Ásványcsodák, magyar hanami, verspiac – hétvégi programajánló

Ásványcsodák, magyar hanami, verspiac – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Ezen a hétvégén biztosan mindenki talál magának megfelelő programot. A túrázás…

A teljes cikk itt olvasható:
Ásványcsodák, magyar hanami, verspiac – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Ezen a hétvégén biztosan mindenki talál magának megfelelő programot. A túrázás kedvelői mocsárvidéken kirándulhatnak. A kultúrát keresők Szentendrén versek között piacozhatnak vagy a kismartoni Esterházy-kastély szezonnyitására indulhatnak. De lesz ásványbörze is, megannyi csodás kinccsel.

Kis-Sárréti kikelet, tavasz a berekben

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

„”A Sző-rét és az Ugrai-rét mocsarainak környékén, vizenyős réteken és szárazabb legelőkön át vezet a túránk, ismerkedve a terület élővilágával, állatokkal, növényekkel. A környéken költő nyári ludak már pihés fiókáikat vezetgetik az üde gyepeken, a nádasok felett pedig barna rétihéják készülnek a fészkelésre.” – írta meghívójában a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

INFÓ A túra hossza: 7 km. Időpont: 2024. ÁPRILIS 13. 9.00-13.00. Helyszín/találkozó: Bihari Madárvárta. Információ, jelentkezés: Járvás Katalin területi felügyelőnél +36 30 108 7201

Versek a piacon Szentendrén

Verstérkép és verses piac is várja a látogatókat a költészet napjához kapcsolódóan Szentendrén – számolt be a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője. Lakatos Judit elmondta, hogy április 11-étől városszerte 62 helyen lesznek olvashatók a kulturális központ A költő te magad légy! című felhívására beküldött versek. A négy éve indított kezdeményezésre ebben az évben csaknem kétszáz alkotó mintegy 450 költeménye érkezett, és a szervezők ezekből válogatva állították össze az idén is Szentendre verstérképét, amely lírai sétára invitálja a látogatót. A közintézmények ablakaiba, kirakatokba, buszmegállókba kihelyezett költemények mellett szombaton a városi piacon is versek fogadják a vásárlókat, amelyeket haza is vihetnek kosarukban, de felolvasások is lesznek.

Lakatos Judit hozzátette, csütörtöktől Szentendre verses füzete is olvasható, benne az elmúlt négy év alkotásainak válogatásával és szentendrei fotósok városképeivel ötven oldalon. Április 21-én pedig maguk az alkotók olvassák fel műveiket a Barlangban.

A cseresznyefa-virágzást köszöntik a szegedi füvészkertben

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A hanamit, a cseresznyefa-virágzást köszöntik szombaton a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ezen a napon a látogatókat a japán kultúrát bemutató programok is várják – tájékoztatott Németh Anikó igazgató.

A szakember elmondta, a japánkertben március végétől bontják szirmaikat a cseresznyefák virágai, és a napokban nyújtják a legszebb látványt. A botanikus kertben a japán díszcseresznye számos fajtáját gondozzák. A Európában sorfaként és parkokban is elterjedt a kagyló alakú koronájáról felismerhető kanzan, amely azonban őshazájában viszonylag ritkának számít. A felfelé törő lombjáról kapta nevét a tejutat jelentő amanogawa fajta, de látható a füvészkertben japán csüngő díszcseresznye, a néha ősszel is virágzó higan és tajvani – harangvirágú – díszcseresznye is. Ez utóbbi nyílik legkorábban, tél végén, ezért Európában nem is nagyon merték ültetni, de ahogy melegebbé vált a klíma, már nem kell annyira tartani a fagyoktól.

A hanami – szó szerint virágnézés – gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében, japán szilvában, azáleákban, hortenziákban, kínai vagy japán kajsziban vagy a sokáig díszfaként nevelt őszi barackban. Szombaton ezt a Japánban hagyományos ünnepet szeretnék közelebb hozni a látogatókhoz – közölte az igazgató.

