Megszületett az angol Samuel Slater, akinek Amerika a textilipar megalapítását köszönheti. (254 éve)

Megszületett az angol Samuel Slater, akinek Amerika a textilipar megalapítását köszönheti. (254 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Sam Slater fiatalon rákényszerült, hogy munkába álljon, harisnyagyártó-inasként az első vízerővel…

A teljes cikk itt olvasható:
Megszületett az angol Samuel Slater, akinek Amerika a textilipar megalapítását köszönheti. (254 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Sam Slater fiatalon rákényszerült, hogy munkába álljon, harisnyagyártó-inasként az első vízerővel hajtott fonógyárban az első fonógép mellett. Munkaadói kitanították a szakma minden trükkjére a szorgalmas fiút, de mire végzett, Nagy-Britanniában már telített volt a textilipar. Az Egyesült Államokba készült, bár a brit kormány annyira őrizte a textilgyártás titkát, hogy a szakképzett munkásoknak megtiltotta a kivándorlást. Slater mégis kijutott, fejében a gyár minden apró részletével. New Yorkban Moses Brown gyárában kezdte megépíteni emlékezetből, saját kezűleg az angol típusú első amerikai gyapotfonógépet. A hatékony masina egy év alatt készült el, utána viszont Pawtucketben Brownnal alapított gyáruk termékei villámgyorsan telítették az amerikai piacot. Slater nemsoká megalapította saját vállaltát, és ezzel együtt megteremtette az amerikai textilipart. Slater vagyona az 1800-as évek első felében meghaladta a másfél millió dollárt, halála után fiai vitték tovább sikeresen az üzletet.

Tovább az eredeti cikkre: Megszületett az angol Samuel Slater, akinek Amerika a textilipar megalapítását köszönheti. (254 éve)

Vélemény, hozzászólás?