A zenélés mindenkor és minden korban tanulható

A zenélés mindenkor és minden korban tanulható olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A zenélés iránti vágyat nem egyszer az óvodás, iskolás években a…

A teljes cikk itt olvasható:
A zenélés mindenkor és minden korban tanulható

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A zenélés iránti vágyat nem egyszer az óvodás, iskolás években a tanítók jóformán mellékvágányra helyezik a gyermekekben. Mert az intézményekben az a lényeg, hogy ki az, aki hallhatóan tehetséges. Miközben a zene, a zenélés az örömről szól, ami mindenkinek kijár függetlenül attól, hogy szakmailag van-e hallása vagy sem. Még szerencse, hogy a muzsikálás ízére bármikor rákaphat az ember még úgy is, ha extrán túl sok idő nem áll rendelkezésre egy bonyolultabb hangszer megismerésére.

Miért éppen a kalimba?

Azért, mert kicsi, csodálatos a hangzása, pengethető akár szabad kézzel, akár ujjvédő segítségével és öröm vele az együtt zenélés. Akár komplett dalok is megtanulhatóak a közbenjárásával, a youtubeon jobbnál-jobb felvételek tanúskodnak arról, hogy akár még egy heavy metal szám dallama is lejátszható ilyen módon. Sokan a meditatív állapot eléréséhez használják, mások a támogatásával kerülnek relaxált helyzetbe. A rezgései tudományos kísérletek bizonyítékai alapján jótékonyan befolyásolhatják a szervezet működését, nem csoda, hogy akadnak, akik szándékosan olyan testrészük környékére teszik játszás közben, ahol a jótékony rezgések „dolgozhatnak”.

Napestig sorolhatnánk, hogy mik azok az előnyös tulajdonságok, amik egyetlen döntés nyomán az élet tapasztalható, hallható részévé tehetőek. De a legjobb a saját élményszerzés! A csodálatos harmóniák, a disszonancia teljes hiánya, megfűszerezve a kezes és szép kialakítással együttesen tényleg ellenállhatatlanok. Már csak az a kérdés, hogy a kalimba ár nagysága mennyire teszi próbára a pénztárca tartalmát? Ezen a téren is csupa jó hírrel szolgálhatunk!

Mik az egyéni célok, elvárások?

Ez az a hangszer, ami belépő szinten kifejezetten olcsón beszerezhető. Ami pedig a legjobb, hogy a kezdő kategória nem jelent egyet a gagyival. Épp ellenkezőleg! A pazar hangzás például minden egyes típusnál alapvető, nem szenvedhet csorbát. Ugyanakkor ahhoz, hogy a választás tényleg elégedettségre adhasson okot, nélkülözhetetlen az egyéni kritériumok tisztázása. Mi a cél? Hobbi zenélés? A füleket kényeztető összhang megtapasztalása akár minden áldott nap? Vagy történetesen a profizmus az, ami vonzó? Fellépések? Alkotások? Zeneszerzés? Ahogy arra már fentebb utaltunk sohasem késő az ilyen típusú vágyakra ráébredni és a megvalósítás sem életkorhoz kötött. Úgyhogy teljesen rendben van mindkét irány, sőt. E kettő között még jócskán akadnak lehetőségek, választható opciók.

Visszatérve a bekerülési költséghez, még a határozottan felső kategóriás modellek sem követelnek nagy anyagi áldozatot, miközben a tartósságuk, a helytállásuk, a pozitívumaik hosszútávon borítékolhatóak.

Ráadásul, ha esetleg egyelőre még nem teljesen tiszta, hogy hova vezet a kalimbázással megkezdett út, akkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdő szintű variációk is tökéletesen alkalmasak a komolyabb feladatok teljesítésére. Tehát a „technikai háttér” így is-úgy is adott, függetlenül attól, hogy aztán a lelkesedés és a zenélés öröme végül milyen utat jelöl ki a közeli és a távoli jövőben.

Tovább az eredeti cikkre: A zenélés mindenkor és minden korban tanulható

Vélemény, hozzászólás?