ÚJ ESZKÖZÖK SEGÍTSÉGÉVEL FELTÁRÁS NÉLKÜL IS ÁRULKODNAK A SZARKOFÁGOK

ÚJ ESZKÖZÖK SEGÍTSÉGÉVEL FELTÁRÁS NÉLKÜL IS ÁRULKODNAK A SZARKOFÁGOK olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A történelem még mindig számos titkot rejteget, de szakemberek kitartó munkájával…

A teljes cikk itt olvasható:
ÚJ ESZKÖZÖK SEGÍTSÉGÉVEL FELTÁRÁS NÉLKÜL IS ÁRULKODNAK A SZARKOFÁGOK

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A történelem még mindig számos titkot rejteget, de szakemberek kitartó munkájával egyre közelebb kerülünk múltunkhoz. Zahi Hawass egyiptomi régész és egyiptológus – aki nemrégiben hazánkban is tiszteletét tette – fáradhatatlanul küzd azért, hogy újabb csodákat tárjon fel csapatával. Legutóbb Szakkarának szentelte idejét, ahol egy eddig ismeretlen temetkezési helyszínt találtak, tele különböző érdekességekkel és kivételes műtárgyakkal. A legújabb technológiáknak köszönhetően pedig a területet úgy tárták fel – köztük a kort, a nemet és a halál okát is kiderítve –, hogy egyes szarkofágokat még a helyükről sem kellett kiemelni. A három hónapig tartó ásatási munkálatokba a Viasat History Egyiptomi sírok: az utolsó küldetés című dokumentumfilmje enged exkluzív betekintést március 7. hétfő 20 órától.

Feltárás röntgen segítségével

Dr. Zahi Hawass és egyiptológusokból álló csapata 2020 novemberében indult Szakkara felfedezésére, ahol az ókori Egyiptom egykori fővárosának, Memphisznek a legősibb, 7 km hosszúságú temetője található. Egy hónapnyi kutatás után három koporsóra bukkantak, köztük egy kis fa szerkezetűre, amely a mérete alapján egy ötéves gyereké lehetett. Szerencsére nagyon szép állapotban maradt fenn, amely segítette a vizsgálatot, és azt sugallta, hogy a szülőknek elég sok pénzébe került. A folyamatosan fejlődő technológiának köszönhetően a szakértők hordozható röntgen segítségével, a szarkofág megmozdítása és felnyitása nélkül tudták megállapítani a halál okát, az elhunyt nemét és a pontos korát is.

Egy másik vizsgálat is drámai eredményt hozott: egy apró múmiát találtak, akinek koponyacsontja még nem forrt össze. Egy újszülött kislány, akit a világra jövetele után néhány nappal fertőzés támadhatott meg – akkoriban sajnos nagyon magas volt a gyerekhalandóság.

A harmadik, 3500 éves szarkofág fedele szerint abban egy Mot Miti nevű nő nyugodott, de a kutatók nem kis meglepetésére, a röntgenes vizsgálat mindjárt két csontvázat jelenített meg: egy 40 éves nőét és egy 18 éves férfiét. A felkarcsontjuk gyors vizsgálata alapján a kutatók megállapították, hogy a két elhunyt rokonságban állt – valószínűleg egy anyára és fiára találtak rá. Egy további vizsgálat pedig azt is kimutatta, hogy az elhunytakkal familiáris mediterrán láz végzett, egy genetikailag öröklődő betegség.

Sokszor maga a szarkofág tehát nem ad elég információt arról, hogy odabent mi rejtőzik. Régebben ezért mindet ki kellett emelni, fel kellett nyitni és eközben sérülhetett a többezer éves múlt. A modern technológiáknak – például a mobil röntgengépeknek – köszönhetően azonban ma már elmozdítás nélkül is feltérképezhetők a koporsók, így tartalmukat a legnagyobb tiszteletben tudják tartani a kutatók.

Tovább az eredeti cikkre: ÚJ ESZKÖZÖK SEGÍTSÉGÉVEL FELTÁRÁS NÉLKÜL IS ÁRULKODNAK A SZARKOFÁGOK

Vélemény, hozzászólás?