3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Emelkedő rezsi Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén,…

A teljes cikk itt olvasható:
3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Emelkedő rezsi

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.

Máris érzékelhető a rezsiköltségek emelkedésének hatása a budapesti albérletpiacon – állapítja meg júliusi adatainak elemzése alapján a Rentingo.com. Ahogyan az elmúlt hónapokban már figyelmeztetett rá a közösségi albérletkereső, a folyamatosan emelkedő albérletárakkal a bérlők egyre kevésbé tudnak lépést tartani. Júliusban az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után látványosan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a fővárosi bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot is elkérnek kiadó ingatlanjukért, ami az előző hónaphoz képest újabb 4,8 százalékos drágulás. Ezzel egyidejűleg a felsőoktatásba kerülő tanulók lakáskeresése felpörgette a keresletet a budapesti albérletpiacon, de a megnövekedett kereslet ellenére a keresleti árak nem tartottak lépést a kínálati árakkal. A bérlők átlagosan 166 ezer forintért kerestek júliusban fővárosi albérletet, ami a júniusi átlagárhoz képest negatív irányú korrekció (-0,3%). A külföldi diákok augusztusban és szeptemberben erősíteni fogják a keresleti oldalt, és ezáltal még emelhetnek a bérlők által átlagosan fizetendő díjon, de középtávon az árolló szélesebbre nyílását várják a Rentingo.com szakértői.

A rezsiárak növekedésének további, rövid távon is érzékelhető hozadéka, hogy 6 százalékra ugrott azoknak a lakástulajdonosoknak az aránya, akik bérbeadáskor 3 havi kauciót kérnek a bérlőktől, ezzel próbálva kivédeni az emelkedő rezsiből adódó kockázatokat. A Rentingo.com szerint kérdéses, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a bérlők terhei eleve jelentősen nőnek, mennyire teszi próbára az albérletpiac tűrőképességét a 3 havi kauciós elvárás.  

A közösségi albérletkereső platform szerint július más szempontból is változásokat hozott a fővárosi bérlakások piacán, az új felsőoktatási tanév ugyanis egyértelműen átrajzolta a népszerűségi térképet. A lakásbérlők immár 13,5 százaléka keresett a XI. kerületben albérletet, ezzel a dobogó második helyére taszítva a XIII. kerületet. A harmadik helyezett a IX. kerület, ami a XI. kerülethez hasonlóan ideális lakóhely az egyetemisták számára, ahonnan a nagy budapesti egyetemek általában könnyebben elérhetők. 

www.rentingo.com

www.alberletkalkulator.hu

Tovább az eredeti cikkre: 3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Vélemény, hozzászólás?