A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának zsűrije

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának zsűrije olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján a versenyprogram előadásait idén is…

A teljes cikk itt olvasható:
A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának zsűrije

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválján a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli. A zsűritagok részt vesznek az előadások másnapján a Szakmai Klub beszélgetésén, akár hozzászólóként is. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A díjosztó grémium összetételére a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor tett javaslatot.

A 2023-as év zsűritagjai Dienes Blanka színésznő, Kiss József Jászai Mari-díjas színművész, rendező, drámaíró, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, műfordító, rendező, Szekeres Szabolcs színikritikus, és Szigeti Réka dramaturg.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a zsűri egyik tagjaként vehetek részt idén a kisvárdai színházi találkozón. Több alkalommal volt lehetőségem szerepelni a Fesztivál színpadán az Újvidéki Művészeti Akadémia által, a Tanyaszínházzal és Újvidéki Színházzal. Sok tapasztalattal, élménnyel gazdagodtam. Mindig felvillanyoz, amikor sokféle színházat látok. Látni, átélni, átérezni, adni, kapni, tanulni. Ebben a szellemben indulok neki idén is.” – Dienes Blanka.

 „Most láttam a MITEM-en Eugenio Barba csodálatos Anasztászisz (Feltámadás) előadását. Egymás mellett, egy időben lépett színpadra a japán nó színház, a kínai opera, a balinéz topeng, az indiai kathakali, a brazil bumba meu boi, Európa és Amerika képviselői, még a magyar népzenei és tánchagyomány jeles művelői is, akik egymás mellett, egymás zenéire táncolva, egymás hagyományait játékosan, tisztelettel, szeretettel ízlelték, élték, élvezték. Előítéletek nélkül. Ezt a közösségi érzést, az azonosságtudat katartikus felismerését és megélését várom a kisvárdai együttléttől. A titokzatos anyanyelv rendező erejét, ahogy elmos minden akadályt a párbeszéd elől. A találkozást várom, hogy felismerjük önmagunkat egymásban.” – Kiss József gondolatai a kisvárdai fesztivál kapcsán.

 „A kisvárdai fesztiválon többször is részt vehettem már, mint rendező, mint szerző. Családias, de remekül végigvitt fesztiválokra emlékszem vissza,  olyan eseményre, ami egyedülálló  lehetőséget kínál a színház  határon túli szereplőivel való találkozásra. Olyan előadásokat láthat a magyarországi néző, amiket különben nem, vagy kevésbé lenne módja, és nemcsak  határon túliak találkoznak magyarországi színházcsinálókkal és előadásokkal, hanem  felvidékiek  délvidékiekkel, erdélyiekkel. Egy hétre ténylegesen egybeolvad a magyar nyelvű színházi szakma” – vallja Németh Ákos.

„35 év nem kevés idő, különösen akkor, ha tudjuk, hogy küzdelmes időszakaszokat is átvészelt a fesztivál. Ám sikerült áthidalniuk a problémákat a szervezőknek, valamint az eseménynek otthont adó város vezetőinek. Sok van tehát az 1988-ban indult fesztivál háta mögött, és (remélhetőleg) legalább ennyi áll még előtte. A találkozás, a közös esztétikai tapasztalat, a kulturált vita lehetőségét kínálja a rendezvény a mégoly eltérő gondolkodású, világlátású művészek és emberek között is. Őszintén remélem, hogy idén sem lesz ez másképp, ezért vállaltam el a zsűritagságot.” – Szekeres Szabolcs véleménye az idei színházi seregszemléről.

 „Szeretem azt, amikor sok jó előadás van egy helyen. Mindig azt mondom: nem nekem kell több száz kilométert utaznom egy-egy jó előadásért, hanem a jó előadások jönnek el hozzám. A zsűri tagjának lenni mindenekelőtt felelősséget jelent. Ez a felelősség nagyobb nyitottságot és érzékenységet kíván, mintha csak nézőként ülnék be egy-egy előadásra. Tele vagyok várakozással és hiszem, hogy idén is sok jó produkciót, bravúros színészi teljesítményt láthatunk. Legyen nehéz dönteni – ezt kívánom.” – kívánja Szigeti Réka.

Az eseményeket folyamatosan töltjük itt: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival/events
A blogoldalon is minden hírt elolvashattok, kicsit bővebben is: https://kisvardaifesztival.blogspot.com/

Tovább az eredeti cikkre: A Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának zsűrije

Vélemény, hozzászólás?