Az egész napos programok során a vendégek betekintést nyerhetnek a szusikészítésbe, és japán teákkal, italokkal, desszertekkel is találkozhatnak. Bonsaibemutatót rendeznek, melyen nemcsak idős példányokat láthatnak az érdeklődők, hanem segítséget is kaphatnak az apró növények ápolásához, neveléséhez. A Somogyi-könyvtár standján japán könyvek és képregények mellett az origamihajtogatás rejtelmeibe vezetik be a látogatókat, akik a mangarajzolást is kipróbálhatják.

Kora délután a japándobon játszó Taiko Hungary szegedi csoportjának tagjait láthatja és hallhatja a közönség, majd a Magyar Battodo Szövetség tart harcművészeti bemutatót. A látogatókat szakvezető kalauzolja körbe a japán kertben, majd azt is megtanulhatják, miként kell elkészíteni a levelek gőzölésével és több lépcsős sodrásával feldolgozott teát, a szencsát.

Ásványritkaságok nyomában

Fotó: ÁsványBörze

Különleges ősmaradványok, előadások és gyerekprogramok is lesznek a Lelkes Ásványbörzén, amelyet a Lurdy Házban rendeznek meg péntektől vasárnapig. Az előadások mellett kiállítások és gyerekfoglalkozások is várják a közönséget a különleges ásványok vására mellett – közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvényen lesz kiállítás az év ásványának választott korundról, Kereszty Zsolt, a Magyar Meteoritikai Társaság elnöke előadást tart a Ribbeckben talált meteoritokról, lesz 3D barlangvetítés, a gyerekeket pedig aranymosással, kőszobrászattal, szerencsefa-készítéssel, homokképfestéssel, kreatív kézműves játszóházzal és kígyósimogatóval várják.

A gyertyakészítő és feketedió medálkészítő workshopok mellett idén is megrendezik a Mini GEO Napok szekciót, amelynek keretében interaktív földtudományos játszóházzal, a Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet ismeretterjesztő standdal, az SZTFH – Magyar Állami Földtani Intézetet az év ásványához és ősásványához kapcsolódó játékokkal, a Magyarhoni Földtani Társulat pedig rajzverseny pályázatuk díjkiosztójával és bemutatójával várja a gyerekeket.

Szezonnyitás a kismartoni Esterházy-kastélyban

Fotó: Andreas Hafenscher

Kiállítássokkal, utcazenével, a kulturális intézmények közös sétájával és koncertekkel nyílik meg a szezon vasárnap a kismartoni Esterházy-kastélyban. A Körséta. Barangolás a nyitott házak között elnevezésű fesztivál sétára invitálja vasárnap a látogatókat, a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeinek, az Esterházy-kastély, a Kunstverein Eisenstadt, a Burgenland Tartomány Múzeum, az Architeckturraum Burgenland, és a Zsidómúzeum részvételével. Az intézmények megnyitókkal, performanszokkal, ebéddel és a város utcáin felvonuló rézfúvós zenészek koncertjével készülnek az eseményre – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Maskaron Kávéházban táblajátékokkal, a kastélyban gyerektárlatvezetéssel indul a nap, majd zenés felvonulás kezdődik a Zsidó Múzeumtól indulva a Titus Vadon Trió jóvoltából. Az egyes állomásokon a Joseph Haydn Magánegyetem zenészei szórakoztatják a közönséget.

Délután a Hotel Galántha lobbyjában Csató József új installációját mutatják be, az Esterházy-kastély fehér-teremben az Átlépni a kereteket című kiállítás megnyitójára, a díszlépcsőházban Horváth Gideon Múzsák és metaforfózisok című tárlatának bemutatójára, a jegyirodában pedig Peter Sandbichler belsőépítészeti, A csendes krokodilok című installációjának bemutatójára várják a közönséget.

Ezt követően a Major shrimp zenekar lép fel a kastély belső udvarán, majd a Kunstverein Eisenstadt – Tovább építkezni – Az építészet mint folyamat című, a Bécsi Műszaki Egyetemmel együttműködésben létrehozott kiállítás megnyitóját tartják. A nap a Landesgalerie Burgenland Schubert koncertjével zárul.

 

Tovább az eredeti cikkre: Ásványcsodák, magyar hanami, verspiac – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?