Űradatokkal segítenék Európa zöld turizmusát

Űradatokkal segítenék Európa zöld turizmusát olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Te mit tennél, hogy fenntarthatóbbá tedd a kontinens turizmusát? A CASSINI…

A teljes cikk itt olvasható:
Űradatokkal segítenék Európa zöld turizmusát

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Te mit tennél, hogy fenntarthatóbbá tedd a kontinens turizmusát? A CASSINI ötletverseny résztvevői űradatokat hívtak segítségül a kérdés megválaszolásához. A győztes csapat megoldása pedig még a 3D nyomtatóknak is szívességet tesz.

Hazánk mellett 8 másik országban futott párhuzamosan a CASSINI Hackathon: Olaszországban, Lengyelországban, Görögországban, Hollandiában, Norvégiában, Ausztriában, Portugáliában és Franciaországban. Magyarországon a Design Terminal rendezte meg a versenyt, melynek résztvevői európai műholdakból származó adatok felhasználásával hoztak ötletet arra, hogyan tennék fenntarthatóvá a kontinens turizmusát.

A magyarországi fordulóra összesen 54 innovátor jelentkezett, akikből 15-en jutottak be a kétnapos hackathonra. Belőlük végül 5 lelkes, ambíciózus csapat formálódott. A jelentkezők és a bekerült csapatok számát tekintve is remekül teljesített hazánk, hiszen csak az olaszok, a lengyelek és a görögök előztek meg minket, népességarányosan tőlünk jelentkeztek legtöbben.

A CASSINI Hackathons and Mentoring sorozatot szervező Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóságának szakreferense, Ugo Celestino is részt vett a kétnapos eseményen. Értékelése alapján a Design Terminal bebizonyította, miért esett az európai szervezők választása az innovációs ügynökségre, kiválóra értékelte a budapesti hackathont.

„A szervezők számára mindig az a fő kihívás, hogy a megfelelő irányokat és szakértelmet biztosítsák a résztvevő csapatoknak a fejlődéshez. Az első napon azt láttam, hogy a srácok elég merész ötletekkel érkeztek, de az üzleti és technikai mentorálás valamint a pitch felkészítők a megfelelő irányba terelték a gondolkodásukat.”

A hackathon második helyezett csapata a Gentle Night lett. Applikációjuk a legteljesebb csillagászati-turisztikai élményt biztosítja a kirándulóknak azzal, hogy fényszennyezéstől mentes területekre irányítja őket, ahol tökéletesen látszódnak a csillagképek.

Kiri Hunor (ReFilamer) és Dobsa Beáta (Tripful) a verseny során álltak össze közös ötleten dolgozni, és végül az ő csapatuk vihette haza a fődíjat. A ReFilamer olyan gépet fejleszt, amely hulladékból állít elő 3D nyomtatók számára alapanyagot. A Tripful közösségi alkalmazás a Z generációs női utazókat célozza, akik kapcsolatba léphetnek egymással az útjuk során. Közös megoldásuk, a TrashUp műholdfelvételek segítségével olyan turista útvonalakra irányítja az utazókat, amelyek műanyaghulladékkal erősen szennyezettek, a felhasználók pedig segíthetnek a szemét újrahasznosításában a ReFilamer gépeknek köszönhetően.

Amellett, hogy a csapat elnyerte a Wizz Air által felajánlott, 1500 euró értékű utazási vouchert és a Design Terminal szakmai mentorálását, a TrashUpnak lehetősége nyílt az ötletet az európai pitchversenyen is bemutatni, ahol minden szervező ország nyertes csapata együtt versengett.

A magyarországi CASSINI Hackathon fő támogatója a Magyar Turisztikai Szövetség, szakmai partnerei a Központi Statisztikai Hivatal és a Lechner Tudásközpont voltak. A Wizz Air, az OTP Bank, az Innobay, a Brain Bar jövőfesztivál és a Design Terminal értékes nyereményeket ajánlott fel a csapatoknak.

A Űradatokkal segítenék Európa zöld turizmusát bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Űradatokkal segítenék Európa zöld turizmusát

Vélemény, hozzászólás?