A Büki Nemzeti Park új ékessége a Szeleta Park Látogatóközpont

A Büki Nemzeti Park új ékessége a Szeleta Park Látogatóközpont olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Megnyílt a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobbnak számító…

A teljes cikk itt olvasható:
A Büki Nemzeti Park új ékessége a Szeleta Park Látogatóközpont

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Megnyílt a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobbnak számító  Szeleta Park Látogatóközpont. A 3 milliárd forintos beruházás eredményeként a Bükki Nemzeti Park alapítását követő több mint négy évtized után, először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása Miskolcon.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az első hegyvidéki, erdős nemzeti parkként alakult meg 1977-ben. Egyik különlegessége, hogy a hazai nemzeti parkok közül itt található a legtöbb barlang: a Magyarországon nyilvántartott 4000 közül összesen 1100. De a természet által teremtett csodák mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is mindent megtesz azért, hogy látogatóinak minél több élményben legyen részük. Ezt igazolja az, hogy az igazgatóság az elmúlt években közel 10 milliárd értékben olyan beruházásokat valósított meg, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház.

A legújabb látnivaló, a Bükk keleti kapujában megépült látogatóközpont, a Szeleta Park nemcsak érdekes látnivaló, hanem a Bükk-vidék geopark kiinduló pontjaként, a térség fejlesztésében is jelentős szerepet kaphat. Már csak azért is, mert az UNESCO Globális Geopark Tanácsa tavaly alkalmasnak találta az UNESCO Globális Geopark cím viselésére – ezzel kapcsolatban a végső döntés tavasszal várható.

A Szeleta Park, „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása azért is izgalmas élményt ígér, mert a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit mutatja be grafikusan, illetve interaktív felületeken és 2-/3D-s filmeken keresztül. A családi programként is kiváló helyszín legkisebbeknek szóló része a létesítmény előtti téren található Bikkmakk játszótér, míg a belépővel látogatható parkban a Pókfonal játszótér mellett található az a Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház, amely az 5-12 éves korosztály számára készült és ahol a gyerekek leereszkedhetnek a „Töbör gödörbe”, majd a többszintes alagútrendszerben kalandozhatnak, miközben megfigyelhetik a Bükk hegység élővilágát is.

Kocsis Erika

Címlapfotó: Szeleta Park Látogatóközpont, Kozma Attila  Fotó: Bükki Nemzeti Park

 

Tovább az eredeti cikkre: A Büki Nemzeti Park új ékessége a Szeleta Park Látogatóközpont

Vélemény, hozzászólás?