A Nestlé új, innovatív tervet jelentett be a gyerekmunka felszámolására

A Nestlé új, innovatív tervet jelentett be a gyerekmunka felszámolására olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

a kakaótermesztő farmerek bevételének növelésére és a kakaó teljes nyomon követésére…

A teljes cikk itt olvasható:
A Nestlé új, innovatív tervet jelentett be a gyerekmunka felszámolására

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • a kakaótermesztő farmerek bevételének növelésére és a kakaó teljes nyomon követésére

A Nestlé ma új tervet jelentett be, amely a kakaótermesztésben felbukkanó, gyermekmunkával kapcsolatos kockázatok kezelésére irányuló korábbi erőfeszítéseit gondolja tovább. A terv középpontjában egy innovatív, a megélhetéshez szükséges jövedelem növelését célzó program áll, amely a kakaótermelő családok megélhetésének javítására és a gyerekek iskoláztatásának ösztönzésére fókuszál, ugyanakkor előmozdítja a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok szélesebb körű alkalmazását, és a nemek közötti egyenlőséget is.  

A terv részeként a kakaótermelő háztartások a jövőben bizonyos tevékenységekhez közvetlen pénzbeli ösztönzést kapnak. A program keretei között megvalósuló nyomonkövethetőségre irányuló terveivel a Nestlé átalakítja kakaó beszerzési gyakorlatát is. 

Ezen törekvések felgyorsításával a vállalat több mint háromszorosára növeli a fenntartható kakaó-termesztés és beszerzés biztosítására fordított beruházás mennyiségét, és a következő évtizedben egy milliárd svájci frankot fektet be a Nestlé Cocoa Plan (Nestlé Kakaóterv) eddigi eredményeire építve. 

A megélhetéshez szükséges jövedelem elérését támogató program olyan újszerű megközelítést kínál a termelőknek és családjaiknak, melynek segítségével fokozatosan és fenntartható módon építhetik ki gazdasági stabilitásukat, miközben azokat a tevékenységeket is ösztönzi, amik azonnali, de idővel tovább növekedő pénzügyi előnyöket is biztosítanak a farmereknek. A program tehát nemcsak a megtermelt kakaóbab mennyiségét és minőségét díjazza, hanem azokat az erőfeszítéseket is, melyeket a kakaótermesztő családok a helyi közösségek és a környezeti erőforrások védelmére, megújítására fordítanak. 

Ezek a pénzbeli ösztönzők a termelő országok kormányai által nyújtott támogatáson és a tanúsítással rendelkező kakaóért fizetett Nestlé prémiumokon felül állnak. Az így termelt kakaót a Rainforest Allience Sustainable Agriculture szabványnak megfelelően ellenőrzik, ezzel is elősegítve a gazdálkodók és a helyi közösségek társadalmi, gazdasági és környezeti jólétét.  

A kakaótermesztő közösségek olyan óriási kihívásokkal néznek szembe, mint a szegénység, a növekvő éghajlati kockázat, a pénzügyi szolgáltatásokhoz- és az alapvető infrastruktúrához (vízhez, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz) való hozzáférés hiánya. Ezek az összetett tényezők növelhetik a családi gazdaságokban felbukkanó gyermekmunka kockázatát. 

A partnerekkel – köztük az érintett kormányokkal – egy jól működő kísérleti program tapasztalataira építve, a Nestlé új kezdeményezése a gyermekmunka ezen kiváltó okaira összpontosít.

