kevesebb energiával és alapanyaggal többet termelni? 

kevesebb energiával és alapanyaggal többet termelni?  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

az agrárium zöld átállását támogató fiatal agrárszakemberekre van szükség Az agrárium…

A teljes cikk itt olvasható:
kevesebb energiával és alapanyaggal többet termelni? 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • az agrárium zöld átállását támogató fiatal agrárszakemberekre van szükség

Az agrárium zöld átállása komoly kihívást jelent az ágazat számára, hiszen a környezeti terhelés csökkentésével egyidejűleg kell a mezőgazdasági termelést növelni, és megkezdeni az alkalmazkodást a szélsőséges időjárási helyzetekhez. Ehhez olyan új, innovatív technológiákra van szükség, amelyek hatékonyabban használják az erőforrásokat. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat azoknak az agrárhallgatóknak szól, akik ehhez az átálláshoz új szemléletmódot és eljárásokat tudnak feltérképezni, valamint alkalmazni. A pályázatra PhD, alap- és mesterképzés kategóriákban lehet jelentkezni, 14 témakörben.

Tizedik alkalommal indul a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat azoknak a fiatal agrárszakembereknek a támogatására, akik az ágazat új, innovatív irányvonalait kutatják a természeti erőforrások megóvása és a gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében. „Jól látható az a folyamat, hogy a program 2015-ös indulásakor még csak egy izgalmas témának tűnő fenntarthatóság mára milyen mértékben meghatározóvá vált az ágazat számára. Gondoljunk csak akár a finanszírozásra, az uniós támogatások követelményrendszerére vagy az egyre tudatosabb étkezési szokásokra. A mezőgazdaság és élelmiszeripar ugyanis az egyik leginkább meghatározó ágazat a Föld állapota szempontjából, másrészt talán a leginkább kitett a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségeknek. Ahhoz azonban, hogy az ágazat előrelépjen a zöld átállás útján, egyszerre kell megteremteni a technológiai hátteret, a finanszírozási lehetőségeket és támogatni a fiatal agrárszakemberek szakmai fejlődését” – nyilatkozta Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

A hallgatók érdeklődését az új, fenntartható megoldások irányába jól mutatja, hogy a pályázat indulása óta több mint 400 hallgató nyújtotta be pályamunkáját az ösztöndíjpályázatra, és közülük 69 fő több mint 12 millió forint támogatást is kapott tanulmánya, kutatómunkája folytatásához. 

„Az agrárium fenntartható fejlődése rendkívül széles területet foglal magába, hiszen ide tartoznak azok az adatalapú, precíziós, akár már mesterséges intelligenciát is alkalmazó technológiák, amelyek hatékonyabb állattartást, növénytermesztést, tárolást, feldolgozást tesznek lehetővé. Ugyanakkor a már meglévő eljárások költséghatékonyabb működtetése, a hulladékgazdálkodás, energia- és a vízfelhasználás korszerűsítése, illetve az egészségtudatosabb táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztése is fontos részét képezi. Az idei pályázatban ezért a hallgatók minden eddiginél több, összesen 14 témakörből választhatják ki azt a területet, amelyik a leginkább közel áll kutatási területükhöz” – hívta fel a figyelmet a szakember. 

Jelentkezni idén is három kategóriában lehet (PhD, alap- és mesterképzés) 2024. szeptember 27-ig. A pályázati kiírás és bővebb információ ezen a linken található.

Tovább az eredeti cikkre: kevesebb energiával és alapanyaggal többet termelni? 

Vélemény, hozzászólás?