A VÍZHIÁNY A JELEN PROBLÉMÁJA, DE A MEGOLDÁS A KEZÜNKBEN VAN

A VÍZHIÁNY A JELEN PROBLÉMÁJA, DE A MEGOLDÁS A KEZÜNKBEN VAN olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Monitoringrendszer kiépítését támogatja a Telekom az élővilág megőrzéséért A WWF Magyarország…

A teljes cikk itt olvasható:
A VÍZHIÁNY A JELEN PROBLÉMÁJA, DE A MEGOLDÁS A KEZÜNKBEN VAN

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Monitoringrendszer kiépítését támogatja a Telekom az élővilág megőrzéséért

A WWF Magyarország öt kistelepülésen, a lakosok partnerségében valósított meg a természetes vízmegtartásra irányuló projektet, melynek célja a klímaváltozás következtében fennálló vízhiány csökkentése. A programot monitoringrendszer kiépítésével támogatja a Magyar Telekom annak érdekében, hogy a kinyert adatok alapján minél több helyen sikerrel lehessen kivitelezni a környezetbarát megoldást.

A gyorsuló ütemű éghajlatváltozás felelős azokért a szélsőséges időjárási jelenségekért, melyeket már ma is a bőrünkön érzünk: van, amikor hirtelen, hatalmas viharok kíséretében hullik le óriási mértékű csapadék villámárvizeket okozva, máskor pedig hetekig egy csepp eső sem esik, és már évszaktól függetlenül is súlyos aszály fenyeget, amit nyaranta még a hőség is tetéz. Ezeket az extrém hatásokat a városlakók is tapasztalják, de a kistelepüléseken élők és gazdálkodók számára ez a kiszámíthatatlanság és szélsőség a mindennapi életben hatalmas problémákat okoz. Vannak azonban olyan természetes megoldások, melyek segítenek alkalmazkodni a változó klíma negatív hatásaihoz. A klímaváltozás következtében fennálló vízhiány ugyanis leghatékonyabban úgy kezelhető, ha a hirtelen lehulló csapadék elvezetése helyett megfelelő helyen és természetes módon megtartjuk.

Mi is ez a módszer és milyen jövő áll előtte?

A természetes vízvisszatartás lényege, hogy a gyorsan lehulló, nagy mennyiségű csapadékot egy kis vizesélőhelyet létrehozva megtartjuk a tájban, ahol amellett, hogy értékes területet hozunk létre állatoknak és növényeknek egyaránt, az éltető vizet megőrizzük. Ez később beszivárog a talajba, párolgás útján javítja a mikroklímát és a kisvízkörön keresztül hozzájárul a csapadékképződéshez – így nagyban segíti az aszályos időszakok átvészelését. Mindennek kialakítása ráadásul nem igényel hatalmas befektetést, és a jó példa már Magyarországon is elérhető. 

A WWF Magyarország és partnereinek közös, fél éve zárult projektje, a LIFE MICACC keretében öt kistelepülésen – Bátyán, Püspökszilágyon, Rákócziújfaluban, Ruzsán és Tiszatarjánban – valósították meg a természetes vízvisszatartást, mely a helyi lakosok pozitív fogadtatásában részesült. A Magyar Telekom felismerve a megoldás környezetkímélő értékét, támogatóként csatlakozott a programhoz. A Telekom támogatásával épül ki ugyanis az a monitoringrendszer, melynek köszönhetően pontos adatok is rendelkezésre állnak majd a módszer hatékonyságáról. „A monitoring egyik legfontosabb célja, hogy a tapasztalatok és mérések alapján minél több helyen sikerrel lehessen kivitelezni a megoldást, így egyre több település tudjon alkalmazkodni az éghajlatváltozás következtében kialakuló extrém időjáráshoz, ezáltal pedig megkönnyítse lakosainak életét is” – mondta Farkas Mátyás, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője.

„Környezetünk védelméért a Deutsche Telekom által indított Good Cause program keretében csoportszintű vállalást tettünk annak érdekében, hogy közös összefogással tegyünk élővilágunk megőrzéséért. Az Európán átívelő programot itthon a WWF Magyarországgal közösen valósítjuk meg, hiszen a természetes vízmegtartásra irányuló kezdeményezésükkel olyan jó gyakorlatot alakítanak ki, melyhez érdemes kapcsolódni és ahol a digitalizáció segítséget nyújthat. Éppen ezért örömmel léptünk partnerségre a szervezettel, hogy a megoldásuk és a kiépülő monitoringrendszer egy élhetőbb és fenntarthatóbb holnap beköszöntét támogassa” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere.

A LIFE MICACC 2021-es zárásával az Európai Unió projektre nyújtott pénzügyi támogatása elapadt, az öt település azonban továbbra is üzemelteti, fenntartja és használja a vízvisszatartó megoldásokat. A bevezetésre kerülő monitoringrendszer segítségével egyre több adat gyűjthető a visszaállított vizesélőhelyek üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatokról, valamint további településeket ösztönözhetnek a természetre alapozó vízvisszatartó megoldások használatára.  

Környezeti és társadalmi szempontból egyaránt fontos, hogy a jövőben a természetre alapozó vízvisszatartó megoldások meghonosodjanak Magyarországon, és szórványos kísérleti alkalmazásuk helyett a klímaalkalmazkodás széles körben használt elemeivé váljanak a vízgazdálkodás, mezőgazdaság és településfejlesztés területein egyaránt. Ehhez minél több adat gyűjtése és kiértékelése szükséges, melyhez a Magyar Telekom támogatása nyújt segítséget.

A projekt hátteréről PONT.MOST blogunkon lehet bővebben olvasni: Azért a víz az úr – de nem árt segíteni neki | Pont.Most (pont-most.hu)

Tovább az eredeti cikkre: A VÍZHIÁNY A JELEN PROBLÉMÁJA, DE A MEGOLDÁS A KEZÜNKBEN VAN

Vélemény, hozzászólás?