és a vele járó gazdasági hasznot, ami akár több tízmillió forint is lehet.

„Az élelmiszeripari kampány kiemelt célja, hogy közérthető módon tálalja az oltalomszerzéssel kapcsolatos információkat, így közelebb hozva a vállalkozókat a gyakran nehezen érthető jogi fogalmakhoz. Az egyedi videókkal és podcasttel, illetve az ismeretterjesztő grafikákkal nem csak a megszólaló szakmai szereplők tanácsait tesszük személyesebbé, de az IP Hősök kártyákon keresztül magukat az oltalmi típusokat is megszemélyesítjük” – emelte ki a kampány kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Az IP Hősök kártyák a különböző oltalmi típusokat és azok előnyeit szemléltetik, úgy, mint földrajzi árujelző, szabadalom, védjegy, formatervezésiminta-oltalom, használati-minta-oltalom vagy szerzői jog. A bejelentéstől a lajstromozásig tartó időszak adminisztratív lépésein egy társasjáték-infografika vezet végig; az IP Hősök az élelmiszeriparban című podcastban pedig Pomázi Gyula beszélget Kocsis-M. Brigitta tudományos újságíróval az olyan élelmiszeriparban megjelenő oltalmakról, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak egy vállalkozás sikeréhez. A beszélgetés a kampány nagyköveteinek termékeivel terített asztal mellett zajlik – a beszélgetőpartnerek egy csokoládé, egy bor, egy sajt és egy rúd szalámi kapcsán járják végig az IP védelem szempontjait. A podcastban a termékek márkanagykövetei is megszólalnak, és megosztják az IP védelemmel kapcsolatos tapasztalataikat. Takács István, a Szerencsi Bonbon ügyvezetője; Nagy Vince, az Etyeki Kúria kereskedelmi és cégvezetője; Rohony Miklós, a Szarvasi Mozzarella export- és marketing vezetője, valamint a PICK képviseletében Szokolai Júlia csoport marketing és stratégiai vezető (Bonafarm Zrt.) mesélnek a tapasztalataikról.

A kampányt, melyért a MITTE Communications felel, átfogó sajtókommunikáció kíséri, a márkanagykövetek pedig külön videókban is elmesélik a legmeghatározóbb IP sztorijaikat, amelyekből kiderül, milyen kihívásokon segítette át a cégeket a különböző oltalmak megléte. A kampány infografikái a márkanagykövetek saját oltalmain túl a joghurt, pékáru, gyümölcslé, felvágott példáin keresztül is bemutatják, mi mindent helyezhetünk oltalom alá egy-egy élelmiszeripari terméken. 

IP Hősök az élelmiszeriparban podcast:

 https://share.transistor.fm/s/1e107a78 

Élelmiszeripari IP Hősök videói:

Etyeki Kúria: https://youtu.be/CBPCrjPTWMA 

Szarvasi Mozzarella: https://youtu.be/sGhIA5sej7g 

Szerencsi Bonbon: https://youtu.be/IQQfiREW44s 

PICK: https://youtu.be/j9vwKn0nhXU 

További információ: https://ipmindenkinek.hu/ 

Tovább az eredeti cikkre: Akár több tíz millió forint gazdasági hasznot is hozhat az oltalomszerzés

Vélemény, hozzászólás?