Ahogy látunk/As You See- Harun Farocki Budapesten

Ahogy látunk/As You See- Harun Farocki Budapesten olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A világhírű német filmkészítő és videó művész már évtizedekkel ezelőtt megtanította,…

A teljes cikk itt olvasható:
Ahogy látunk/As You See- Harun Farocki Budapesten

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A világhírű német filmkészítő és videó művész már évtizedekkel ezelőtt megtanította, hogy a képek iránti szenvedély ugyanaz, mint a képekkel szembeni bizalmatlanság. Munkáiból kiállítás és filmvetítés-sorozat nyílik szeptember 9-én, Budapesten az aqb-ben.

Az art quarter budapest koraősszel sajátos látás- és mozgókép-laborrá alakul, ugyanis Harun Farocki (1944-2014) művei töltik meg a budafoki műteremház és művészeti központ kiállítóterét. A Goethe-Institut és az aqb szervezésében megvalósuló program a német filmrendező és médiaművész eddigi legteljesebb magyarországi bemutatkozása, amely a galériatér videóinstallációi és filmjei mellett heti rendszerességű, beszélgetésekkel összekötött filmvetítéseket kínál.

A több évtizedes alkotói pálya több mint száz filmje égetően aktuális kérdéseket vet fel a mozgóképek társadalmi szerepéről, az esztétika és a politika elválaszthatatlanságáról, a munka és az alkotás viszonyrendszeréről, érzékenységről, elkötelezettségről és szolidaritásról. A filmkritikusként majd egyetemi oktatóként is tevékenykedő Farocki jelentőségét az is mutatja, hogy műveiből korábban a New York-i MOMA, a londoni Tate Modern, a bécsi és a kölni Ludwig Múzeum vagy a párizsi Jeu de Paume rendezett tárlatot, valamint többször szerepelt a világ vezető kortárs művészeti kiállításán, a kasseli Documentán. 

Farocki a vizuális modernség, a technológiai kép és elektronikus média egyik legfontosabb krónikása, esszéfilmjei úgyszólván műfajt teremtettek, amely paradox módon izgalmas előfutára az újabb generációkat szocializáló Youtube-világnak.  Egyedi filmtörténeti és médiaelméleti érdeklődése a kilencvenes évek derekától egyre inkább nagyszabású videóinstallációkban öltött testet. 

Az Ahogyan látunk/ As You See című tárlat Farocki tíz művét mutatja be az 1980-as évek második felétől a 2010-es évekig, heti filmműsorral kiegészítve.

A kiállítás arra fókuszál, hogy miként változik a képeket előállító technológia, és hogyan terjesztik és gyűjtik, hogyan használják ezeket a képeket a mindenkori hatalom intézményei. Farocki saját – eddig még nem bemutatott – társadalomkritikai, politikai pólógyűjteményének a darabjai is megtekinthetőek a kiállításon.

A kiállítás adatai:

Ahogy látunk/As You See- Harun Farocki művei/ The Works of Harun Farocki

Helyszín: aqb Project Space, Budapest, Nagytétényi út 48-50, 1222

Megnyitó: 2022. 09. 09. 18.00 óra

Időpont: 10.09. 2022. – 06.11. 2022.

Nyitvatartás kedd, szerda, csütörtök, péntek 15:00–19:00

Szombat 13:00 – 17:00

Vasárnap, hétfő zárva

Tovább az eredeti cikkre: Ahogy látunk/As You See- Harun Farocki Budapesten

Vélemény, hozzászólás?