A MÚOSZ is tiltakozik az új KATA törvény ellen

A MÚOSZ is tiltakozik az új KATA törvény ellen olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az új KATA törvény százezrek, köztük sok újságíró megélhetését nehezíti meg…

A teljes cikk itt olvasható:
A MÚOSZ is tiltakozik az új KATA törvény ellen

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az új KATA törvény százezrek, köztük sok újságíró megélhetését nehezíti meg a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) állásfoglalása szerint. A szervezet kezdeményezi minden érintett szakma képviselőinek bevonásával a konzultációt, ahogy azt a törvényhozási törvény elő is írja a törvényhozás számára.

„Tiltakozunk a kormány legújabb intézkedése ellen, amelynek nyomán a Parlament rekordgyorsasággal megváltoztatta a kisvállalkozók adószabályait, a kata-t. E hirtelen döntéssel százezrek – köztük sok újságíró – megélhetését nehezítették meg” – fogalmaz állásfoglalásában a MÚOSZ.

A szervezet közlése szerint a kisadózó vállalkozások (vállalkozók) tételes adóját (kata) leginkább a szellemi szabadfoglalkozásúak – köztük a szabadúszó újságírók – választották, mert így egy kedvezményes, havi fix adó befizetésével, minimális adminisztrációval dolgozhattak legálisan. A korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint ezzel jól járt a költségvetés, jól járt az adózó is.

„Ma ennek vége. A Parlament pár órás vita után 120 igennel, 57 nemmel, 1 tartózkodással megszavazta az új törvényt, melynek értelmében szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek dolgozhatnak majd, amivel az újságírók számára ellehetetlenítette a kata-s adózást. A döntés alkotmányellenes. A vállalkozók között úgy tesz különbséget, hogy annak nincs jogilag és gazdaságilag igazolható alapja. Diszkriminatív az a megkülönböztetés is, hogy ugyanazért a munkáért magánszemélynek kiállítható katás számla, de cégnek, államigazgatási szervnek, meg önkormányzatnak nem. A vállalkozás szabadsága ezen a módon nem korlátozható az Unióban” – írja állásfoglalásában a MÚOSZ.

A szervezet tiltakozik a gyors törvénymódosítás ellen, amellyel az adószabályokat eszeveszett gyorsasággal változtatják meg, tekintet nélkül arra, hogy mi történik az érintettekkel. Emellett kezdeményezik minden érintett szakma képviselőinek bevonásával a konzultációt, ahogy azt a törvényhozási törvény elő is írja a törvényhozás számára.

A A MÚOSZ is tiltakozik az új KATA törvény ellen bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: A MÚOSZ is tiltakozik az új KATA törvény ellen

Vélemény, hozzászólás?