“Célunk, hogy kézzelfogható, pozitív hatást gyakoroljunk minél több kakaótermesztő család életére, főleg olyan területeken, ahol a szegénység miatt szűkösek az erőforrások. A megélhetéshez szükséges jövedelem elérését célzó program segítségével idővel megszüntethetőek ezek az aránytalanságok” – mondta Marc Schneider, a Nestlé vezérigazgatója. „A kakaó fenntartható beszerzésére irányuló, több éves múltra visszatekintő erőfeszítéseinkre építve továbbra is segíteni fogjuk a gyerekeket abban, hogy iskolába járjanak, támogatni fogjuk a nőket, megkönnyítjük az oktatáshoz és a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférést, és javítjuk a gazdálkodási módszereket. Hiszünk abban, hogy a kormányokkal, civil szervezetekkel és a kakaó kereskedelem más szereplőivel együttműködve segíthetünk a családok életének javításában, és lehetőséget adunk a gyermekeknek, hogy a megérdemelt biztonságos és egészséges környezetben fejlődjenek.” 

Készpénz-támogatások a jövedelem növelése érdekében 

A program azokat a mezőgazdasági gyakorlatokat jutalmazza, amelyek növelik a terméshozamot, és elősegítik további jövedelemforrások biztosítását, amelyek így együttesen megszüntethetik a megélhetési jövedelem aránytalanságait és ezzel megvédik a gyerekeket. Ezen gyakorlatok alkalmazásával a családok a program első két évében akár CHF 500 svájci frankot kereshetnek alapjövedelmükön felül. A kezdeti magasabb ösztönzés segíthet felgyorsítani a helyes mezőgazdasági gyakorlatok bevezetését. Ahogy a program kézzelfogható eredményeket kezd felmutatni, ez az ösztönző pénzügyi támogatás a későbbiekben CHF 250 svájci frankra módosul. A készpénzben fizetett ösztönző segítséget maga a termelő kapja, és nem függ az eladott kakaó mennyiségétől, így jobban segíti a kistermelőket is, hisz senki nem marad ki belőle. 

A szokásos gyakorlattól eltérően, a program pénzügyi ösztönzőket kínál a gazdálkodó házastársának is, aki általában a háztartási költségekért és a gyerekgondozásért felel. Azzal, hogy a gazdálkodó és házastársa között elosztásra kerül a jövedelem, a program hozzájárul a nők helyzetének megerősítéséhez és segíti a nemek közti esélyegyenlőséget. 

Néhány példa arra, hogy mely gyakorlatok után fizet a Nestlé készpénz-támogatást:  

  • Iskolai beiratkozás a háztartás minden 6-16 év közötti gyermeke számára 
  • Olyan helyes mezőgazdasági gyakorlatok bevezetése, mint például a metszés, amely növeli a terméshozamot
  • Olyan agrárerdészeti tevékenységek elvégzése, amely növeli az éghajlati hatásokkal szembeni ellenállóképességet, mint például az árnyékot adó fák ültetése 
  • Bevételek biztosítása más forrásból: további növényfajták termesztése, haszonállatok tartása (csirkék, méhek) vagy olyan termékek feldolgozása, mint a manióka

A gazdák kifizetése biztonságos mobilutaláson keresztül történik. Ez közvetlenül biztosítja a nyomonkövethetőséget a Nestlé beszállítóitól a címzettekig.  Mivel a készpénz az év során gyakran kihívást jelent a gazdálkodóknak, a készpénzes ösztönzőket akkor juttatják el a termelőkhöz, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. A gazdáktól érkezett visszajelzések alapján ez a beiskolázás, valamint az esős évszak beköszönte előtti időszak. Olyan partnerek, mint az International Cocoa Initiative vagy a Rainforest Alliance a Nestlével együttműködve ellenőrzik és követik nyomon a program megvalósítását. 

A gazdálkodók segítése a fenntartható, méretezhető gyakorlatok bevezetésében

Az 1000 elefántcsontparti gazdálkodóval 2020-ban indult kísérleti projekt pozitív eredményeire építve a Nestlé 2022-től egy nagyobb méretű tesztprogramot indít immár 10 000 helyi család bevonásával. Ezt a programot 2024-ben Ghánára is kiterjeszti. Ezt követően a vállalat értékelni fogja a tesztfázis eredményeit, és szükség esetén átdolgozza a részleteket, mielőtt 2030-ra a Nestlé globális kakaóellátási láncában résztvevő összes kakaótermesztő családra (körülbelül 160 000) kiterjesztené a programot.

