A fogaid nagyobb figyelmet érdemelnek!

A fogaid nagyobb figyelmet érdemelnek! olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Számtalan fogászati probléma megelőzhető a megfelelő dentálhigiéniai szokásokkal és rendszeres fogorvosi…

A teljes cikk itt olvasható:
A fogaid nagyobb figyelmet érdemelnek!

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Számtalan fogászati probléma megelőzhető a megfelelő dentálhigiéniai szokásokkal és rendszeres fogorvosi kivizsgálásokkal. Az időben észlelt fogászati betegségek kezelése általában gyorsabb és ami talán fontosabb, hogy kevesebb komplikációval és költséggel jár. A fogaid nagyobb figyelmet érdemelnek, cikkünkben pedig bemutatjuk, miképp érdemes a tudatos fogápolásba kezdeni!

Fogászati körkép Magyarországon

Mielőtt a fogakat megillető figyelemről írnánk, érdemes röviden bemutatni a hazai fogászati helyzetet és annak okait. A Semmel­weis Egyetem Fogpótlástani Klinikája felmérést végzett a magyar lakosság fogászati helyzetéről. A kutatás nagy elemszámú és reprezentatív mintát használt, így eredményei megbízhatók. A kedvezőtlen képet festő felmérés legfontosabb tanulságai:

  • Magyarországon a fogvesztés több embert érint, mint gondolnád: egy átlagos magyar szájából 10 fog hiányzik.
  • A lakosság 8%-a fogatlan, tehát egy foggal sem rendelkezik.
  • A magyar felnőttek 99,95%-a legalább egy fogat elvesztett.

A fogvesztés gyakori okai között szerepel a fogágybetegség, az elégtelen száj- és fogápolás és a fogorvosi vizsgálatok hiánya. Szerencsére ezek mind megelőzhetők, amennyiben a fogaid megkapják a nekik járó méltó figyelmet.

Csupán négy lépés, amivel megóvhatod a fogaid

  • Megfelelő fog- és szájápolási rutin

A fogak egészségének megőrzésében az alfát és omegát jelentő dolog a körültekintő és rendszeres fog- és szájápolás. Ezzel jelentősen csökkenthető a fogínygyulladás, a fogkő és a fogszuvasodás kockázata. A megfelelő fog- és szájápolási rutin részét képezik a következők:

  • Legalább napi kétszeri fogmosás megfelelő technikával, nem feledve a fogkefe rendszeres cseréjét.
  • Fogközi kefe vagy fogselyem használata a résekbe ragadt ételmaradék eltávolításához.
  • Gyengéd szájvíz használata
  • Nyelvtisztító eszköz alkalmazása a lepedék eltávolításához

  • Rendszeres fogorvosi vizsgálat

Még tökéletes rutin mellett is kialakulhatnak fogászati problémák. Ezek korai észlelése csökkenti a költségeket, lerövidíti a kezelési időt és redukálja a komplikációkat. Ezért is javasoljuk, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően legalább félévente látogasd meg kezelőorvosod. A rutinvizsgálatok gyorsak és fájdalommentesek.

  • Fogkő eltávolítás

A calculus, más nevén fogkő, a szájüregben található ásványosodott foglepedék. Az esztétikai problémák mellett jelentősen növelheti az akár fogvesztéshez is vezető fogágybetegség kockázatát. Tökéletes fogápolási rutin mellett is kialakulhat a fogkő, ezért is fontos, hogy a rendszeres fogorvosi vizsgálat mellett a fogkő eltávolításáról se feledkezz meg.

  • Konzerváló fogászat

A gyakori rutinvizsgálatok és kielégítő szájápolás mellett is kialakulhatnak nem kívánt fogászati betegségek. Szerencsére a fogvesztés még ilyenkor is elkerülhető. Ehhez azonban érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. A konzerváló fogászat (fogmegtartó kezelések) olyan dentál beavatkozásokat foglal magába, melyek célja a saját fogak megőrzése, rágó funkciójuk és természetes megjelenésük visszaállítása. Ide sorolható a gyökérkezelés, endodoncia, fogtömés és számos egyéb beavatkozás. Ne habozz és válaszd a fogmegtartó kezeléseket a ragyogó mosoly megőrzéséhez!

Fehérvári Dental: professzionális fogászati ellátás Budapest szívében

1997-­es megalakulásunk óta arra törekszünk, hogy a páciensek a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesüljenek, a csöppségektől a dédnagymamákig. Specialistáink a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatunk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során – a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenhol megmutatkozik. 

Fogászatunk kialakításában és technikai felszereltségében is a világszínvonalat képviseli. Három szintes klinikánkon 6 modern kezelő, egy high-tech berendezésekkel ellátott műtőhelyiség és egy műtétek utáni pihenőszoba is található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható.

Tovább az eredeti cikkre: A fogaid nagyobb figyelmet érdemelnek!

Vélemény, hozzászólás?