A hazai cégek harmada leépítésen gondolkodik

A hazai cégek harmada leépítésen gondolkodik olvasható a mmonline.hu weboldalán.

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát,…

A teljes cikk itt olvasható:
A hazai cégek harmada leépítésen gondolkodik

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, összesen 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, amelynek keretében Magyarországon a munkáltatók 508 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg első negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) mínusz 8 százalékos átlagos értéket ért el, amire az elmúlt egy évtizedben nem volt példa, még a koronavírusjárvány miatti erőteljes gazdasági megtorpanás időszakában sem. A jelenlegi mutatószám az előző negyedévhez viszonyítva 3, míg 2022 azonos időszakához képest 26 százalékpontos visszaesést mutat.

„A negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás – mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. – Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető: a recesszió lehetősége ebben az időszakban óvatosságra készteti őket.”

A korábbi negyedévekhez képest is lényegesen nőtt az eltérés az egyes régiókban működő cégek várakozási között. A legpesszimistább várakozások az Észak-Alföldön mutatkoznak (itt -35% az NFM), de szintén jóval több elbocsátásra, mint felvételre számítanak Észak-Magyarországon (-24%), Dél-Dunántúlon (-16%) és Nyugat-Dunántúlon (-9%) is. A Dél-Alföld az egyetlen olyan régió, ahol minimálisan többen terveznek létszámbővítést, mint leépítést (+3%).

Az egyes szektorokat vizsgálva csupán a pénzügyi és ingatlanszektor (NFM: +10%), valamint az IT szektor (+2%) számíthat nettó létszámbővülésre. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek szektorban stagnálására lehet számítani, a többi szektor mutatói viszont visszaesést prognosztizálnak. A legnagyobb arányú létszámleépítésre a kommunikációs szolgáltatások (-16%), illetve az alapanyag- és feldolgozóipar (-12%) területén lehet számítani.

A jelenlegi helyzetben jól láthatóan a cégmérettel együtt nő a válsággal szembeni ellenálló képesség. A tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka tervez létszámcsökkentést végrehajtani, ez az arány a 250 főnél nagyobb létszámmal működő vállalatok körében csupán 27 százalék. A Nettó Foglalkoztatási mutató ennek megfelelően az utóbbi körben a legmagasabb (+3%), az 50-249 fős cégeknél már enyhén negatív (-5%), ugyanakkor erőteljes a pesszimizmus a 10-49 fős kis cégek (-17%), és a 10 fő alatti mikrovállalkozások (-20%) körében.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi szinten is romlottak a munkaerőpiaci kilátások: ManpowerGroup globális Nettó Foglalkoztatási Mutatója 6 százalékkal került lejjebb. Ugyanakkor ez a mutatószám továbbra is igen magas, 23 százalékos szinten áll. Magyarországon kívül egyedül Lengyelországban (-2%) jeleznek visszaesést a foglalkoztatásban Az élen Panama (39%) és Costa Rica (35%) és Kanada (34%) áll. Európában a legjobb mutatóval Ausztria és Törökország (29-29%), illetve Finnország és Franciaországban (27-27%) rendelkezik.

A A hazai cégek harmada leépítésen gondolkodik bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: A hazai cégek harmada leépítésen gondolkodik

Vélemény, hozzászólás?