A radikalizáció bécsi modellje – bécsi vándorkiállítás Budapesten

A radikalizáció bécsi modellje – bécsi vándorkiállítás Budapesten olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a…

A teljes cikk itt olvasható:
A radikalizáció bécsi modellje – bécsi vándorkiállítás Budapesten

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely 2022. augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. “A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá” című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be. 

„Csak aki ismeri a történelmet, vállalhat felelősséget a jelenért” – véli Monika Sommer, az Osztrák Történelem Háza (hdgö) igazgatónője annak kapcsán, hogy a kiállítóház „A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soa” című tárlata augusztus 23-tól Budapesten lesz látható. A Bécsben nemrég véget ért tárlat nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, és nem véletlen, hogy külföldön elsőként Magyarországon látható. A kiállítás Bécs, mint az antiszemitizmus gerjesztője szerepét mutatja be a nemzetszocialista államban,hogy ezzel is felhívja a figyelmet arra, milyen fontos még ma is a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem. 

Adolf Eichmann 1938-ban hozta létre Bécsben a „Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát”. Ez a hivatal dolgozta ki aztán 1941-ben a zsidó lakosság gettókba és haláltáborokba való deportálásának szervezeti modelljét, hogy 1941. októberétől ennek alapján hajtsák végre a deportálásokat az egész Német Birodalomban. A kiállítás ezekre a folyamatokra világít rá – többek között egyéni sorsokon keresztül –, illetve megmutatja, hogy az Anschluss után miként vált Ausztria az antiszemita politika kísérleti terepévé. A tárlat bemutatja, miként fosztották meg rendszerszinten jogaiktól, tulajdonuktól a zsidó lakosságot, majd üldözték el és semmisítették meg ezeket az embereket. 

Antiszemita kihágások Bécsben 1938 © ÖNB Archívum és Képgyűjtemény

Ezzel párhuzamosan a kiállítás felvillantja azt is, hogyan segítettek magukon és egymáson a zsidók, illetve egyesek bátor ellenállását is. A tárlat rámutat továbbá arra is, hogy a háború utáni Ausztriában mély hallgatás övezte a holokausztot, ami a tetteseknek kedvezett. 

A Holokauszt Emlékközpontban helyet kapó kiállítást egy pódiumbeszélgetéssel nyitják meg 2022. augusztus 23-án, amelyen részt vesz többek között Heidemarie Uhl kurátor és Ljiljana Radonić, az Osztrák Tudományos Akadémia tagja.

Lelkes tömeg várja Hitlert Bécsben  © ÖNB Archívum és Képgyűjtemény

https://hdke.hu/event/a-radikalizacio-becsi-modellje-ausztria-es-a-soa/

Tovább az eredeti cikkre: A radikalizáció bécsi modellje – bécsi vándorkiállítás Budapesten

Vélemény, hozzászólás?