Repülés a csillagok között, zakatolás a várakba, muzsika a Dómnál – hétvégi programajánló

Repülés a csillagok között, zakatolás a várakba, muzsika a Dómnál – hétvégi programajánló olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Színes programok várják a hétvégén a kirándulást tervezőket. Debrecenben újra megnyit…

A teljes cikk itt olvasható:
Repülés a csillagok között, zakatolás a várakba, muzsika a Dómnál – hétvégi programajánló

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Színes programok várják a hétvégén a kirándulást tervezőket. Debrecenben újra megnyit a planetárium, gőzössel mehetünk várakat felfedezni a Zólyom-Fülek útvonalon, Szegeden indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat, a Balatonnál meg felpörög a nyár.

Planetáriumi programok az Agórában

Június 17-től újra áll az Agóra planetáriuma! A debreceni Agóra Tudományos Élményközpont 8 méter átmérőjű kupolája alatt csillagászati előadásokat és különleges teljeskupolás-filmeket is láthatnak az érdeklődők. A Földtől a Világegyetemig című film az Univerzum születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kíséri végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A Satelix különböző műholdakat és más űreszközöket mutat be, míg a Ragyogó égbolt című összeállítás többek között a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket.

A planetáriumban nyitvatartási napokon 17 órától mindig angol nyelvű filmeket láthatók, az érdeklődők bekukkanthatnak az Európai Déli Obszervatórium színfalai mögé, és kiderül az is, hogyan építették meg a világ leghatalmasabb teleszkópját. A látogatók korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a planetáriumi programokon részt venni, az Agórába szóló belépőjeggyel. Az aktuális planetáriumi programokról a www.agoradebrecen.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Várudvar Fesztivállal indítják a balatoni szezont Szigligeten

Várudvar Fesztivállal indul a balatoni régió új kulturális és gasztronómiai központja, a Szigliget Várudvar nyári szezonja június 17-19. közt – közölték a szervezők az MTI-vel. A három nap alatt olyan együttesnek lépnek majd fel Szigligeten, mint a Follow The Flow, a Carson Coma, a Fran Palermo, a Tudósok vagy a Honeybeast. Aki jegyet vált az eseményre, belépést nyer vele a szigligeti várba és a Veszprém megyei település strandjára egyaránt – jelezték.

Nosztalgiavonatot indítanak Zólyom és Fülek között szombaton

Fülekre látogat szombaton a háború előtti időszak legnagyobb teljesítményű gőzmozdonya, a “Zöld Antal” (“Zeleny Anton”) által húzott nosztalgiavonat, amely a több mint 150 éves, Zólyom-Fülek útvonalon közlekedik majd – közölte az MTI-vel szerdán a Füleki Vármúzeum. A vonat érkezésekor és délutáni indulásakor az állomáson a Traditional Dixie Stompers jazz-zenekar játszik.

A “Nógrádi Expressz” utasai meglátogathatják a füleki várat, a Városi Honismereti Múzeumot, a római katolikus templomot és a ferences kolostorban berendezett kiállítást. A történelmi vonatra vásárolt jegy felmutatásával ingyenes a belépés. A várban tárlatvezetéssel várják a látogatókat, ugyanúgy, mint a várhegy alatti légvédelmi óvóhelyen. A templom és a kolostor csak vezetés keretében lesz megtekinthető 14 órától, a Városi Múzeum állandó és időszaki kiállítása egyénileg is látogatható. A nap folyamán lehetőség nyílik nógrádi regionális termékek vásárlására is helyi alkotóktól.

A Zólyomból induló vonat megáll Gyetván, Kriványban, Lónyabányán és Losoncon. A vármúzeum tájékoztatása szerint a fülekiek érdeklődés esetén vonatozhatnak a teljes útvonalon, illetve valamelyik szakaszán. A vonatnak lesz egy Fülek-Losonc-Fülek közlekedési útvonala is, amelyre külön jegy váltható. A rendezvény főszervezője a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat Régiófejlesztési Ügynöksége. Társszervezője Fülek város és a Füleki Vármúzeum. (MTI)

Indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjével szombaton indul a Dómkerti Zenés Esték sorozat Szegeden, a Püspöki Székház udvarán – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Már hagyomány, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Filharmónia Magyarországgal együttműködve színvonalas komolyzenei és dzsesszkoncerteket szervez a Dóm tér műemlék épületkomplexumához tartozó Püspöki Székház udvarán.

Az idei első hangversenyen Óbudai Danubia Zenekar és Kolonits Klára operaénekes koncertezik Hámori Máté vezényletével. A műsoron Mozart-művek szerepelnek, köztük a D-dúr “Párizsi” szimfónia, valamint Francis Poulenc Sinfoniettája. Július 20-án Ábrahám Márta hegedűművész és az általa irányított Ábrahám Consort régizene-együttes lép föl a sorozatban. A koncerten Telemann, Vivaldi és Schmelzer művei mellett Johann Sebestian Bach a-moll hegedűversenyét hallhatja a közönség. A Jazzation acappella együttes fő profilja a dzsessz, emellett a világ népzenéiből is merítenek, virtuóz feldolgozásaik és saját szerzeményeik itthon és külföldön egyaránt óriási sikert aratnak. Augusztus 25-én a legrangosabb nemzetközi versenyeken is eredményesen szereplő együttes koncertje zárja a sorozatot. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Repülés a csillagok között, zakatolás a várakba, muzsika a Dómnál – hétvégi programajánló

Vélemény, hozzászólás?