A mohácsi csatában a török szultán legyőzte a II. Lajos király vezette magyar hadsereget. A király életét vesztette. (496 éve)

A mohácsi csatában a török szultán legyőzte a II. Lajos király vezette magyar hadsereget. A király életét vesztette. (496 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A harcban életét vesztette II. Lajos (1516-1526), akivel a Jagellók magyar-cseh…

A teljes cikk itt olvasható:
A mohácsi csatában a török szultán legyőzte a II. Lajos király vezette magyar hadsereget. A király életét vesztette. (496 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A harcban életét vesztette II. Lajos (1516-1526), akivel a Jagellók magyar-cseh ága kihalt. A győztes I. (törvényhozó) Szulejmán már 1521-ben bevette Magyarország legfontosabb végvárát, Nándorfehérvárt (ma Belgrád), majd a Török Birodalom kiterjesztette hatalmát a Földközi-tenger keleti medencéjére, és ellenőrzése alá vonta a velencei és genovai kereskedelmet. A mohácsi csata után a törökök előrenyomultak Bécs felé, ezzel áthárult Ausztriára a feladat, hogy megállítsa az iszlám törököket. Magyarország állami és politikai egysége a vereség után megszűnt.

Tovább az eredeti cikkre: A mohácsi csatában a török szultán legyőzte a II. Lajos király vezette magyar hadsereget. A király életét vesztette. (496 éve)

Vélemény, hozzászólás?