A Nestlé programja biztosítja a gazdálkodók részére, hogy olyan erőforrásokkal, tréninggel és társadalmi, illetve pénzügyi struktúrával rendelkezzenek, melyek segítségével tartós változásokat érhetnek el: 

  • Meglévő ellenőrző és kármentesítési rendszerek fejlesztésével, amelyek segítenek felismerni, megelőzni a gyermekmunka kockázatait és növeli az iskolai beiratkozási arányt  
  • Pénzügyi tervezés és vállalkozói képzések biztosításával családok számára a Gender Action Learning System, azaz a Nemek Közötti Cselekvési Tanulási Rendszer keretében
  • Helyi csoportok megszervezésével és képzésével a metszés és egyéb hasznos mezőgazdasági feladatok ellátására egy adott szövetkezetnél minden évben
  • Új jövedelemforrások megteremtésével a gazdálkodók és házastársaik számára
  • A nőkre összpontosító falusi megtakarítási és hitelszövetkezetek (VSLA) létrehozásának támogatásával a megtakarítások ösztönzésére, és hitelnyújtási lehetőséget biztosítására kisvállalkozások indításához

A termelőktől, szövetkezetektől érkező visszajelzések, észrevételek, valamint a független, harmadfél által végzett folyamatos adatgyűjtés és értékelések arra szolgálnak majd, hogy átalakítsák és javítsák a programot. A fentieken kívül a független felügyeletet az IDH- The Sustainable Trade Initiative, a nemzetközi ellátási láncok fenntarthatóságának javításán munkálkodó vezető alapítvány többszereplős stratégiai tanácsadó bizottsága biztosítja.

Minden kakaó szállítmány nyomonkövetése: a farmtól a gyárig 

A program keretei között a Nestlé átalakítja a kakaó beszerzési gyakorlatát is. A vállalat célja, hogy a kakaó szállítmányok a termőhelytől a gyárakig teljes mértékben nyomonkövethetőek legyenek. Ez az új törekvés hozzájárul a vállalat és a teljes iparág ellátási láncának átalakításához.  A Nestlé számos olyan terméket vezet majd be, amelynek kakaó alapanyaga e programból származik, ezzel is lehetőséget adva a fogyasztóknak arra, hogy támogassák a családok megélhetésének javítását és a gyermekek védelmét. Az első ilyen termékcsalád 2023-ban a KitKat lesz. 

“Intézkedéseink segítenek abban, hogy egy olyan fontos témában mozdítsuk elő a változást, ami igazán közel áll a szívünkhöz. Elszámoltathatóságot és átláthatóságot biztosítanak az egész iparágban, egy olyan időszakban amikor az ügyfelek, a munkavállalók és a közösségek egyre inkább azt várják el a vállalatoktól, hogy teljesítsék közös értékteremtési vállalásaikat” – mondta Magdi Batato, a Nestlé alelnöke és operációs vezetője. “A nyomon követhetőség növelésével segítünk a fogyasztók termékeinkbe vetett bizalmának növelésében, és reagálunk a felelősségteljes és fenntartható forrásból származó kakaó iránti növekvő keresletre.”

A Nestlé a Nestlé Cocoa Plan (Nestlé Kakaó Terv) programon keresztül 2009 óta fordít kiemelt erőforrásokat a fenntarthatóság biztosítására. A 2012-ben bevezetett szigorú monitoring rendszer révén eddig 149,443 gyermeknek segített közvetlenül abban, hogy megvédte őket a gyermekmunka kockázatától és 53 iskolát építettek vagy újítottak fel. Ez a rendszer ma már iparági szabványként működik, amellyel a vállalatok figyelemmel kísérik és ellenőrzik ellátási láncaikat. 

Tovább az eredeti cikkre: A Nestlé új, innovatív tervet jelentett be a gyerekmunka felszámolására

Vélemény, hozzászólás?